7 büyüklüğünde deprem geliyor! En çok nereyi sarsacak?

Deprem uzmanları, Akdeniz'de 7 büyüklüğünde deprem beklendiğini ve Antalya falezlerinin en fazla etkilenecek yer olduğunu ifade ediyor. 

GÜNDEM 29.06.2020, 09:57 29.06.2020, 10:41
7 büyüklüğünde deprem geliyor! En çok nereyi sarsacak?

Antalya ilimizde 70 milyon senedir mevcut olan falezlerde sondaj ve yapılaşma sebebiyle kırık ve çatlaklar oluştu.

Jeofizik Mühendisi Atakan Yüklü'den kritik uyarılar geldi. Mühendis Yüklü, falezlerde yapılaşmanın artık "sıfır" noktasına ulaştığını, kırık ve çatlaklar nedeniyle depremin daha etkili olacağını söyledi.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek'in yapılaşmaya müsaade etmese de önceki yapılaşmanın işgali gibi bir durumun söz konusu olduğunu aktaran Yüklü, falezlerin içinde oldukça büyük mağara boşlukları ile çatlakların bulunduğunu kaydetti.

Yüklü, Akdeniz'de 7 büyüklüğünde deprem olabileceğini ve bu depremi ilk hissedecek yerin Antalya falezleri olduğunu belirtti. 

Muhtemel bir depremde falezlerde bulunan çatlak ve boşlukların depremin etkisinin artmasına yol açacağına dikkat çeken Yüklü, falezlerin deniz bölümünde içilebilir düzeyde tatlı suların bulunduğunu, kenarlarda bulunan inşaat veya sitelerde sondaj nedeniyle suyun çekildiğini ifade etti.

Yüklü, bunların engellenmesi gerektiğini ve falezlerde yapılaşma ya da sondaja müsaade edilmemesi gerektiğini aktardı.

Boşluk incelemelerinin gerçekleştirilmesi, zemin etütlerinin buraya özel olarak gerçekleştirilmesi, yer radarı denilen kırık ve çatlakların belirlenmesi gerektiğini bildiren Yüklü, ancak bu şekilde meydana gelebilecek bir felaketin engellenebileceğini söyledi. 

Yüklü, Antalya falezlerinin Türkiye'de tek olduğunu ve bu falezlerin korunması gerektiğini ifade etti. Akdeniz'de sismik aktiviteyi fark ettiklerini belirten Yüklü, muhtemel 7 büyüklüğündeki depremde en riskli yerin Antalya falezlerinin üstü olacağını da ekledi. 

Yorumlar (0)