29 yıldır dinmeyen acı: 33 askerin acısı hâlâ yüreklerde!

24 Mayıs 1993’te Bingöl-Elazığ karayolunda usta birliklerine gitmekte olan silahsız 33 askerin, PKK terör örgütü tarafından pusuya düşürülüp şehit edilmesi, 29 senedir hafızalardan silinmedi.

GÜNDEM 23.05.2022, 13:13 24.05.2022, 09:59
29 yıldır dinmeyen acı: 33 askerin acısı hâlâ yüreklerde!

24 Mayıs 1993'te Bingöl- Elazığ karayolunda PKK tarafından şehit edilen “33 asker” hadisesinin üstünden 29 yıl geçti. 

Hain pusuda 33 canımızı şehit verdik

29 yıl önce farklı şehirlerde acemi birliklerindeki eğitimlerini bitiren askerler, usta birliklerine gitmek amacıyla Bingöl- Elazığ karayolunu kullandı. Malatya'dan hareket eden otobüsler, Bingöl-Elazığ Bilaloğlu köyü mevkiinde PKK terör örgütü tarafından pusuya düşürüldü. Askerleri otobüsten indiren PKK'lı teröristler, kırsala götürdükleri askerleri sıraya dizerek şehit etti. Saldırıda 3 asker de yaralı olarak kurtuldu.

'33 asker olayı' olarak hafızalarda yer edinen saldırının üstünden tam 29 sene geçti fakat acısı yürekleri yakmaya devam ediyor. Bingöl-Elazığ karayolunun 13. kilometresinde temsili 33 askerin mezarları ve 33 metre yüksekliğe sahip Türk bayrağı biçimindeki anıt, vatandaşlarca ziyaret ediliyor.


"Şehitlerimizi bağrımıza bastık"

33 askerin anıt mezarına gelen Bingöl Şehit Aileleri, Gazileri ve İnsan Hakları Derneği Başkanı Vahap Baysal, PKK terör örgütünün, askerleri alçak bir şekilde şehit ettiğini belirtti. Baysal, "24 Mayıs 1993 tarihinde Bingöl- Elazığ karayolunda silahsız ve savunmasız 33 askerimizi araçlarından alıp kurşuna dizdiler ve şehit ettiler. Fakat eminiz ki eğer askerlerimizde silah olsaydı kalleş, alçak, hain PKK terör örgütü asla cesaret edip kahramanlarımızın önüne çıkamazlardı. Onlar alçaklıkta, hainlikte sınır tanımıyorlar. Ne yazık ki burada yol keserek 33 askerimizi şehit ettiler. Devletimiz var olsun. Devletimiz o kadar kuvvetlenmiş ki, PKK terör örgütünü ve şer odaklarını yerle bir etti. Her yıl Mayıs ayının 24'ünde burada anma töreni gerçekleştiriyoruz. Şehitlerimizi anma töreninde hatırlatmak ve yeniden yaşatmak için bu etkinlikleri düzenliyoruz. Bu şehitlerimiz artık Bingöl'ün evlatları. Kimisi Malatya’dan, kimisi Edirne’den kimisi ise Kars'tan. Bingöl olarak biz, bağrımıza bastığımız şehitlerimizin yanındayız” sözlerini kullandı.

Erzurum'dan Kahramanmaraş'a gitmekte olan ve yol kenarında bulunan anıtı ziyaret eden İsmail Uzun, "Erzurum'dan Maraş'a gidiyorum. Ziyaret etmek istedim, mekanları cennet olsun" açıklamasını yaptı. 

Her biri farklı şehirden 33 şehit!

29 yıl evvel şehit edilen 33 askerin memleketleri ise şu şekilde:

"Abdullah Kara-Antalya, Ahmet Apak-Denizli, Adem Zongur-Kırıkkale, Ahmet Aran-Manisa, Aydın Kuzey-Çanakkale, Ali Arar-Konya, Baki Umutlu-Denizli, Cavit Yaman-Samsun, Birol İrfan Askar-Afyonkarahisar, Ercan Çobanoğlu-Denizli, Hasan Gültutan-Hatay, Erkan Kaçan-Konya, Haydar Aslan-Trabzon, Hilmi Şahin-Konya, Hikmet Özdemir-Malatya, Hüseyin Çelik-Denizli, İlyas Uyar-Konya, İbrahim Erten-Konya, Mehmet Tura-Adana, Mehmet Öztürk-Denizli, Mevlüt Özkan-Konya, Murat Menteş-Bolu, Murat Elibol-Çanakkale, Musa Sarıgöz-Osmaniye, Mustafa Yılmaz-Konya, Mustafa Koçanoğlu-Denizli, Nihat Odabaşı-Kastamonu, Selahattin Aysan-Isparta, Ramazan Akkaya-Kastamonu, Şenol Cansız-Samsun, Uğur Bozacı-İstanbul, Şeref Tay-Denizli, Ünal Kalafat-İstanbul."

Yorumlar (0)