“6 yaşındaki çocuğa istismar” skandalı: İlk duruşma başladı

Türkiye genelinde büyük bir tepki toplayan 6 yaşındaki evlilik skandalı ile ilgili davanın duruşması başlıyor. Duruşmanın öncesinde genç kadın tarafından verilen adli tıp raporu mahkemeye yollandı. Rapor içerisinde cinsel istismara maruz kalan H.K.G'nin ruh sağlının bozulduğuna işaret edildi.

GÜNDEM 30.01.2023, 10:56 05.06.2023, 13:50
“6 yaşındaki çocuğa istismar” skandalı: İlk duruşma başladı

6 yaşındaki kız çocuğunu evlendirme ve istismar skandalı ile ilgili davanın ilk duruşmasına bugün başlandı. Duruşmaya tutuklu zanlılar Yusuf Ziya Gümüşel ve Kadir İstekli’nin Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi üzerinden katılım sağlaması bekleniyor. Öte yandan duruşmaya UCİM Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği, İstanbul Barosu Çocuk Hakları Merkezi ve İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi de katılacaklarını açıkladı. Saat 10.00’da Anadolu Adalet Sarayında gerçekleştirilecek olan duruşmada geniş güvenlik tedbirleri oluşturuldu.

Ruh sağlığı bozuldu

Duruşma öncesinde mahkemenin 2004 senesinde henüz 6 yaşındayken evlendirildiği öne sürülen H.K.G'nin ruh ve beden sağlığında bir bozulma olup olmadığının belirlenmesi adına Adli Tıp Kurumundan talep edilen rapor tamamlandı.

Adli Tıp Kurumu'na gönderilen H.K.G uzman hekimlerce muayene edildi. Söz konusu incelemenin ardından oluşturulan rapor içerisinde, genç kadının travma yaşadığı bu nedenle stres bozukluğu görüldüğü ve ruh sağlığının ise bozulduğuna işaret edildi.

Ne olmuştu?

Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in kızı H.G.K. henüz 6 yaşındayken 29 yaşında olan Kadir İstekli ile evlendirildiğini ifade ederek şikayette bulunmuştu.

H.K.G. ifadesinde 6 yaşındayken cinsel istismara maruz kaldığını ve cinsel istismarın tarafına bir oyun şeklinde gösterildiğini ifade etmişti.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından oluşturulan iddianame geçtiğimiz aralık döneminde 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmişti.

İddianame kapsamında, baba Yusuf Ziya Gümüşel ve anne Fatıma Gümüşel hakkında 22 sene 6 ay, Kadir İstekli adına ise 67 sene 10 ay 15 gün hapis cezası talep ediliyor.

Davanın ilk duruşmasının 22 Mayıs 2023 günü gerçekleştirilecek olması birçok alanda tepkiler gelmesine neden olmuştu. Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi, duruşma tarihini öne alarak, 30 Ocak günü ilk incelemesini gerçekleştirme kararı vermişti.

Yorumlar (0)