30 il çok iyi gidiyor! Vaka sayısı 10’un altında...

Son bir haftada 30 ilde vaka sayıları 0-10 arasında kaldı. Uzmanlar kısıtlamaların gevşetilmesinin bu illerden başlatılabileceğini belirtiyor.

GÜNDEM 30.04.2020, 08:21
30 il çok iyi gidiyor! Vaka sayısı 10’un altında...

Kısıtlamaların gevşetilmesi üzerinde çalışan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın başkanlığında ilgili bakanlıkların katılımı ile oluşturulan komisyon, Covid-19 (yeni tip koronavirüs) yasaklarının kaldırılmasına yönelik takvim üzerinde çalışmalarına devam ediyor.

Türkiye’de normalleşme adımlarının atılabilmesi için, vaka sayıları, koronavirüs bulaştırma oranı, hangi şehirde vakaların sıfırlanma aşamasına geldiği gibi başlıklarda farklı projeksiyonlar yapılıyor.

Bulaştırma sayısı 1'in altına inmeli

Türkiye’de ilk vakanın görüldüğü 11 Mart’tan sonra sadece 1 kişinin 16 kişiye koronavirüs bulaştırdığı ortaya çıkmıştı. Önlemler alındıktan sonra bu sayının önce 6-7’ye, son günlerde ise 2 kişiye kadar gerilediği bildirildi. Bazı illerde bir kişinin virüs bulaştırma katsayısı 1,8’e indiği ifade edilirken, normalleşme adımlarının atılabilmesi için, bir kişinin koronavirüsü bulaştırma katsayısının 1’in altına inmesi gerektiğine vurgu yapıyor.

30 il çok iyi gidiyor

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının kontrol altına alındığının görülebilmesi için bu oranların düşük olması gerektiğini ifade eden uzmanlar, son bir haftada 30 civarındaki ildeki vaka sayılarının 0 ile 10 arasında kaldığını, kısıtlamaların gevşetilmesinin bu illerden başlatılabileceğine vurgu yapıyor.

İstanbul dikkat ederse sayı düşüyor

Türkiye’deki vaka sayısının son günlerde gerilemesinin ise İstanbul’daki vaka sayılarının düşüşünden kaynaklandığı ifade ediliyor. Uzmanlar koronavirüs salgınının başında İstanbul'un değildiğini, Türkiye’deki her 100 vakanın 65’inin İstanbul’dan çıktığını, bu oranın son günlerde 58’e gerilediğini, Mayıs’ın ortasından sonra bu gerilemenin daha hızlı olacağını umduklarını belirtiyor.

Yapılan projeksiyonlarda, 15-20 Mayıs arasında başta İstanbul olmak üzere tüm Türkiye’de vaka sayılarının normalleşme adımlarının atılması sonucunu ortaya çıkaracak sayılara ineceği öngörülüyor.

İspanya, İtalya ve Almanya gibi vakaların çok görüldüğü ülkelerdeki gevşetme politikaları ve sonuçları da Türkiye tarafından yakından izleniyor. Bu ülkelerdeki adımların 2’nci bir dalgaya sebep olup olmayacağına bakacak olan Ankara, Türkiye’nin atacağı her adım da koronavirüs konusunda 2’inci dalga riskini dikkate alacak.

En zor konu seyahat kısıtlamaları

Diğer taraftan bakanlıkların normalleşme adımları üzerinde yaptığı çalışmalarda en çok zorlandıkları konu ise seyahat kısıtlamaları oldu. Normalleşme adımları atılmaya çalışılırken, Haziran başı itibarıyla önce özel araçlarla seyahat serbestisi getirileceği, ardından otobüs, tren ve uçak seyahatlerine belli kurallarla izin verileceği dile getiriliyor.

Yorumlar (0)