50 ili kapsayan Karadeniz- Akdeniz yolu inşasında sona gelindi

II. Abdülhamid Han’ın rüya projesi olan Karadeniz-Akdeniz yolu inşasının yüzde 98’lik bölümü tamamlandı.

GÜNDEM 03.04.2021, 11:38 03.04.2021, 17:34
50 ili kapsayan Karadeniz- Akdeniz yolu inşasında sona gelindi

İlk olarak Osmanlı padişahlarından Sultan Abdülaziz döneminde gündeme getirilen,  II. Abdülhamid Han zamanında ise projesi çizilen Karadeniz’i Akdeniz’le buluşturan 600 kilometrelik yolun yapımında sona gelinmiş durumda.

1 milyar dolar harcandı

Karadeniz-Akdeniz güzergâhında bulunan 50 ili ilgilendiren önemli yol projesinin tamamlanması durumunda turizm, ihracat ve ithalatta önemli bir etken olacak. Söz konusu 60 kilometrelik yol projesinin devlete maliyeti ise 50 milyar dolarak olarak hesaplandı.

Bu sene içerisinde tamamen ulaşıma açılması ön görülen yol üzerinde birçok köprü, sadece Ordu ili sınırları içinde 25 tek tip tünel ve 330 metre uzunluğunda 1 adet viyadük bulunuyor. 

“2021 yılı içinde proje tamamlanıp yol hizmete açılmış olacak”

Karadeniz-Akdeniz yolu projesinde gelinen son noktaya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Şahin, 2021 yılı içinde yolun hizmete açılacağını söyledi.

Söz konusu projenin Ordu-Giresun Havaalanından sonra bölge için yapılmış en büyük yatırım olacağını ifade eden Başkan Şahin, yolun hizmete açılmasıyla birlikte yurt içi turizmde de kayda değer hareketlenmenin yaşanacağını dile getirdi.

“Ticaret hareketliliği artacak”

Projenin tamamlanmasının ardından ülkeler arasındaki ticaret hacminin de artacağını ileri süren Şahin, “Bu yol sayesinde sadece Türkiye değil pek çok ülkede önemli kazanımlar elde edecekler. Düşünün ki Ordu’dan İskenderun’a ulaşım 6-7 saate inecek. Ayrıca 50 civarında ilimizde hem üretim hem de istihdam konusunda bu yol sayesinde daha da gelişim sağlayacak. Yöresel ürünlerimiz olan ve aynı zamanda da yurt dışına ihraç ettiğimiz kivi, bal ve fındığımız daha da değerlenmiş olacak” dedi.

“1 haftalık iş 1 günde bitecek”

Karadeniz-Akdeniz yolu sayesinde ticari bir işin tamamlanması için artık uzun süre beklenmek durumunda kalınmayacağını kaydeden Şahin, “Bu yol sayesinde aynı gün içinde malımızı Rusya’ya yetiştirmiş olacağız. Mesela Mısır’dan gelen bir vasıta Akdeniz2i boydan boya geçecek. O anlamda ifade ettiğim gibi bu yol gerçektende hem ülkemiz hem de ticaret yapan pek çok ülke için kayda değer bir öneme sahip olacak. Yolun hizmete girmesiyle bunu hepimiz yaşayarak daha da iyi gözlemlemiş olacağı” diye konuştu.

Yorumlar (0)