"320 milyar metreküp doğalgaz rezervi bulduk"

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Cuma günü büyük bir müjdeyi duyuracağız" açıklamasının ardından dünyanın gözleri Dolmabahçe Sarayı'na döndü.

GÜNDEM 21.08.2020, 15:15 21.08.2020, 15:52
"320 milyar metreküp doğalgaz rezervi bulduk"

Türkiye cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan büyük müjdeyi Dolmabahçe'den açıkladı.

Erdoğan müjdesine şöyle başladı:

Aziz milletim. Enerji Bakanlığımızın kıymetli mensupları. Bugün ülkemiz bakımından tarihi öneme saphip müjdeyi paylaşmak üzere bir aradayız.

Enerji kalkınmanın temel unsuru olmanın yanında milli bağımsızlığın gerçekleşmesinde büyük öneme sahiptir. ülkenin vizyonlarının hayata geçebilmesi enerji sektöründeki istikrarla orantılıdır. Dünyada son 1 asırdır yaşanan kaos ve kargaşa yoktur ki gerisinde öyle veya enerji hesabı yatmasın. Petrol ve doğal gaz sahalarının kontrolü ve güvenliği için yeri geldiğinde milyonlar insanın canının hiçe sayıldığı vahşi bir düzen kurulmuştur. Petrolü kandan pahalı görenlerin hükümranlığını sürdürmektedir.

Suriye'deki yaşananları düşünün. Biz insana koşarken birileri petrol tesislerine yönelmiştir. Aynı durumu Libya'da gördük. Biz onları darbecilerden kurtarma mücadelesi verirken birileri petrol sahalarının dibinde bitivermiştir. Doğu Akdeniz’de de bu kavga var. Hamdolsun önceliğimizi değiştirmedik. Önce insan dedik. Önce dostluk kardeşlik dedik. Önce mazlumlar dedik. Önce hak hukuk adalet dedik. İnsanlık bizde petrol onlarda kalmış olabilir. Rabbim görülmedik bir zenginlikte kapı açtı. Yarın benzer kapılar başka yerlerde de açılacaktır.

Artık en üst lige çıkmış bir Türkiye var. Kolay gelmedik. Ülkemizde uzun yıllar petrol ve doğal gaz arama çalışmaları kiralama usulüyle yapıldı. Dışa bağımlıydık sondajda. Yüzlerce milyon dolarlık aramalarda elimize üç beş sayfalık rapor geldi o kadar. Belki bulamadılar. Artık bu şekilde olmayacağını gördük ve kiralama ile değil doğrudan milli kuruluşlar aracılığıyla yürütülmesini kararlaştırdık.

Milli enerji ve maden politikamızı yeniden belirledik. O dönemde Enerji Bakanımız Berat Albayrak ile Fatih Dönmez kardeşimiz ekipleriyle bu politikayı titizlikle uyguladılar. Ardı ardına 3 sondaj gemisini filomuza kattık. Bugün bu sevinci bize yaşatan Fatih, Yavuz ve Kanuni bu alanda dünyada en önde gelen ülkeler arasına girdik. Barbaros Hayrettin Paşa ve Oruç Reis de öyle. 3 sondaj ve 2 sismik araştırma gemimiz çalışmalarını yürütüyor. Sondajların birim maliyeti de oldukça düşüktür. Çalışmalarda en küçük dışa bağımlılık söz konusu değil.

Türkiye, tarihinin en büyük doğalgaz keşfini Karadeniz'de gerçekleştirdi.

Fatih Sondaj Gemimiz 20 Temmuz 2020'de başladığı Tuna 1 Kuyusu sondajında 320 milyar metroküp doğal gaz rezervi keşfetmiş durumda.

Bu operasyonu tamamen milli imkanlarla gerçekleştirdik.

Kuyudan elde edilen veriler, aynı bölgede yeni doğal gaz keşiflerinin kuvvetle muhtemel olduğuna işaret ediyor.

Hedefimiz, 2023 yılında Karadeniz gazını milletimizin kullanımına sunmaktır.

Şimdi hemen tespit kuyuları açmaya başlayacak ardından üretim konseptini belirleyip inşaat ve yapım işlerine geçeceğiz.

Doğal gazın yüzeye çıkartılması ve sisteme aktarılması işlemleriyle birlikte bu kaynaktan fiilen istifade etmeye başlayacağız.

İnşallah benzer bir müjdeli haberi Akdeniz'den de bekliyoruz.

Fatih ve Yavuz gemilerimiz vasıtasıyla Akdeniz ve Karadeniz'de bugüne kadar 9 derin deniz sondajı gerçekleştirdik. Son sondajda milletimize beklediği müjdeyi verme şerefine nail olduk.

Keşifler için söylenen o güzel sözü sondaj faaliyetlerimize uyarlayarak tekrarlamak istiyorum, her arayan bulamaz ama bulanlar arayanlardır.

Sakarya gaz sahasıyla bismillah dedik. Allah'ın izniyle devamı da gelecek.

Ülkemizin enerji meselesini kökten çözmekte kararlıyız.

Enerjide net ihracatçı konumuna gelene kadar bize durmak, dinlenmek yok.

Kimsenin hakkına gözümüzü dikmeden ama kimseye de hakkımızı yedirmeden hedeflerimize doğru yürümeyi sürdüreceğiz.

Sakarya Gaz Sahası'ndaki keşiften sonra artık önümüzde çok daha aydınlık bir yol olduğuna inanıyoruz.

AB, Yunanistan'ı şımartıp üzerimize salarken sergilediği çifte standart sebebiyle bir kez daha kendi ilkelerine ihanet ettiğini görmelidir.

Yorumlar (0)