52 sanıklı Gezi Davası’nın ikinci duruşması: Kavala’nın tutukluluğu devam ediyor 

Can Dündar, Osman Kavala, Henri Barkey ve Beşiktaş taraftar grubu Çarşı olmak üzere toplamda 52 kişinin yargılandığı Gezi Davası’nın ikinci duruşması bugün görüldü. Mahkeme, Osman Kavala’nın tutukluluk devamına oy çoğunluğuyla karar verdi. 

GÜNDEM 26.11.2021, 17:27 27.11.2021, 16:09
52 sanıklı Gezi Davası’nın ikinci duruşması: Kavala’nın tutukluluğu devam ediyor 

CIA eski danışmanı Henri Barkey, gazeteci Can Dündar, Anadolu Kültür A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala, Beşiktaş taraftar grubu Çarşı üyeleri başta olmak üzere toplamda 52 kişinin sanık sandalyesinde oturduğu Gezi Davası’nın ikinci duruşması bugün görüldü. Gezi Parkı olayları ve 15 Temmuz darbe girişimini düzenledikleri ve destekledikleri iddiasıyla yargılanan kişiler arasında Osman Kavala’nın tutukluluk halinin devamına karar verildi. 

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada avukat ve sanık beyanları alındı, cumhuriyet savcısının görüşlerine başvuruldu ve ardından ara verildi. Mahkeme heyeti duruşma arasında aldığı kararda, Kavala’nın tutukluluk halinin devam etmesine oy çoğunluğuyla karar verildiği ve verilebilecek ceza üst sınırı dikkate alındığında tutukluluk süresinin ölçülü olduğu aktarıldı. Öte yandan hakimlerden biri, tutukluluğun devamı kararına muhalefet şerhi koydu ve Kavala’nın birkaç adli kontrol ile tahliye edilmesi gerektiğini savundu. 



Osman Kavala ve Henri Barkey

Çarşı davası 

Beşiktaş taraftar grubu Çarşı’ya mensup 35 kişinin yer aldığı Gezi Parkı olayları davasında sanıklar hakkında Gösteri ve Toplantı Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet ve terör örgütü kurmak ve örgüte üye olmak suçlamaları getirilmişti. Sonrasında bu 35 kişi için beraat kararı verilmişti. Yargıtay ise o beraat kararını bozmuştu. Bozma ilamında, Çarşı Davası dosyası ile Gezi Parkı olayları dosyası arasında bağlantı bulunduğu ve bu sebeple iki dosyanın birleştirilmesi gerektiği belirtilmiş; eksik araştırma yapıldığı için beraat kararının bozulduğuna değinilmişti. 

Bozma ilamı sonrasında Çarşı grubu mensuplar, 12 Temmuz 2021’de İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkmıştı. Mahkeme heyeti, Yargıtay’ın bozma ilamını yasaya uygun bularak uygulamaya koymuş ve avukat ile sanıklara, dosyaların birleştirilmesi ve dosyanın esası konusunda yazılı beyan sunulması için süre vermişti. 



Gezi Parkı davası 

Can Dündar, Ayşe Mücella Yapıcı, Mehmet Ali Alabora ve Osman Kavala’nın da aralarında bulunduğu 16 kişi hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından dava açılmıştı. İddianameyi kabul ederek yargılama sürecine başlayan İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi, 18 Şubat 2020’de görülen duruşmada Osman Kavala dahil 9 sanığın “hukuka uygun yeterli somut delil bulunmaması” gerekçesiyle beraat kararı vermiş; firari konumdaki 7 sanığın dosyalarını ise ayırmıştı. 

Karar, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi tarafından temyiz edilmiş ve 9 sanığın beraat kararı bozulmuştu. Tutuklu sanıklardan CIA eski danışmanı Henri Jak Barkey ve Osman Kavala’nın FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimi suçundan yargılandığı davanın mahkeme heyeti, bu dava dosyası ile Gezi Parkı olayları dava dosyası arasında irtibat bulunduğunu gerekçe göstererek iki dosyanın birleştirilmesine karar vermişti.  



3 dava dosyası birleştirildi 

Mahkemeler tarafından verilen kararlar neticesinde Gezi Parkı olayları dosyası, Çarşı davası dosyası ve 15 Temmuz darbe girişimi davası dosyaları birleştirildi. Bu 3 dosyanın birleştirilmesiyle birlikte sanık sayısı 52’ye ulaştı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde birleştirilen 3 dosyaya artık bu mahkeme bakıyor.  

Yorumlar (0)