3 ile araç girişi durduruldu

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, AFAD Genel Merkezi'nde yaptığı açıklamada, "En kritik konulardan biri ulaşım. Adıyaman, Hatay ve Kahramanmaraş'a 48 saat için araç girişi durduruldu. Bu illere sadece bölgeye sevkiyat yapan araçlar girebilecek." dedi.

GÜNDEM 07.02.2023, 12:30 07.02.2023, 17:05 Hakan Öksüz
3 ile araç girişi durduruldu

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Genel Merkezi'nde kameraların karşısına geçen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, güncel ölü ve yaralı sayısını açıkladı. En az 3 bin 419 kişinin yaşamını yitirdiğini kaydeden Fuat Oktay, 20 bin 534 kişinin yaralandığını söyledi. Şimdiye kadar 312 artçı sarsıntının kaydedildiğini ifade eden Oktay, "Büyüklüğü 6'dan yüksek olan 3 deprem oldu. 24 depremin büyüklüğü ise 5-6 arasında." dedi.

Adıyaman, Hatay ve Kahramanmaraş'a araç girişi durduruldu

Arama kurtarma çalışmalarının yapılabilmesi için en kritik konulardan birinin ulaşım olduğunu kaydeden Oktay, "Malatya-Kahramanmaraş arasında alternatif güzergah kullanılıyor. Osmaniye-Gaziantep yolunda da Nurdağı civarında tek yönlü bir geçiş imkanı sağlanıyor. İşi olmayan vatandaşlarımızı bu yolları kullanmamalı, yollar açık kalmalı. Adıyaman, Hatay ve Kahramanmaraş'a 48 saat için araç girişi durduruldu. Bu illere sadece bölgeye sevkiyat yapan araçlar girebilecek." ifadelerini kullandı.

"5 bin 775 yıkık bina var"

En az 8 bin kişinin enkazdan kurtarıldığını söyleyen Oktay, "Tespit edilen 5 bin 775 yıkık bina var. Görevli sağlık personeli sayımız 4 bin 785. Arama kurtarma çalışmalarında bir yandan da hava koşullarıyla mücadele ediliyor. Hava araçları bu sabah itibarıyla daha rahat şekilde kullanılıyor. Bölgedeki arama kurtarma personeli sayımız 12 bin 181. Personellerden 4 bin 60'ı Kahramanmaraş'ta görevlendirildi. Hatay'a 2 bin 465, Adıyaman'a bin 721 ve Gaziantep'e bin 314 personel gönderildi. Diğer personeller Osmaniye, Diyarbakır, Malatya, Şanlıurfa, Adana ve Kilis'te görevlendirildi." değerlendirmesinde bulunuldu.

Enkaz altında kaç kişi var?

Depremde göçük altında kalan kişi sayısı ile ilgili soruya da cevap veren Oktay, "Hangi binada kaç kişinin yaşadığına dair elimizde veriler bulunuyor. Bu verilerin MERNİS üzerinden eşleştirmesini gerçekleştiriyoruz. Şimdilik tahminde bulunmamız, hem insani durum hem de afet yönetimi açısından yanlış olur. Birçok kişini enkaz altında yakını var, hassas olmamız gerekiyor. Kimlikler netleşince açıklama yapılır. Deprem bölgesindeki vatandaşların gideceği barınma merkezlerini belirlendi. Kıyı şeridinde bulunan turistik tesisler rezerve edildi." dedi.

Yorumlar (0)