553 villa için katliam izni istendi!

Beykoz’da özel ormana yapılacak 553 villa için ağaç kesme izni istendi. 2 milyon metrekarelik ormanlık alanı kapsayan proje sahasında binlerce ağaç bulunuyor.

GÜNDEM 13.07.2019, 15:02
553 villa için katliam izni istendi!

İstanbul Beykoz’daki Kuzey ve Güney Kirazlı ormanları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından imara açıldı. Bölgeye yapılması planlanan 553 villa için ağaçları kesmek üzere koruma kuruluna izin başvurusu yapıldı. Yaklaşık 2 milyon metrekarelik ormanlık alanı içine alan proje sahasında binlerce ağaç var.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na Beykoz’da toplam 2 milyon 470 bin 186 metrekarelik Kuzey Kirazlı ve Güney Kirazlı özel ormanlarına 481 milyon lira yatırım bedeliyle 553 adet villa yapmak üzere Temmuz 2018'de Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) başvurusu yapılması ile gündeme gelmişti. Sözcü gazetesinden Özlem Güvemli'nin haberine göre villaların yapılacağı özel orman alanı, eski CHP'li İBB Meclis Üyesi Mehmet Berke Merter ile İBB şirketlerinden KİPTAŞ'a ait. Merter ailesi ve KİPTAŞ'ın, Özyazıcı İnşaat ile arasında “Taşınmaz Satış Vaadi ve Arsa Payı Karşılığı İnşaat Sözleşmesi” bulunuyor. Özyazıcı İnşaat'ın sahibi Ahmet Özyazıcı, 553 villa projesinin yüklenicisi olan ZRS İnşaat'ın da yönetim kurulu başkanı yardımcısı. ZRS İnşaat'ın yönetim kurulu başkanı ise Turkuvaz Medya Grubu'nun da Yönetim Kurulu Başkanı olan Ömer Faruk Kalyoncu.

4 bin 474 ağaç!

Villa projesi için hazırlanan tanıtım dosyasına göre ormanda belirlenen “yapılaşma ön izin sahası” içerisinde 11 bin 328 adet, bağlantı yolu alanlarında ise 284 adet olmak üzere toplam 11 bin 612 adet ağaç tespit edildi. Tespitler sonucunda inşaatın yapılacağı saha içerisinde ise 4 bin 474 adet ağaç sayıldı. Saha genelinde meşe, kestane, sahil çamı, gürgen, yalancı akasya ağaç türleri bulunuyor.

Katliam için izin istediler

Temmuz 2018'de başlayan 553 villa projesini hayata geçirmek için son olarak 15 Mayıs'ta bir adım daha atıldı. 553 villa projesinin yüklenicisi ZRS İnşaat 15 Mayıs günü İstanbul 2 No'lu Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu'na “Ağaçların kesimi, yolların tesviye edilmesi ve zemin etüdü yapılması” için izin başvurusunda bulundu. Başvuru, 12 Temmuz 2019 tarihli kurul toplantısının gündemine alındı. Şu an kuruldan çıkacak karar bekleniyor. Kamuoyu ise kurulun ağaç kesimine izin vermemesini istiyor.

Jet hızıyla plan onayı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ormana yapılacak villa projesi için 30 Kasım 2018 tarihinde “Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) gerekli değildir” kararı almıştı. Geçtiğimiz yıl 14 Aralık'ta da jet hızıyla imar planları hazırlanmıştı. İmar planına göre özel ormanın bulunduğu parsellere 2 katlı villalar dikilecek. Özel orman alanı dışında kalan parseller ise yol ve park alanı olarak kullanılacak. Sit derecesi “Sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı” olarak tanımlanan alanda yapılaşma yatay olarak yüzde 6'yı geçemiyor. Yapı alanları dışına çıkmamak şartıyla “sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanlarında” eğlence ve spor tesisi kurulabilecek. 553 villada, 2 bin 212 kişinin yaşaması öngörülüyor.

Yorumlar (0)