4. seviye alarm verilmişti: Dünya Türkiye'ye yardım elini uzatıyor

10 şehirde büyük bir yıkıma neden olan deprem sonrasında arama kurtarma çalışmalarına katılmak için dünyanın birçok ülkesinden uzman ekiplerini Türkiye'ye göndermeye devam ediyor.

GÜNDEM 07.02.2023, 11:36
4. seviye alarm verilmişti: Dünya Türkiye'ye yardım elini uzatıyor

Türkiye dün yeni güne büyük bir felaketle başladı.

Merkez üssü Kahramanmaraş olan 7.7 büyüklüğündeki deprem ve sonrasında ise 7.6'lık korkunç başka bir deprem!

Hatay, Adıyaman, Şanlıurfa, Malatya, Gaziantep, Osmaniye, Adana, Diyarbakır ve Kilis şehirlerinde hissedilen deprem adeta yıkıma sebep oldu.

Can kaybı 2921'e yükseldi

Yaşanan depremde can kaybı 3 bin 381'e çıkarken yaralı sayısıysa 20 bin 426'ya yükseldi.

Farklı kentlerden yardım ekipleri yola çıkarken arama kurtarma çalışmalarıysa devam ediyor.

Dünya ülkeleri seferber oldu

Depremin sonrasında bütün dünya Türkiye için seferber oldu.

Türkiye'nin 4. derece alarm vermesi sonrasında birçok ülkeden uzman ekipler Türkiye'ye gönderilmeye başlandı.

Pakistan

Pakistan, ülkenin Başbakanı Şahbaz Şerif'in verdiği talimatla Kahramanmaraş merkezli 7,7'lik ve 7,6'lık depremlerden dolayı Türkiye'ye arama kurtarma ekipleri gönderildi.

50 kişiden oluşan arama kurtarma ekibiyle 25 tonluk yardım malzemesi, Pakistan Uluslararası Havayolları'na ait bir uçakla bu sabah Türkiye'ye hareket etti. Pakistan ordusunun yapmış olduğu paylaşımda ise Ravalpindi'deki Chakala Hava Üssü'nden kalkan uçakla bu sabah Türkiye'ye doğru hareket ettiği kaydedildi.

Meksika

Meksika'nın Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador'un verdiği talimatla, merkezi Kahramanmaraş olan ve 10 şehri etkileyen 7,7 ve 7,6'lık depremlerden dolayı 145 kişilik arama kurtarma ekibi gönderildi.

Fransa

Fransa'dan Kahramanmaraş merkezli ve 10 şehri etkileyen depremlerden dolayı gönderilen 136 kişilik 2 enkaz altı arama ve kurtarma ekibinin yola çıktığı ifade edildi.

Fransa Sivil Savunma birimi de Türkiye için yola çıkan kurtarma ekibinin görsellerini sosyal medya üzerinden yayımladı.

Japonya

Japonya hükümetince görevlendirilmiş olan 18 kişiden oluşan arama kurtarma ekibi, deprem bölgelerinde yapılan çalışmalara katılmak için Türkiye'ye geldi.

Ekibin başındaki şef Hideaki Yamamoto, Türk halkının Japonya olarak yanında olduklarını kaydetti.

Cezayir

Ülkenin Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun'un verdiği talimatla Kahramanmaraş merkezli depremlerden dolayı Türkiye'ye arama ve kurtarma ekipleri gönderildi.

89 kişiden oluşan arama kurtarma ekipleri Gaziantep havalimanına ulaştı.

Rusya

Ülkenin Acil Durumlar Bakanı Aleksandr Kurenkov, Türkiye'de depremden etkilenmiş olan bölgelere Rus arama kurtarma ekipleriyle sağlık uzmanlarının gönderildiğini kaydetti.

Kurenkov, ülkenin başkenti Moskova'da yapmış olduğu paylaşımda, Putin'in talimatının üzerine, ekiplerin Türkiye ve Suriye'ye doğru yola çıktığını iletti.

Hırvatistan

Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'den 40 kişiden oluşan arama ve kurtarma ekibiyle 10 köpek Türkiye'ye doğru hareket etti.

Hırvat ekip, Türkiye'nin Zagreb Büyükelçisi Yavuz Selim Kıran tarafından uğurlandı.

Kosova

Kosova'nın Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani'nin talimatının ardından Adem Yashari Havaalanı'nda Kosova Güvenlik Gücü askerlerinden oluşan 30 kişilik ekip Türkiye'ye doğru hareket etti.

Macaristan

İçişleri Bakanlığı Devlet Sekreteri Bence Retvari'nin yapmış olduğu paylaşımda Macaristan Ulusal Afet Yönetimi Genel Müdürlüğü'ne bağlı 55 kişiden oluşan arama kurtarma ekibinin depremzedelere yardım etmek amacıyla Türkiye'ye gönderildiğini kaydetti.

Almanya

Almanya'nın Köln şehrinden gerçekleştirilen arama kurtarma çalışmalarına katılmak amacıyla 41 görevli ile 7 köpekten oluşan ekip Gaziantep'e vardı.

Gürcistan

Gürcistan İçişleri Bakanlığı'nca yapılmış olan yazılı paylaşımda, Gürcistan hükümetinin kararı ile 60 kişiden oluşan arama kurtarma ekibinin yola çıktığı ifade edildi.

Yapılan paylaşımda arama kurtarma ekibinin Türkiye'de Gürcistan Acil Durum Yönetim Hizmeti Başkanı Teimuraz Mgebrişvili'nin yönetiminde görevli olacağı ifade edildi.

Arnavutluk

Arnavutluk Savunma Bakanlığı'nca 53 tıbbi personel, arama ve kurtarma uzmanıyla 7 araçtan oluşan dayanışma ve yardımlaşma heyetinin yola çıktığını ifade etti.

Bulgaristan

Bulgaristan'ın farklı şehirlerinden bir araya gelip 13 araç ile yola çıkan 50 tanesi arama ve kurtarma uzmanı toplamda 59 personel Kapıkule Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye geçti.

Özbekistan

Özbekistan'ın kurtarma ekibi, özel araç ve ekipman ile insani yardım taşıyan uçak Türkiye'ye doğru yola çıktı.

Sırbistan

Sırbistan'ın başkenti Belgrad'dan 27 kişiden oluşan arama kurtarma ekibi, Türkiye'ye doğru hareket etti.

Tayvan

Tayvan'dan da bir arama kurtarma ekibi Taoyuan Uluslararası Havaalanı'ndan Türkiye'ye doğru yola çıktı.

Çekya

Çekya toplamda 68 kişiden oluşan arama kurtarma ekibini Türkiye'ye ulaştırdı.

Kırgizistan

Kırgızisatn Acil Durumlar Bakanlığı'nca arama kurtarma görevlilerinin yanında psikologlar ve sağlık çalışanlarından oluşan 63 kişilik ekibi beraberindeki iki özel eğitimli köpekle beraber Türkiye'ye gönderdi.

Lübnan

Lübnan'dan da 83 kişiden oluşan arama kurtarma ekibi Türk Hava Yolları uçağı ile Adana'ya doğru hareket etti.

Malta

7,7'lik ve 7,6'lık depremler sonrasında enkaz altındakilerin kurtarılmasına destek olacak Malta'dan arama kurtarma ekibi Türkiye'ye doğru yola çıktı.

Çin

Asya ülkesi, depremler sonrasında afet kurtarma çalışmalarına destek olmak amacıyla sivil yardım ekibini Türkiye'ye gönderdi.

Arama kurtarma teşkilatı Ramunion'a bağlı 8 kişiden oluşan ekip, enkaz keski araçları ve özel eğitimli bir köpekle beraber yola çıktı.

Ulusal ve uluslararası arama ve kurtarma görevlerinde geniş bir tecrübeye sahip olduğu ifade edilen ekibin yarın öğle saatlerinde afet bölgelerine ulaşması bekleniyor.

Yorumlar (0)