29 yıl önceki katliamı dün olmuş gibi anlattılar

1992 yılında Şırnak’ta bulunan köylerine 250 kişi ile baskın yapan teröristlerin köyü yakıp yıkarak 6 kişiyi şehit ettiği, 5 vatandaşı yaraladığı olayın tanığı olan 100 yaşındaki Ayşe Nine ve köyün muhtarı yaşadıklarını her detayıyla sanki olay dün yaşanmış gibi paylaştı.

GÜNDEM 02.11.2021, 16:50 02.11.2021, 17:06
29 yıl önceki katliamı dün olmuş gibi anlattılar

Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesine bağlı olan Koyunoba köyünde bundan 29 sene önce 14 Temmuz gübü 250 kişiyle gelerek köyü basan bölücü terör örgütü mensubu teröristler köyde taş üstüne taş bırakmamıştı.

Terör nedeniyle kaçanlar dönüyor

6 kişinin şehit olduğu, 5 vatandaşın da yaralı olarak kurtulmayı başardığı trajik olayda köy ateşe verilip yakılmıştı. Üstünden yıllar geçmesine rağmen katliam hala olayı bilen ve tanık olanların içinde tazeliğini koruyor. Bu olayın yaşanmasının ardından evlerini terk ederek ülkenin dört bir yanına gidenlerden geriye ise sadece 50 hane kalmış. Son dönemlerde bölgenin yavaş yavaş terörden arınmasından dolayı da köye dönüşlerin başladığı da ifade ediliyor.

“Katliamı asla unutamam”

Şu anda 100 yaşında olan Ayşe Alp, o dönemde yaşadığı bu olayı tüm detayları ile tekrardan anlattı. “Biz burada derme çatma evimizde yaşıyorduk. Bizden kız istemişlerdi, biz de vermemiştik. Sonra köyü bastılar. İlk baskında benim ailemde de 5 kişi şehit oldu. İkinci baskında da 1 şehit daha verdik. Üçüncüsünde ise gece olduğundan bazıları kaçtı, bazıları kaçamadı. Esir düşenler oldu. Her şeyimizi yakıp yıktılar.O zaman 250 kişiydiler. Sonra askerlerle Jirki aşiretinden gelenler bizi kurtardı. O yıl bizi Ayvalık Köyü’ne götürdüler. Sonra tekrar buraya geldik. 29 yıldır biz köyümüze gidemedik. Acım hala dün gibi taze. Bu katliamı unutmam mümkün değil. Ben şu an 100 yaşındayım. Devletimiz hep bizimleydi” açıklamasını yaptı.  

“Şehitler bizim”

Köy muhtarı olan İsmail Alp de o günleri yeniden yaşayarak şunları söyledi: “3 köy baskını olmuştu. Kato Dağı’ndan gelmişlerdi. Baskınlarda köy bırakmadılar. Daha sonra Ayvalık Köyü’ne geldik. Köyümüz terör nedeniyle hala boş. Çok eksikleri var, tamamlanmasını istiyoruz. Türkiye’nin şehitleri bizimde şehitlerimiz, bizim şehitlerimiz de Türkiye’nin şehitleri. Acımız dün gibi hala taze, bu katliamları unutmak mümkün değil.’

Yorumlar (0)