28 Şubat davası: 16 sanık suçlamaları reddetti

Yargıtay’ın bozma kararından sonra 28 Şubat davası sanıklarının yargılamasının devam ettiği davada, söz konusu dönemin tabur komutanı tanık olarak dinlendi. Sanıklar, mahkemenin kararında direnmesi gerektiğini ifade etti.

GÜNDEM 24.01.2022, 16:43 25.01.2022, 09:11
28 Şubat davası: 16 sanık suçlamaları reddetti

28 Şubat davasına yönelik Yargıtay 3'üncü Ceza Dairesi tarafından temyiz incelemesi 9 Temmuz tarihinde tamamlanmıştı.

İnceleme neticesinde sanıklar eski orgeneraller Çevik Bir, Fevzi Türkeri, Çetin Doğan, İlhan Kılıç, Ahmet Çörekçi, emekli korgeneraller Yıldırım Türker, Çetin Saner, Hakkı Kılınç ve Vural Avar, emekli Koramiral Aydan Erol, emekli tümgeneraller Cevat Temel Özkaynak, Erol Özkasnak, Kenan Deniz ve emekli Tuğgeneral İdris Koralp ile ilgili ‘hükümeti cebren vazife görmekten men’ suçu dolayısıyla verilen ‘müebbet hapis’ cezasını onamıştı.

Daire, zaman aşımı sebebiyle haklarında düşme kararı verilen sanıkların, diğer sanıklarla gizli ittifaklarının olması sebebiyle cezalandırılmalarını talep etmişti.

‘Mahkeme kararında dirensin”

Ankara 5'inci Ağır Ceza Mahkemesince tekrar görülen duruşmada sanıklardan bir bölümü, salonda hazır olarak yer alırken, bazı sanıklar ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) yoluyla duruşmaya katıldı.

Yargıtay’ın bozma kararına yönelik beyanları alınan sanıklardan Orhon ve İyigün, bozma ilamını reddettiklerini ve yerel mahkeme tarafından verilen kararı doğru bulmadıklarını belirterek, 28 Şubat sürecinde görevlerinin haricinde herhangi bir eylemde bulunmadıklarını ve hükümetin istifasından sorumlu tutulmalarını reddettiklerini kaydetti. 

Yargıtay’ın verdiği bozma kararına katılmadıklarını belirten diğer sanıklar da, mahkemenin söz konusu kararında direnmesi gerektiğini dile getirdi.

Tanık olarak dönemin tabur komutanı dinlendi 

Sanık beyanlarından sonra 28 Şubat sürecinde tabur komutanı olarak görev alan Namık Kemal Çalışkan ise tanık olarak dinlendi.

1996-1998 arasında kurmay yarbay unvanıyla Zırhlı Birlikler Okul ve Eğitim Tümen Komutanlığı Gösteri ve Tatbikat Taburu komutanı pozisyonunda görev yaptığını belirten Çalışkan, “Tanklar, daha öcneden planlanmış belirli aralıklarla düzenlenen NATO tatbikatı çerçevesinde Akıncı Üssü’ne götürüldü. Akıncı Üssü’nün savunmasını takviye amacıyla eylül ayında yayınlanan 'Yıllık Eğitim Uygulama Emri' ve ilavede mevcut faaliyet programında 1997 yılının Şubat ayında icra edilmek amacıyla kışladan Akıncı Üssü'ne motorlu intikal hedefleniyordu. Hazırlık çalışmaları esnasında planlarda da bulunan ve kullanılabilecek 2 güzergah belirlendi. Zırhlı Birlikler-Turgut Özal Köprüsü-Mehmetçik Lisesi ve Ayaş yolu güzergahı üzerinde Ankara Çayı’ndaki köprüde karayolları tarafından yürütülen güçlendirme faaliyetleri bulunduğu için bu güzergah kullanılabilir durumda değildi. İkinci güzergah Etimesgut-Sincan-Yenikent-Akıcı’nın kullanılması ise zorunlu bir durum olarak ortaya çıktı. Meskun mahalden geçme durumu bulunması sebebiyle bu intikalin Etimesgut Emniyet Müdürlüğü ve Tümen Merkez Komutanlığı ile jandarma birimleri tarafından koordine edildiğini söyleyebilirim.” sözlerini kullandı.

Duruşma ertelendi

Tanık ve sanık beyanlarını alan mahkeme, dava dosyasındaki eksikliklerin giderilmesine karar vererek, duruşmayı 14 Mart tarihine erteledi.

Yorumlar (0)