29 yıldır sönmeyen yangın! Madımak Katliamı

Sivas Katliamı veya Madımak Olayı olarak da bilinen olay, acısı henüz dinmeyen ve 1990'ların en acı olaylarından birisidir. Sivas Katliamı, Sivas'ta gerçekleştirilen Pir Sultan Abdal Şenlikleri esnasında bir grup tarafından Madımak Oteli'nin yakılması ve büyük bir bölümü Alevi 33 yazar, düşünür ve ozan ile 2 otel çalışanının dumandan boğularak veya yanarak yaşamını yitirmeleri ile neticelenen olayı hatırlatır. Sivas Katliamı 29. senesinde de unutulmazken, olayda hayatını kaybedenler, anma programları ile anılıyor. 

GÜNDEM 02.07.2022, 12:48 02.07.2022, 13:05
29 yıldır sönmeyen yangın! Madımak Katliamı

2 Temmuz 1993... Madımak Olayı veya Sivas Katliamı olarak da adlandırılan olay, 1990'ların en acı olaylarından biri olarak bilinirken acısı da henüz dinmiyor. Her yıl 2 Temmuz 1993'te Sivas Katliamı'nda hayatını kaybedenler için anma programları gerçekleştiriliyor. Bu yıl Sivas Katliamı'nın 29. yılına girilirken Türkiye genelinde pek çok şehirde anma programları düzenleniyor. 

Peki, Sivas-Madımak Katliamı'nda neler yaşandı? Madımak Katliamı'nda kimler hayatını kaybetti? Yarası, kalplerde ve hafızalarda ilk günkü gibi taze olan Madımak-Sivas Katliamının 29. yıl dönümünde yaşananları derledik.

Sivas Olayları nedir?

Pir Sultan Abdal Şenlikleri çerçevesinde, Aziz Nesin'in de aralarında bulunduğu birçok fikir insanı ve sanatçı, dönemin Sivas valisi Ahmet Karabilgin'in davetlisi olarak bu şehre geldi. Kültür Merkezi’ndeki karşıt grupla yaşanan taşlı sopalı çatışma, polis ekiplerince zor kullanılarak fazla büyümeden önlendi. Daha sonra olaylar, Madımak Oteli'ne taşındı.

Madımak Katliamı’nda neler yaşandı?

2 Temmuz 1993... Binlerce kişilik karşıt grup, Kültür Merkezi’nden tekrar Hükümet Meydanı’na geldi. Hükümet Konağı önünde slogan atan ve konağı taşlamaya başlayan grup, daha sonra Madımak Oteli’ne ulaşarak, sloganlara devam etti. Grup ilk başta Madımak Oteli’ndeki araçları ateşe verdi ve daha sonra oteli taşladı. Madımak Oteli, alev alan perdeler ve alt kattaki eşyalarla birlikte yakıldı. Otele sığınan kişilerden, Asım Bezirci, Muhlis Akarsu, Nesimi Çimen, Hasret Gültekin ve Metin Altıok’un da aralarında yer aldığı 35 kişi, dumandan boğularak veya yanarak hayatını kaybetti. Aziz Nesin’in de aralarında olduğu 51 kişi de kendi imkanlarıyla, ağır yaralarla olaydan kurtuldu. İtfaiye merdiveni sayesinde kurtarılmaya çalışılan Aziz Nesin, merdivendeki personel tarafından darp edilip, itfaiye aracı etrafındaki karşıt görüşlü kalabalığa itildi. Polis ekipleri, başından yaralanan Aziz Nesin'i linç girişiminden kurtardı. Yaralılar, Tıp Fakültesi Hastanesi`ne polis arabalarıyla taşınarak götürüldü.

Olaylar neticesinde 33 konuk, 2 gösterici ve 2 otel görevlisi hayatını kaybetti. Valilik tarafından akşam saatlerinde ilan edilen 2 günlük sokağa çıkma yasağı ile beraber güvenlik ekipleri şehirde hakimiyet sağlayabildi.

Sivas Katliamı’nda yaşamını yitirenler

Muhlis Akarsu - Sanatçı, 45 yaşında

Muhibe Akarsu - Muhlis Akarsu'nun eşi, 45 yaşında

Gülender Akça - 25 yaşında

Metin Altıok - Felsefeci, yazar, şair, 53 yaşında

Mehmet Atay - Fotoğrafçı, gazeteci, 25 yaşında 

Sehergül Ateş - 30 yaşında

Behçet Sefa Aysan - Şair, 44 yaşında

Erdal Ayrancı - 35 yaşında

Asım Bezirci - Yazar, araştırmacı, 66 yaşında

Belkıs Çakır - 18 yaşında

Serpil Canik - 19 yaşında

Muammer Çiçek - Aktör, 26 yaşında

Nesimi Çimen - Sanatçı, şair, 62 yaşında

Carina Cuanna Thuijs - Hollandalı gazeteci, 23 yaşında

Serkan Doğan - 19 yaşında

Hasret Gültekin - Sanatçı, şair, 22 yaşında 

Murat Gündüz - 22 yaşında

Gülsüm Karababa - 22 yaşında

Uğur Kaynar - Şair, 37 yaşında

Emin Buğdaycı - Şair, 18 yaşında

Asaf Koçak - Karikatürist, 35 yaşında

Menekşe Kaya - 15 yaşında

Koray Kaya - 12 yaşında

Handan Metin - 20 yaşında

Sait Metin - 23 yaşında

Ahmet Özyurt - 21 yaşında

Yeşim Özkan - 20 yaşında

Nurcan Şahin - 18 yaşında

Huriye Özkan - 22 yaşında

Asuman Sivri - 16 yaşında

Özlem Şahin - 17 yaşında

Yasemin Sivri - 19 yaşında

Edibe Sulari - Sanatçı, 40 yaşında

Cengizhan Demir - 28 yaşında

İnci Türk - 22 yaşında

Ahmet Öztürk - Otel çalışanı, 21 yaşında

Kenan Yılmaz - Otel çalışanı, 21 yaşında

Yorumlar (0)