42 bin kişi tahliye olacak!

Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) şubat başında sunulacağı öngörülen infaz düzenlemesinde "uyuşturucu, cinsel istismar, terör suçları, örgütlü suçlar, kasten adam öldürme ve mükerrer suçlar"a indirim yapılmayacak. İlk başta 42 bin kişi tahliye olacak. 

GÜNDEM 18.01.2020, 09:25
42 bin kişi tahliye olacak!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine infaz düzenlemesini de içeren 2. Yargı Paketi'nin birkaç hafta içinde getirileceğini duyurmuştu. Bunun üzerine gözler AK Parti Meclis grup yönetimine çevrildi. AK Parti, ilerleyen günlerde muhalefetin kapısını çalmak için hazırlık yapıyor. 

AK Partili kurmaylar, infaz paketine ilişkin çalışmanın büyük bir kısmının tamamlandığını bildirdi. Öte yandan, Hayvan Hakları Kanunu ve erken yaşta evlilik sebebiyle cinsel istismar suçundan ceza alanlara ilişkin yasal düzenlemeler hususunda değerlendirmelerini almak için bu ay muhalefet partilerinin kapılarının çalınacağı söylendi. AK Parti, toplumsal boyuta sahip olan ve siyasi sonuçları olacak bu düzenlemeleri Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden (TBMM) uzlaşmayla çıkarmayı amaçlıyor.

Şubat başında infaz paketinin Meclis’e sunulması düşünülürken, kapasite üstü doluluğa sahip olan cezaevlerinin düzenlemeden ne ölçüde etkileneceğini istisna tutulan suçlar belirleyecek. Türk Ceza Kanunu’nun (TCK), "uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti"ne ilişkin 188. maddesinin bazı fıkralarının infaz indirimi kapsamına alınabilme olasılığı kulislerde konuşulmaya başladı. AK Parti kurmaylarından alınan bilgiye göre, son anda sürpriz bir gelişme yaşanmaması durumunda infaz paketi, şu düzenlemeleri kapsayacak:

Bazı suçlar hariç infaz indirimi yapılacak

Uyuşturucu, cinsel istismar,  terör suçları, örgütlü suçlar, mükerrer suçlar ve kasten adam öldürme hariç olmak üzere, diğer suçlarda infaz indirimi yapılacak. Ceza süresinin üçte ikisinin infaz edildiği suçlarda ise infaz süresinin ceza süresinin yarısına çekileceği bildirildi.

Denetimli serbestlik sisteminde değişikliğe gidilecek. 1 Temmuz 2016 tarihinden önce işlenen suçlar için 2 sene, diğer suçlar için de bir sene olan denetimli serbestlik süresinin, yeni sistemde alınan cezaya göre 5/1 oranında uygulanacağı kaydedildi. Diğer bir deyişle, şartlı tahliyesine bir sene kala, "iyi halli olma" koşuluyla otomatik olarak gündeme gelen denetimli serbestlik uygulaması bundan böyle infaz süresinin 5/4’ünü tamamlayanlar için geçerli olacak. Ceza süresi ne olursa olsun her suçlu, mutlaka belli bir süre cezaevinde kalacak. Parti kurmayları, infaz paketinin yürürlüğe girmesinin ardından ilk başta yaklaşık 42 bin kişinin tahliye olacağının öngörüldüğünü aktardı. 

Kadınlar doğum yaptıktan bir sene sonra cezaevine alınabilecek

Konutta infaz usulünün kapsamının genişleyeceği ifade edildi. Bu kapsamda kadınların veya 65 yaşını bitirmiş kişilerin mahkûm oldukları toplam 2 sene, 70 yaşını bitirmiş kişilerin mahkûm oldukları toplam 3 sene, 75 yaşını bitirmiş kişilerin mahkûm oldukları toplam 5 sene veya daha az süreli hapis cezasının konutunda çektirilmesi kararı alınabilecek. Bu düzenlemeden mükerrer olanlar, örgüt suçlarından ve cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlardan mahkûm olanlar faydalanamayacak.

Doğum yapan kadınlar, doğumun üzerinden altı ay geçmeden cezalarını çekmeleri için cezaevinde kalamıyor. Artık bir kadın doğum yaptıktan bir sene sonra cezaevine alınabilecek.

Özeli infazda hükümlülere talepte bulunma hakkı

Söz konusu infaz paketiyle birlikte "hafta sonu infaz, gece infazı" gibi özel infaz uygulamasının kapsamının genişletileceği bildirildi. Kasten işlenen suçlarda halen 6 ay olan ceza sınırı 1.5 seneye çıkarılacak. Taksirli suçlarda da 3 seneye kadar hapis cezaları için özel infaz usulleri devreye girebilecek. Özel infaz imkânından faydalanma hususunda hükümlülere talepte bulunma hakkı tanınacak. Böylece infaz hâkimi, hükümlünün talebinin ardından kasten işlenen suçlarda toplam 1 sene 6 ay, taksirle işlenen suçlarda toplam 3 sene veya daha az süreli hapis cezasının, ceza infaz kurumlarında her hafta cuma günleri 19.00’da girmek ve pazar günleri aynı saatte çıkmak suretiyle hafta sonları ya da hafta sonları hariç her gün 19.00’da girmek ve ertesi gün 07.00’de çıkmak suretiyle geceleri çektirilmesine yönelik karar alınabilecek.
 

Yorumlar (0)