8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün arkasındaki trajik öyküyü biliyor musunuz?

Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü. Birleşmiş Milletler’in ilan ettiği bu günün aslında temelinde hak ve özgürlüklerin güvenceye alınması bakımından büyük bir önemi bulunuyor. Peki 8 Mart tarihi neden bu kadar önemli? Bu tarihte ne oldu? Dünya Kadınlar Günü nasıl ortaya çıktı? İşte 8 Mart’ın tarihçesi ve önemi…

GÜNDEM 08.03.2022, 11:53
8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün arkasındaki trajik öyküyü biliyor musunuz?

Kadınlar günü her yıl Mart ayının 8’inde kutlanıyor. Bu kutlama gününün arkasında ise aslında çok trajik bir öykü yatıyor. Yaşananların merkezi Amerika Birleşik Devletleri’nde bir tekstil fabrikası var ve burada bulunan 120 kadının yaşamını yitirmesi… Detaylara gelin birlikte bakalım…

Dünya Kadınlar Günü tarihi…

Kadınlarımızın diğer çalışanlarla eşit haklara sahip olmak için vermiş olduğu savaşın başlangıcı olarak görülen 8 Mart 1857 tarihinde ABD New York şehrinde tekstil sektöründe çalışmalarını yapan yüzlerce kadın, uzun süren çalışma saatleri, verilen düşük ücretler ve insanlık dışı çalışma koşullarını protesto etmek maksadıyla grev yapmaya başladı. Bu grevler esnasında çıkan yangında işçilerin fabrikalarının önündeki barikatlardan kaçamamasının ardından grev yapan kadınlar arasından 120 işçi trajik bir şekilde can verdi.

Yaşanan bu olaylar sonrasında 1910 senesinde, yani 52 sene sonra, Danimarka Kopenhag’da düzenlenmiş olan II. Sosyalist Enternayonal toplantısında Zetkin ve Clara’nın önerisiyle 1857 senesinde başlayan, kadınların birlikteliği ve kadın haklarının kazanılması mücadelesinin her yıl Mart ayında “Kadın Günü” şeklinde kutlanması yönünde karar alınmıştır.

Aslında tarih ilk yıllarda belirli değildi fakat anılma tarihi her sene ilkbahara denk geliyordu. Tarihin 8 Mart olarak belirlenmesi 1917 yılı Bolşevik Devrimi’nin lideri ve Sovyetler Birliği’nin kurucusu olan Lenin’in verdiği önerisiyle 1921 senesinde Moskova’da yapılmıştır.

Bu değerli günün ismi de “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olmuştur. 1. ve 2. Dünya Savaşı dönemlerinde sosyalizmin yayılması konusunda çekinen kimi ülkelerde yasaklanan bu gün, 1960’ların sonunda ABD’de yapılan çeşitli gösteriler ile anılmaya başlamasıyla Batı Bloku’nda yer alan ülkelerde daha da güçlü bir şekilde gündem olmuştur. BM Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart tarihinin “Dünya Kadınlar Günü” olarak anılması konusunu kabul etmiştir.

HABERNEDİYOR.COM / SEZGİN İLHAN ÖZEL HABER

Yorumlar (0)