24 saat geçmesine rağmen duman geliyor! Dereye atılan atıklar isyan ettirdi

Kocaeli’nin Kartepe ilçesinde yer alan bir dereye atık maddelerin bırakıldığını ve dereden dumanlar geldiğini gören vatandaşlar yetkililere haber verdi. Derenin temizlenmesine ve aradan 24 saat geçmesine rağmen koku ve dumanın yok olmadığını belirten mahalle muhtarı Sedat Topal yaşananlara isyan etti.

GÜNDEM 10.03.2022, 16:07
24 saat geçmesine rağmen duman geliyor! Dereye atılan atıklar isyan ettirdi

Kocaeli’nin Kartepe ilçesinde meydana gelen olayda Çamışdibi deresine çuvallarla içinde kimyasal madde olduğu düşünülen atıkla bırakıldı. Çuvallardan ve dereden gelen pis koku bölge sakinlerini rahatsız edince muhtara haber verildi. Olay yerine gelen muhtar Sedat Topal dereden gelen pis koku ve dumandan ötürü Kartepe Belediyesi’ne haber verdi. Olay yerine gelen ekipler kısa sürede atıkları dereden çıkardılar.

Koku ve tepkime devam ediyor

Ancak atık malzemelerin dereden çıkarılmasına ve olayın üzerinden 24 saat geçmesine rağmen dereden gelen pis koku ve dumanlar dinmiş değil. Atık malzemeler nedeniyle dere kenarından yer alan yeşilliklerin bile rengi değişmiş durumda. Olay yerine gelen muhtar Sedat Topal duruma isyan etti.

“Burayı sahipsiz gördüler”

Mahalle muhtarı Sedat Topal şu açıklamalarda bulundu:

Bu yapılanın savaştan herhangi bir farkı yok. Burası tarım arazisi olarak kullanılıyor. İleride de organize sanayinin genişleme alanı olarak kullanılabilir. Bu nedenle burada fazla insan yer almıyor. Sanırım insanlar burayı biraz sahipsiz gördüler. Buna benzer vakalar daha önce de başımıza gelmişti. Ama şu an yaşanan durum daha farklı çünkü 24 saat geçmesine rağmen koku geçmiş değil. Maddeler suyla birleştiğinde reaksiyon oluşmaya devam ediyor. Yoğun bir koku var ve burada nefes almak oldukça güç. Olay dün akşam 10 civarı gerçekleşmiş. Olayın ardından ekiplerimiz buraya gelerek temizleme çalışmalarını başlattı ama bu yeterli değil.

“Bunun savaştan bir farkı var mı?”

Şu an Ukrayna’da savaş var. İnsanlar bir amaç uğruna mücadele veriyorlar. Bu yaşananın savaştan bir farkı var mı? Bence burada daha büyük bir suç var. Çünkü burada yaşanan hiçbir sorumlusu bulunmayan doğanın katledilmesi. Bu doğa katledildiği zaman milyonlarca balık ölüyor hayvanlar telef oluyor. Çalıların rengi bile değişmiş durumda. Bunun bulunmaması halinde ben burada bir kasıt ararım. 2022 yılına geldik ve artık her yerde kamera ve takip sistemleri bulunuyor. Bunun suçlularının bulunmasını istiyorum. Bu yaşanan tam bir vahşet ve umarım bir daha gerçekleşmez.

Marmara Denizi’ne kadar gitti

Bu bölgede temizlenen malzeme yaklaşık olarak 40 tondu, yani 2 kamyonluk bir malzeme. Atık maddeler suya karışarak Marmara Denizi’ne kadar gitti. Bugün bunun farkından değiliz ama ileride anlayacağız. Kimyacı arkadaşlarım buradan numune aldılar. Bunun suçlularının en kısa zamanda bulunmasını istiyorum. Dökülen maddele dere yatağında 200 metrelik bir alana yayıldı. Duyarsız insanın biri gelip buraya atıklarını döküyor ve biz bunla uğraşmak zorunda kalıyoruz. İnsanı ve hayvanı zehirliyor. Düzgünce hakkımızı savunalım istiyoruz ama bu bize yapılan büyük bir hakarettir. Hala nefes alırken güçlük çekiyoruz.

Yorumlar (0)