50 senelik arabasına jant aradı, ilk sahibine ulaştı

İstanbul Küçükçekmece’de oto lastikçi olan Mahmut Çınar isimli vatandaş, 1970 model Cadillac arabasına jant ararken büyük bir sürprizle karşılaştı. Aracı için ABD’den parça isteyen usta aracın ilk sahibi ile iletişim kurdu. Amerikalı aile babalarının aracına talip oldu.

GÜNDEM 20.09.2021, 16:08 20.09.2021, 16:13
50 senelik arabasına jant aradı, ilk sahibine ulaştı

 İstanbul Küçükçekmece Cennet Mahallesi'nde oto lastikçi Mahmut Çınar’ın klasik araba merakı onu hayatında hiç unutamayacağı bir tesadüfle karşı karşıya getirdi. Usta bundan 4 yıl önce Cadillac marka aracı satın aldı. Aracını aldıktan sonra trafiğe çıkan Çınar, lastiklerindeki jantların kırık olduğunu gördü ve bunun üzerine Amerika'dan orijinal yedek parça almak için mail gönderdi.

Amerika'dan gelen cevapta, jantların maliyetinin 12 bin 500 dolar gibi bir rakam olduğu söylendi. Çınar, maliyetin çok yüksek olduğunu belirtip siparişini iptal etti. Ardından makine mühendisi olan kardeşine giderek jantları kendisi üretti. Daha sonra Çınar, kardeşinin ürettiği jantlardan bir takım Amerika'ya yollayarak istedikleri zaman kendilerine ihracat yapabileceğini belirtti.

İlk sahibi araca talip oldu

Aradan bir süre geçtikten sonra Amerika'dan tanımadığı bir kişiden gelen mail Mahmut Çınar’ı şok etti. Çünkü maili atan Amerikalı aracın ilk sahibinin oğlu olduğunu ve aracı kendisinden satın almak istediğini söyledi. Ancak Çınar otomobili satmak gibi bir düşüncesi olmadığını ileterek binlerce kilometre öteden gelen teklifi reddetti.

Arabanın jant macerası

4 yıl önce arabayı gördüğünde çok heyecanlandığını ve almak istediğini anlatan oto lastik tamircisi Mahmut Çınar, “arkadaşım eski arabaya olan merakımı bildiği için telefon açtılar 'abi tam senlik bir şey bulduk' diye. Aldıktans onra kullanmaya çıktık, 80 kilometreye geldiğinde arabada bir sarsıntı oldu. Hemen söktük, lastikler sağlamdı, yalnızca jantın bir tanesinde deformasyon vardı. Bu jant farklı, eski bisiklet jantlarını andıran bir jant. Sonra Burak Amerika'yla yazıştı, birkaç gün bekledikten sonra cevap geldi. Jantın takım olarak satıldığını, Amerika'daki fiyatının ise 12 bin dolar olduğunu söylediler. Bize de çok pahalı geldi. Ben de o zaman sağlam çıkma bir jant istedim ancak bunun fabrika ayarlı bir akort olduğunu sonradan akort tutmadığını söylediler” diye konuştu.

Jantı almaktan vazgeçtikten sonra Bayrampaşa'da makine imalatçısı kardeşiyle konuştuğunu belirten Çınar, ‘kardeşimle biz bunu yaparız’ dedik. “Sonra biz parçaları taktık, tüm ayarlarını yaptık. Birçok kez Adapazarı'na, Edirne tarafında gidip geldim” dedi.

Aracın ilk sahibi mail attı

Çınar araba için Amerika'dan kendilerine bir mail geldiğini anlatarak, "Geçenlerde bize mail geldi. Amerika'da bu arabayı çok kısa bir süre oranın yerlisi bir adam kullanmış daha sonra araç satılmış. Çocukları o arabanın bizde olduğunu öğrenmişler ve bizimle iletişim kurdular. Biz de şu an için düşünmediğimizi belirttik. Herhangi bir rakam aşamasına gelmedik çünkü ben satmayacağımı söyledim. Aracı çok fazla kullanmıyorum. Bu arabanın bende olduğunu çok fazla bilen kişi yok. Birkaç koleksiyoner biliyor” açıklamalarını yaptı.

Yorumlar (0)