4. Yargı Paketi'nin birinci bölümü Meclis'ten geçti

4. Yargı Paketi'nin 14 maddeden oluşan birinci kısmı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

GÜNDEM 07.07.2021, 23:07 08.07.2021, 14:11
4. Yargı Paketi'nin birinci bölümü Meclis'ten geçti

4. Yargı Paketi olarak adlandırılan 'Ceza Muhakemesi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 14 maddeden oluşan birinci bölümü, Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Paketin içeriği

4. Yargı Paketi'nin içeriği ise şu şekilde:

Teklifle, idarenin 2 ay yanıt verme süresi 30 güne inecek.

Boşanmış olduğu eşe karşı işlenen suçlar ağırlaştırıcı sebep sayılacak.

Bilişim suçları ile kredi ve banka kartlarına dair suçlarda mağdurun oturduğu yer mahkemesi de yetkili olacak.

Tebligatlar, dosyada varsa bütün taraflara ayrıca telefon, e-posta ve telgraf gibi yollarla da bildirilecek.

İfadesi alınmak maksadıyla yakalan şahıs, mesai saatleri haricinde ve tatil günlerinde belirtilen tarihte ilgili yargı merciinde olacağını taahhütte bulunursa, her yakalama emri için bir defa geçerli olmak üzere cumhuriyet savcısı tarafından serbest bırakılması emredilebilecek. Şahıs taahhüdünü yerine getirip yargı merciine gitmezse 1.000 TL idari para cezası verilecek.

Katalog suçlarda bir şahsın tutuklanabilmesi, kuvvetli suç şüphesinin somut delillere dayanmasına bağlı hale getiriliyor.

Tutuklama kararlarında adli kontrol şartı uygulamasının yetersiz kalacağını açıkça gösteren deliller somut olayda gösterilecek ve kararda da yer verilecek.

Adli kontrol şartı düzenlemesi

Konutunda bulunmayı gerektiren adli kontrol şartı uygulamasında konutta geçen 2 gün, cezanın mahsubunda 1 gün şeklinde hesaplanacak.

Şüpheli veyahut sanığın adli kontrol şartı yükümlülüğünün sürüp sürmemesine en geç 4 ayda bir soruşturma evresinde cumhuriyet savcısının istemi üzerine sulh ceza hakimi, kovuşturma evresinde ise resen mahkeme tarafından karar verileceği hüküm altına alınıyor.

Adli kontrol şartı altında geçecek süre, ağır ceza mahkemesinin görev alanına girmeyen işlerde en çok 2 sene olarak belirleniyor. Bu süre zorunlu durumlarda gerekçesi gösterilerek 1 sene daha uzatılabiliyor. Ağır ceza mahkemesinin görev alanına giren işlerde ise adli kontrol şartı süresi en çok 3 sene. Söz konusu süre zorunlu durumlarda gerekçesi de gösterilerek uzatılabilecek. Uzatma süresi de toplamda 3 seneyi geçemeyecek. Terör suçlarında ise bahse konu uzatma süresi en fazla 4 sene olacak. Bu düzenlemede belirtilen süreler çocuklar için yarı oranında uygulanacak.

Koronavirüs salgını önlemleri

Teklife yeni bir madde daha eklenerek, koronavirüs salgını nedeni ile açık ceza infaz kurumlarında bulunanlarla kapalı ceza infaz kurumunda olduğu halde açık ceza infaz kurumlarına ayrılmaya hak kazanan hükümlülerin, denetimli serbestlik önlemi uygulanarak cezasının infazına karar verilen hükümlüler ve denetimli serbestlik önleminden faydalanan hükümlülerin izinli sayılmalarına dair süre 31 Temmuz 2021'den 30 Kasım 2021'e dek uzatılıyor. Düzenlemeyle, 31 Temmuz tarihinde sona erecek olan koronavirüs izni, salgının sürmesi durumunda, Sağlık Bakanlığı'nın tavsiyesi üzerine Adalet Bakanlığı'nca her seferinde 2 ayı geçmemek üzere 2 defa daha uygulanabilecek. Böylelikle salgının devam etmesi halinde koronavirüs izin süresinin en fazla 30 Kasım 2021'e dek uzatılabilmesi öngörülüyor.

Yorumlar (0)