500 gündür evlat nöbetindeler...

Çocuklarının HDP tarafından kandırılarak dağlara götürüldüğünü ve PKK saflarına zorla katıldığını belirterek HDP Diyarbakır İl Başkanlığı önünde eylem yapan anne ve babaların evlat nöbeti 500'üncü gününe girdi. Aileler HDP binası önüne siyah çelenk bıraktı.

GÜNDEM 14.01.2021, 14:22 15.01.2021, 09:14
500 gündür evlat nöbetindeler...

Diyarbakır'da, oğlunun HDP tarafından kandırıldığını ve PKK tarafından dağa kaçırıldığını belirten anne Hacire Akar, 22 Ağustos 2019 tarihinde HDP İl binası önünde oturma eylemi başlatmış ve kararlı mücadelesi sayesinde 24 Ağustos'ta çocuğuna kavuşmuştu.

Örgütün elinden evladını kurtaran ve o evladından bir torununu kucağına alan Hacire Akar'ın mücadelesi 188 aileye örnek oldu ve Akar'ın başlattığı oturma eylemini sürdüren aileler eylemde 500 günü geride bıraktı. 

Yağmur çamur, yaz kış hep beklediler

Çoğu anneden oluşan evlat nöbetçileri, yağmur çamur, yaz kış, soğuk sıcak demeden oturma eylemlerine devam ettiler. Kimi anneler, oturma eylemini kocalarıyla nöbetleşe sürdürdü. Anneler nöbet tutarken babalar da evdeki diğer çocuklarına hem annelik hem babalık yaptı.

Küçük çocuklarıyla eyleme katılan anneler nöbeti zor şartlar altında devam ettirirken, kimileri zor koşullar sebebiyle yorgun düştü, kimi, kaldırımda uyuya kaldı, kimi düşüp bayıldı ama hiçbir eylemlerinden geri adım atmadı.

Evladına kavuşan bir aile olduğunda hep birlikte sevinç göz yaşı döktüler, umutlarını artırdılar.

Evladına kavuşan aileler de zaman zaman geldikleri HDP il binası önünde diğer aileleri yalnız bırakmadılar.

HDP kepenk indirdi

Anneler kararlı durdu, HDP kepenk indirmek zorunda kaldı. Ailelerle yüzleşmekten korkan HDP'liler, dükkânı kapatıp gitti. Kimi zaman da il binasına geldiklerinde oturma eylemindeki ailelerden tepkiler gördü.

Bazen de aileler çadırda kendi hallerinde nöbetlerini tutarken HDP'lilerden sataşanlar da oldu, milletvekillerinden acılı ailelere hakaret eden de. Ancak hainler bunu yaparken bile, gerilim yaşanmaması için 500 gündür HDP il binası önünde bekleyen kahraman polis güçlerine güvenerek yaptılar.

Annelere tehdit, sataşma ve hakaret!

Diyarbakır anneleri evlerine giderken ya da çarşıda gezerken yalnız kaldıklarında ise hainlerin tehdit ve sataşmalarına maruz kaldılar.

Annelerin eylemlerinin de etkisiyle kan tazeleyemeyen bölücü terör örgütü PKK, ailelerin eylemlerinden vazgeçmesi için tüm yolları da denedi. Bunlardan biri ise PKK'nın, annesi acı içinde nöbet tutan teröristleri konuşturmak oldu.

Örgütün yayın organları dağdaki çocuklarıyla röportaj yaptı

Hain terör örgütüne müzahir yayın faaliyetleri gösteren sözde basın organları da açıkça Diyarbakır annelerini tehdit etti, acılı ailelerin haklı mücadelesine gölge düşürmek ve itibarsızlaştırmak için uğraştı.

Örgütün yayın organları, ailelerinin yaşayıp yaşamadığını bile bilmediği, kimilerinin sesini dahi yıllardır duymadığı çocukları ile röportaj yaparak "oturma eylemini sonlandırın" çağrısı yaptırdı.

PKK'nın annesi Avrupa, annelerin sesini duymadı!

Ellerinde evlatlarının fotoğrafı, 500 gündür çocuklarının kendilerine verilmesini isteyen ailelerin sesini tüm Türkiye duydu ama PKK'nın annesi Avrupa hiç duymadı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın her fırsatta desteğini ifade ettiği Diyarbakır annelerine, First Lady Emine Erdoğan ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu başta olmak üzere siyasetçiler, sanatçılar, gazeteciler, yazarlar, sporcular, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, kanaat önderleri, din adamları, şehit aileleri, gaziler, esnaflar, muhtarlar, öğretmenler, öğrenciler ve gurbetçiler, kısaca toplumun büyük kesiminden ziyaretler yapıldı.

Sınır dışında eylemler

Diyarbakır annelerinin nöbetlerini yurt dışında da yapanlar oldu. Almanya'nın başkenti Berlin'de yaşayan ve çocuğu bölücü terör örgütü PKK yandaşları tarafından kaçırılan Maide T, 12 Kasım 2019'dan beri haber alamadığı kızı Nilüfer T'nin kendine geri verilmesi için 29 Şubat 2020 tarihinde terör örgütü iltisaklı bir derneğin önünde oturma eylemine başladı.

Anne Maide T, Alman yetkililerinin duyarsızlığına inat oturma eylemini Başbakanlık binası önüne taşıdı.

Diyarbakır anneleri Maide T ile 25 Temmuz 2020 tarihinde videokonferans görüşmesi yaptı ve desteklerini bildirdi.

Şimdi nöbet çadırında Nilüfer T'nin de bir fotoğrafı bulunuyor.

22 aile çocuğuna kavuştu

Oturma eylemine katılan ailelerden 22'si mücadeleden başarıyla çıktı ve çocuğuna kavuştu.

1. Anne Hacire Akar oğlu Mehmet'e
2. Hatice Ceylan oğlu Cafer'e,
3. Hüsniye Kaya kızı Mekiye'ye
4. Babaanne Halime Kadran, torunu İbrahim Halil Kadran'a
5. Baba Metin Açan oğlu H. Açan'a
6. Baba Nizamettin Eşrefoğlu ve anne Aslıhan Eşrefoğlu oğulları Hüseyin'e
7. Anne Gevriye Ayhan kızı Pelda'ya
8. Baba Melik Aslan ve anne Melek Aslan oğlu Volkan'a
9. Anne Muhteber Birlik oğlu Veysi'ye
10. Anne Cahide Alkan oğlu Mehmet Emin'e
11. Anne Şahize Altınkaynak kızı Halise'ye
12. Engelli baba Cemal Ertaş oğlu Ramazan'a
13. Anne Naime Dalmış kızı Tekoşin'e
14. İsmi açıklanmayan baba, teslim olduktan sonra hastanede tedavi altına alınan oğlu Haşim Açar'a
15. Anne Sever Fidan oğlu Tayfur'a
16. Anne Gülşen Çetin oğlu Erdal'a
17. Anne Meryem Akkuş ve baba Fahrettin Akkuş evlatları Erkan'a
18. Anne Perihan Kaya ve baba Fettah Kaya oğulları Cuma'ya
19. Anne Safiye Coşkun ve baba Mehmet Emin Coşkun oğulları İbrahim'e
20. Anne Keziban Yalçın ve baba Mehmet Yalçın kızları Yasmin'e
21. Anne Gülüzar Fidan ve baba Sıdık Fidan oğulları Ferdi'ye
22. Anne Gülli Bal ve baba Zeki Bal oğulları Yusuf'a kavuştu.

Siyah çelenk koydular

Aileler, oturma eyleminin 500'üncü gününde HDP Diyarbakır İl Başkanlığı binası önüne gelerek, üzerinde "İş birlikçi HDP" ve "Çocuklarımızı HDP'den istiyoruz" yazılı bir siyah çelenk bıraktı.

Acılı aileler ellerinde taşıdıkları Türk bayraklarıyla "Kahrolsun HDP", "Kahrolsun PKK" ve "Kürt, Türk kardeştir, HDP kalleştir" sloganları attılar. 

Yorumlar (0)