31 bin Suriyeli daha Türkiye sınırında...

Beşşar Esed rejimi güçleri, İran destekli terör grupları ve Rusya'nın İdlib'e saldırıları sebebiyle son 3 günde 31 bin sivil daha Türkiye sınırı yakınlarına göç etti. Kasım 2019'dan beri göçe zorlanan sivil sayısı 481 bini buldu

GÜNDEM 26.01.2020, 14:00 26.01.2020, 14:17
31 bin Suriyeli daha Türkiye sınırında...

Suriye'de Beşşar Esed rejimi, İran destekli terörist gruplar ve Rusya'nın, Halep'in İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi sınırları içindeki batı ve güney kırsalına yoğun saldırıları sebebiyle son 3 günde 31 bin 600 sivil daha Türkiye sınırına yakın bölgelere göç etti.

Suriye ve civar bölgede göç verilerine ilişkin çalışma yürüten Suriye Müdahale Koordinatörlüğü Müdürü Muhammed Hallaj'ın verdiği bilgilere göre, Rusya'nın da hava desteği sağladığı saldırılarda Daret İzze, Etarib, Hureytan, Hayyan, Anadan, Ayncara, Kasimiyye, Sellüm, Han Tuman, Han Asal, Kefer Naha Bara ve Ayn Cara'dan kaçışlar devam ediyor.

Beşşar Esed rejimi askeri ile İran destekli terörist gruplardan oluşan rejim güçlerinin karadan, Rusya'nın ise havadan saldırıları sonucunda, son 3 günde 6 bin 200 aileden oluşan 31 bin 600 sivil daha göç etmek zorunda kaldı.

Yerlerinden edilenlerin büyük kısmı Türkiye sınırı hattındaki kamplar bölgesine gelirken bir kısmı da Türkiye'nin teröristlerden temizlediği Fırat Kalkanı Harekatı ve Zeytin Dalı Harekatı bölgesine kaçıyor.

İdlib kentinin güney ve güneydoğusu ile Halep vilayetinin batı ve güney kırsalındaki yerleşimlerinden 2019 yılının Kasım ayından bu yana 481 bin sivil yerlerinden edildi.

İdlib vilayetindeki kampların dolması, yeni çadır kurulacak alan ile altyapının bulunmaması ve yardımların azalması sebebiyle binlerce sivil, sığınacak yer bulmakta büyük zorluk yaşıyor.

Saldırılardan kaçarak evsiz kalan ve temel yaşam malzemelerini temin etmekte güçlük çeken binlerce aile, yardıma muhtaç hâlde bekliyor.

Astana anlaşmaları ve Soçi mutabakatına uymuyorlar

Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib kenti neredeyse iç savaşın başından bu yana muhaliflerin ve rejim karşıtı silahlı grupların kalesi konumunda. İç göçle, nüfusu 4 milyona ulaşan İdlib vilayetinin merkezi, 2015 yılında muhaliflerin kontrolüne geçti. İdlib kenti, tüm anlaşma ve mutabakatlara rağmen Beşşar Esed rejiminin en yoğun saldırı düzenlediği bölgelerin başında geliyor.

4 gerginliği azaltma bölgesi var ama...

Belirlenen dört gerginliği azaltam bölgesi bulunuyor. Bunlar:

1. İdlib ili ve komşu iller (Lazkiye, Hama ve Halep vilayetlerin bazı bölgeleri)
2. Humus ilinin kuzeyi
3. Şam'daki Doğu Guta
4. Suriye'nin güney bölgeleri (Dera ve Kuneytra vilayetleri)

Türkiye, Rusya ve İran’ın katıldığı, 4-5 Mayıs 2017 tarihindeki Astana toplantısında, "İdlib ili ve komşu iller Lazkiye, Hama ve Halep vilayetlerin bazı bölgeleri", "Humus ilinin kuzeyi", "başkent Şam'daki Doğu Guta" ile "Suriye'nin güney bölgeleri olan Dera ve Kuneytra vilayetleri" olmak üzere 4 gerginliği azaltma bölgesi oluşturuldu.

Fakat Beşşar Esed rejimi ve İran destekli terörist gruplar, ateşkes ilan edilerek durumun muhafaza edilmesinin kararlaştırıldığı 4 gerginliği azaltma bölgesinden İdlib hariç kalanları, Rusya’nın hava desteği ile ele geçirdi. Saldırılardan kaçan yüz binlerce sivil, en güvenli bölgeler olduğu düşüncesiyle kuzeyde Türkiye sınırına yakın kesimlere göç etti.

Rusya da sözünde durmadı

Rusya’nın, Türkiye ile 17 Eylül 2018 tarihinde vardığı Soçi mutabakatından bir süre sonra da saldırılar devam etti. İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ni hedef alan Rusya, Beşşar Esed rejimi ve İran destekli terörist gruplar, yalnızca 2019 yılının başından bu yana Türkiye sınırı yakınlarına, yaklaşık 1 milyon 300 bin sivilin göç etmesine neden oldu. Hava saldırılarında bin 600'den fazla sivil hayatını kaybetti.

Yorumlar (0)