81 ile düğün, nişan, asker uğurlaması genelgesi

İçişleri Bakanlığı asker, nişan, düğün uğurlaması gibi etkinlikler için “Mutluluğa Kurşun Sıkma Geleceği Karartma” uyarısında bulundu. Bakanlık 81 il valiliklerine konu ile ilgili yeni bir genelge gönderdi. Genelgede, yaz aylarında artan nişan, düğün, asker uğurlaması kutlamaları dolayısıyla silahla havaya ateş açılması olaylarına karşı tedbirli ve dikkatli olunması istendi.

GÜNDEM 10.06.2022, 11:51 12.06.2022, 09:58
81 ile düğün, nişan, asker uğurlaması genelgesi

İçişleri Bakanlığı asker uğurlaması, nişan, düğün vb. kutlamaları için 81 il valiliğine yeni bir genelge gönderdi. Genelgede, yaz mevsiminde artan etkinlikler dolayısıyla silahlarla havaya ateş açılması durumlarına karşı dikkatli olunması istendi.

Organizasyon sahiplerinden taahhüt alınacak

Genelgede, kültürümüzün bir bölümü olan düğün, asker uğurlaması, bayram, spor müsabakası gibi etkinlik ve kutlamalar esnasında ateşli silahla havaya ateş açılmasının, üzücü olaylara sebebiyet verdiği belirtildi. 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun “Genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulmaması” başlıklı 170’inci maddesinde bulunan “Kişilerin sağlığı, malvarlığı veya hayatı bakımından tehlikeli olacak biçimde ya da kişilerde panik, kaygı veya korku oluşturabilecek tarzda;(…) Patlayıcı madde kullanan ve silahla ateş eden kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.” hükmü uyarınca gereken cezai ve adli işlemlerin yapılması, açık alanlarda yapılacak etkinliklerde farkındalık gösterilmesine ilişkin genel emir yayınlanması ve organizasyon sahiplerinden taahhütname alınması konusunda valiliklere talimat verildiğini hatırlatıldı.

Geçtiğimiz sene alınan önlemlerin sonuçlarını yayınlandı

Bakanlık genelgede, geçtiğimiz senelerde alınan önlemlerin sonuçlarını da yayınladı. Buna göre; 2019 ve 2021 senesi verileri incelendiğinde; 2019 senesinde 1.888 olay yaşanırken, 2021 senesinde olay miktarı %78,76 düşüşle 401’e indiği, 185 olan yaralı miktarının %32 azalışla 125, 16 olan ölü sayısının ise %50 düşerek 8’e geldiği belirtildi.

Bilgilendirme afişleri her yerde paylaşılacak

Spor müsabakaları, nişan, düğün, asker uğurlama vb. kutlamaların yaz aylarında fazlalaşacağı göz önüne alınarak “Mutluluğa Kurşun Sıkma Geleceği Karartma” sloganlı afişlerle insanlar bilgilendirilecek. Bu bilgilendirmeler, sosyal medya platformları başta olmak üzere ulusal/yerel/yayın/ basın organlarında gösterilecek, ilçe ve illerde yer alan billboardlara asılacak, kamu kuruluşlarının ve kurumlarının resmî internet sitelerinde kullanılacak.

Bakanlık önlemleri sıraladı

Bakanlık tarafından alınan önlemler şu şekilde;

Düğün yapacak kişilerden taahhütname alınması uygulaması sürdürülecek, Valiliklerce söz konusu kutlamalara yönelik engelleyici önlemler gözden geçirilecek, kontroller artırılacak ve mahallin ortamına göre ilave önlemler sağlanacak.

Kutlama alanlarında havaya silahla ateş edilmesi gibi yaşanacak her türlü olumsuzluğa engel olunması amacıyla organizasyon/etkinlik sahiplerinden taahhütname alınması işlemine devam edilecek.

Kaymakamlar ve valiler koordinesinde etkinliklerde silah kullanılmamasına yönelik sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler, yerel medya, meslek odaları vb. kurumların dahil olacağı toplumsal farkındalığı yükseltici kampanyalar gerçekleştirilecek.

Kaymakam veya vali başkanlığında gerçekleştirilecek halk ve muhtar görüşmelerinde konu gündeme alınarak toplumsal farkındalık yaratılacak. Kolluk kuvvetlerinde söz konusu organizasyon/etkinliklerde sivil personeller görevlendirilecek.

Kutlamalarda kamu görevlilerinin havaya ateş açıldığını belirlediği durumlarda, ilgili kişiler hakkında gerekli idari/adli işlemler başlatılacak.

Yorumlar (0)