9 büyükşehirde toptancı hallerinde denetleme

Ticaret Bakanlığı, kasalarca ürünün hallerde çöpe atıldığı görüntülerinin ardından denetimlerini sıklaştırıyor. Bakanlık, tarımsal ürün piyasalarında yapılan aşırı fiyat artışını engellemek adına bugün 9 büyükşehirde bulunan 10 toptancı halinde eş zamanlı denetim gerçekleştirdi.

GÜNDEM 13.09.2021, 13:44
9 büyükşehirde toptancı hallerinde denetleme

Ticaret Bakanlığına bağlı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı müfettişleri taradından üreticiden tüketiciye tedarik yollarının takip edilmesi, tarımsal ürün piyasasındaki aşırı fiyat artışı, kayıt dışı işlemlerin tespiti iddialarını soruşturmak amacıyla 9 büyükşehrin toptancı hallerinde denetim düzenledi. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hali Bayrampaşa Şubesi ve Ataşehir Şubesi, Ankara Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hali, Bursa Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hali, İzmir Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hali, Aydın Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hali, Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hali, Mersin Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hali, Adana Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hali, Samsun Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hali’nde eş zamanlı bir denetim gerçekleştirildi. 

9 büyükşehir halinde eş zamanlı denetim

Ankara Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hali’nde bakanlık müfettişleri tarafından 98 iş yerinin mevzuat kontrolü gerçekleştirilerek, Hal Müdürlüğünden bilgi alındı.

Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, 10 büyük toptancı halinde Ticaret Bakanlığının müfettişlerinin hem perakendedeki yüksek fiyatlar hem de mevzuat kontrolüne ilişkin denetim yapacaklarını belirterek, "Müfettişler, yüksek fiyatlara ilişkin haller ile perakende ya da marketlerde yüksek bir fiyat farklılığı olup olmadığını incelemek ve gereğini yapmak amacıyla buradalar" sözlerini kullandı.

İstanbul'da onlarca kasa kabak çöpe atıldı

Denetim yapmak amacıyla gelen müfettişlerin Hal Müdürlüğü ile görüştüklerini ifade eden Tavşan, “Bir planlama hazırlayacaklar zannediyorum. Hem incelenecek bir mevzuat var hem de esnafla ilgili bir şey varsa tüm detaylara bakılacak. Tabii burada sadece sebze meyve değil, bütün gıda ürünleriyle ilgili Ticaret Bakanlığının bir incelemesi var” açıklamasını yaptı.

Hal Yasası konusunda çalışmalara devam ettiklerini belirten Tavşan, “Dolayısıyla Ticaret Bakanlığının tamamen denetimi ve kontrolü altında. Bu sebeple bu tür periyodik denetimler zaman zaman olabilir. Bir an önce bir eksiklik varsa o konuya ilişkin ne yapılacağı konusunda karar alındı. Yani perakende ile toptan arasında normalin üzerinde fiyat artışı olup olmadığını kontrol edecekler. Buradan perakendeye gidene kadar bazı masraflar oluyor. Bu masraflar ve normal kar marjının üzerinde bir fahiş fiyat artışı oluyorsa ne gerekiyorsa onu yapacaklar” sözlerini kullandı.

"Temel mesele fahiş fiyat farkı var mı? Buna bakmak"

Rekoltenin az olması sebebiyle bu sene meyve fiyatlarının yüksek olduğunu aktaran Tavşan, şunları aktardı:

“Rekabet halinde olduğumuz dış ülkeler İtalya, Yunanistan başta olmak üzere Fransa ve İspanya’da meyve azdı, ihracatımız yüksekti. Son 1-2 haftadır biraz normale döndü. Bir de kabul etmek lazım ki üretimden başlayan masraflar çok yüksek. Hesap ettik paketlenerek, kasalanarak yollanan bir ürünü bahçede, tarlada yaş toplayıp gönderseniz 2 liradan aşağı masrafı olmuyor. Hepimiz bunu kabul etmeliyiz. Birileri burada haksız kazanç sağlıyor mu, temel mesele bu. Yoksa belli bir masraf var. Ürün de olmayınca kıymetleniyor. Çünkü imal etme imkanınız yok. Soğanı, patatesi ve limonu yoksa üretmek mümkün değil. O mevsim bu şekilde geçecek. Bütün mesele fahiş fiyat farkı var mı?”

Yorumlar (0)