81 ile genelge gönderildi: Artık izin alınacak!

İçişleri Bakanlığı, dernek isimlerinde olduğu gibi sendika isimlerinde de  "Şehit" ve "Gazi" kelimelerinin kullanılabilmesi amacıyla izin alınması gerektiğini duyurdu. 

GÜNDEM 21.01.2020, 10:50 21.01.2020, 10:52
81 ile genelge gönderildi: Artık izin alınacak!

"Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" dâhilinde geçtiğimiz günlerde Dernekler Kanunu’nun 28’inci maddesinde değişiklik yapılmıştı. 

Söz konusu değişiklikle birlikte dernek isimlerinde "Şehit" ve "Gazi" kelimelerinin de tıpkı "Milli", "Cumhuriyet", "Türk", "Türkiye",  "Mustafa Kemal" ve "Atatürk" kelimelerinde olduğu gibi İçişleri Bakanlığının izniyle kullanılabileceğine yönelik karar alınmıştı.

Bunun üzerine İçişleri Bakanlığı tarafından 81 il valiliğine bir genelge gönderildi.

Genelgede; 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu ve 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nda hüküm bulunmayan durumlarda Dernekler Kanunu hükümlerinin uygulandığı ifade edildi. Bu sebeple derneklerde olduğu gibi sendikaların da adlarında söz konusu kelimeleri kullanmak istemeleri durumunda İçişleri Bakanlığından izin almaları gerektiğine dikkat çekildi.

Uymayanlara idari ve adli işlem!

Öte yandan, bu kelimeleri izinsiz kullanan sendikalara uyarıda bulunulması, uyarılmalarına rağmen kanuna aykırı davranan sendika ve sendika yöneticilerine ilişkin idari ve adli işlem yapılması talep edildi. 

Yorumlar (0)