AB Brexit için tarih verdi!

AB diplomatları Brexit’in gerçekleşmesi için zaman ve koşulların belirlenmesi için Cuma gününü işaret ediyor.

GÜNDEM 24.10.2019, 10:02 24.10.2019, 10:20
AB Brexit için tarih verdi!

Brüksel'de gerçekleşen Avrupa Birliği (AB) üyesi 27 ülkenin büyükelçileri, İngiltere'nin Brexit'in erteleme talebine ilişkin kararın ertelendiği açıklamasını yaptı. Diplomatlar Brexit'le ilgili son kararın bu Cuma’ya ertelendiğini ifade ediyor.AB Konseyi Başkanı Donald Tusk’ın tavsiyesi de AB liderlerinin Brexit'i ertelemeleri yönündeydi. Tusk’ın gösterdiği sebep İngiltere'nin AB'den anlaşmasız ayrılığının önlenmesi gerekliliğiydi.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre İngiltere’nin talebi Başbakan Boris Johnson'ın muhalefetine karşın, Brexit'in 31 Ocak'a kadar ertelenmesi yönünde.

Fransa: "Milyonlar cezalandırılıyor"

Bazı AB üyelerinin Brexit'in ertelenmesine destek vermelerine rağmen son kararın İngiltere Parlamentosunda olmasından yana. Bu ülkeler Brexit’in Parlamento’da onaylanması durumunda, İngiltere'ye AB’den 31 Ocak'tan önce ayrılma seçeneği sağlanması konusunda olumlu tavır gösteriyorlar.
Başta Fransa olmak üzere bazı AB üyeleri ise Brexit'in 3 aydan daha az bir süre ertelenebileceğini belirtiyor.
Fransa'nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Amelie de Montchalin, Brexit'in "teknik gerekçelerle aylar değil günlerle ifade edilebilecek bir süre" ertelenmesinden yana olduklarını ifade edip anlaşmanın tekrar görüşülmesine karşı görüş bildirmişti.

Amelie de Montchalini "Mevcut belirisizlik yüzünden milyonlarca vatandaş ve işyeri cezalandırılıyor" şeklinde konuştu.

İngiltere'de Başbakan Boris Johnson ve ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin lideri Jeremy Corbyn arasındaki görüşme Çarşamba sabahı gerçekleşti. Parlamento Salı akşamı Brexit Anlaşması'na yönelik yasa tasarısının 3 gün içinde oylanamayacağına kanaat getirmişti. Başbakan Boris Johnson’ın planı ise AB'nin Brexit'i ertelemesi halinde, erken seçime gitmek şeklinde ifade ediliyor.

Johnson Eylül ayında da milletvekillerinden erken seçime onay vermelerini istemiş ancak bu talebi çoğunluğu sağlayamadığı için gerçekleşmemişti.

İşçi Partisi ne yapacak?

İngiltere'de erken seçime gidilip gidilmemesindeki ana belirleyicinin ana muhalefetteki İşçi Partisi'si olacağı biliniyor. Erken seçim için yeter çoğunluğun 650 üyeli Avam Kamarası'nda milletvekillerinin en az üçte ikisi olduğu kaydediliyor. Bu da 434 koltuk demek.

İngiltere'de erken seçime gidilebilmesini belirleyen alternatif yollar şunlar:

  •  Hükümetin, ilgili yasada yaptığı bir değişiklikle Avam Kamarası'nda sağlayabileceği milletvekillerinin çoğunun desteği ardından, Lordlar Kamarası'nın da onayıyla, seçim kararı alması.
  •  Hükümetin ana muhalefetin verebileceği güvensizlik önergesi sonrası yapılacak güvenoylamasıyla düşmesi sonrasında Parlamento’nun 2 hafta içinde yeni bir hükümet kuramaması.
  •  Hükümetin kendisi için güvensizlik önergesi vererek, iktidardaki Muhafazakar Parti'nin kendi hükümetini düşürüp muhalefet partilerinin hükümet kurmayı 2 hafta içinde gerçekleştirememesi
Yorumlar (0)