86 yıl sonra ihya edilmişti! Açılışı Erdoğan yapacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaklaşık 86 yılın ardından özüne uygun bir şekilde tekrar ihya edilen Ayasofya Fatih Yerleşkesinin açılışını bugün gerçekleştirecek. 

GÜNDEM 15.04.2022, 10:35 16.04.2022, 10:16
86 yıl sonra ihya edilmişti! Açılışı Erdoğan yapacak

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’ne tahsis edilen tarihi yapı, geçmiş misyonuna uygun bir biçimde, Ayasofya Yerleşkesi olarak yeniden kullanılacak. Uzun bir sürenin ardından yeniden düzenlemeleri yapılan Ayasofya Fatih Medresesi’nin inşa çalışmaları ise Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirildi. 

İstanbul’un fethi sonrası Fatih Sultan Mehmet’in ilk icraatlarından biriydi

Tarih araştırmacıları tarafından yapılan yorumlara göre, Fatih Sultan Mehmet’in 1453 yılında İstanbul’u fethettiğinde ilk hayata geçirdiği faaliyet Ayasofya’yı camiye çevirmek oldu. Ayasofya’nın kuzeybatı bölümünde bulunan ve ‘papaz odaları’ olarak bilinen mevcut yapıyı ise medreseye çevirdi ve tüm Müslümanların hizmetine verdi. 

Sultan Abdülaziz döneminde yeniden yapılandırılmak üzere yıkıldı

Osmanlı İmparatorluğu hâkimiyetinde uzun süre medrese olarak hizmet veren tarihi yapının tadilat ve bakım çalışmaları da aksatılmadan gerçekleştirildi. Sultan Abdülaziz’in hüküm sürdüğü 1869-1874 senelerini kapsayan süreçte ise yeniden yapılandırılmak üzere yıkımı gerçekleştirildi. 1874 yılında yeniden hizmete açılan yeni yapı, Ayasofya’dan biraz daha geriye çekilerek düzenlendi. 

1924 yılında Öksüzler Yurdu olarak kullanılmaya başlandı

1924 yılına kadar hizmet vermeyi sürdüren Ayasofya Medresesi, bu tarihten sonra ise İstanbul Belediyesi kararı ile Öksüzler Yurdu’na çevrildi. 12 sene boyunca bu şekilde kullanılan yapı, 1936 yılında yapılan incelemeler sonucu kullanılamaz hale geldiği tespit edilerek yıktırıldı. 

Geçen sene yer teslimatı gerçekleştirildi

Aradan geçen uzun senelerin ardından tarihi Ayasofya Medresesi’ni yeniden ihya etmek amacıyla ilk etap çalışmaları 2017 yılının son haftalarında başladı. Gerçekleştirilen ihale sürecinin ardından 2021 yılının Nisan ayında tarihi yapıyı bitirme işi için yer teslimi de yapılmış oldu. 

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’ne tahsis edildi

Tarihi misyonuna ve yapısına uygun olarak yeniden bölgeye kazandırılan Ayasofya Medresesi, hızlı ve titiz bir çalışma süreci ile birlikte tamamlanarak Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’ne tahsis edildi. 

Pek çok araştırma merkezini bünyesinde barındıracak

Medrese bünyesinde; Görsel İletişim ve Tasarım Uygulama ve Araştırma Merkezi, Ayasofya Araştırmaları Merkezi, Evliya Çelebi Çalışmaları Araştırma Merkezi, Fatih Sultan Mehmet ve Dönemi Araştırma Merkezi, Vakıf Araştırmaları Merkezi, İslam Sanatları Uygulama ve Araştırma Merkezi, Yazma Eserler Uygulama ve Araştırma Merkezi ve İslam Hukuku Araştırma Merkezi bulunuyor. 

Tarihi duvarları üzerinden yeniden inşa edildi

Medresenin inşa sürecine dair de detaylar belli oldu. Buna göre bölgede hâlihazırda bulunan tarihi yapının duvarlarının tadilatı gerçekleştirildi. Ardından yeniden hayata geçirilecek olan medrese de bu duvarlar üzerine planlandı. Duvar örgüsünde çeşitli inşaat yöntemleri kullanılarak güçlendirme işlemleri yapıldı.

Medrese bünyesindeki toplam oda sayısı 38 

Medrese’nin bir bölümünde ise taş kaplama çalışmaları gerçekleştirildi.  Medrese bünyesindeki toplam oda adedi ise 38 olarak düzenlendi. 1473 metrekare alan üzerine yeniden inşa edilen tarihi yapının 1300 metrekaresi ile kapalı alanlardan oluşuyor. Proje kapsamında birinci avlunun büyüklüğü 155 metrekare olarak açıklandı. İkinci avluda ise bu rakam 230 metrekare olarak dikkat çekiyor. Medrese’nin arka tarafından bulunan avlunun büyüklüğü ise 115 metrekare olarak kamuoyu ile paylaşıldı. 

Yorumlar (0)