80 baro "Savunma Yürüyüşü" için harekete geçti!

80 baro, seçim sistemlerinde değişiklik yapılmasına yönelik karara tepki göstermek amacıyla "Savunma Yürüyüşü" için harekete geçti. 

GÜNDEM 19.06.2020, 11:10
80 baro "Savunma Yürüyüşü" için harekete geçti!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, baro seçimlerinde meydana gelen adaletsizlikleri önlemek için kurmaylarına "seçim sistemlerinde değişiklik yapılması" için talimat vermiş, bunun üzerine gerekli çalışmalar başlatılmıştı. 

Söz konusu karara barolar tarafından tepki gösterildi. 

80 baro, eş zamanlı olarak İstanbul'dan Ankara'ya "Savunma Yürüyüşü"ne başladı. Söz konusu yürüyüşlerin, sembolik anlamda 20 kilometre olmasına karar verildi. Yürüyüşün ardından Ankara'ya kadar araçla gidilecek. 

80 baronun başkanlarının, pazartesi günü Ankara'da olacağı tahmin ediliyor.

Yeni düzenlemeyle birlikte neler olacak?

Yeni düzenlemeyle birlikte alternatif barolar oluşturulabilecek. Belirli koşulları sağlayanlar ile yeterli üye sayısına ulaşanlar baro oluşturabilecek.

Ceza, Ticaret veya Aile Hukukçuları Barosu gibi ayrı barolar kurulabilecek. 

Öte yandan, bu barolar da Türkiye Barolar Birliği'ne (TBB) delege verebilecek. 

AK Parti, baro seçimlerinde nispi temsil sisteminin hayata geçirilmesini istiyor. Böylece 3 büyükşehir olan Ankara, İstanbul ve İzmir ile diğer şehirler arasında oluşan delege farkının kapatılması hedefleniyor. Bu nedenle her şehre verilen iki delege sayısının artırılacağı öngörülüyor.

100'den fazla avukata sahip olan barolar için de 100'den sonraki "her 1000 üye" için birer delege seçilmesi düşünülüyor.

Yorumlar (0)