230 tonluk karbon salınımını ülkeden silecek Pirinkayalar Tüneli açıldı

AK Parti genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pirinkayalar Tüneli açılış töreninde konuşma gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanlığı Küllyesi’nden video yolu ile canlı olarak yayınladığı mesajında Erdoğan hem güncel durumu değerlendirdi hem de tünel hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Bağlantı yolu da hesaba katıldığında toplam 3.4 kilometre uzunluğunda olan ve Erzurum ile Artvin’i birbirine bağlayan tünel, 18 milyon liraya varan tasarrufu da beraberinde getirecek. AK Parti’nin iktidara geldiği günden bu yana altyapı için 3.5 trilyon Dolar harcandığını ve her seferinde hakkının verildiğini belirten Erdoğan, dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmek konusunda kıyasıya yarış halinde bulunduklarını aktardı.  

GÜNDEM 29.12.2021, 15:35 29.12.2021, 16:16
230 tonluk karbon salınımını ülkeden silecek Pirinkayalar Tüneli açıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Erzurum ile Artvin arasında yapımı tamamlanan Pirinkayalar Tüneli’nin açılış toplantısında konuştu. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nden canlı yayın ile açılış törenine bağlanan Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyleydi: 



Tünelden Kafkasya’ya uzanan yol 

“Erzurum-Artvin arasında seyahat eden vatandaşlarımız taş düşmesi, buzlanma gibi tehlikelerden korunacaklar ve güvenli şekilde yol alacaklar. Bağlantılı yolu ile birlikte tünelin toplam uzunluğu 3.4 kilometreye yaklaştı. Bu tünel sayesinde iki şehir arasındaki trafik kesintisiz, güvenli ve hızlı şekilde akacak. 18 milyon TL’ye varan tasarruf sağlatacak olan tünel aynı zamanda karbon salınımını da azaltarak doğanın ve çevrenin korunmasına katkı sağlayacak. Turizm potansiyelleri yüksek olan iki şehrimiz arasındaki yol üzerinden Kafkasya trafiği de sağlanacak ve bu şekilde rahatlama olacak.” 



19 senede yapılanlar ve yapılacaklar 

“AK Parti’nin iktidarında geçirdiğimiz 19 senede en fazla ulaşım ve ulaştırmaya yatırım yaptık. Bölünmüş yol uzunluğu 6 bin 100 kilometreden 28 bin 473 kilometreye çıkartılırken havalimanı sayısı da 56’ya yükseltildi. İnşa edilen limanlar ile dış ticarete her daim hazır hale geldik. Ülkemiz, gelişmekte olan ve gelişmiş devletler arasında en yeni, kapsamlı ve modern kalkınma altyapısına sahip olmakla ön plana çıkmaktadır. Ekonomik sistemlerin kökünden sarsıldığı pandemi döneminde ülkemiz, altyapısı ile hedeflerine durmadan ilerlemektedir. Amacımız, ülkemizi dünyanın en büyük 10 ülke ekonomisi arasına yerleştirmektir. Bu şekilde Türkiye, küresel yönetimde söz sahibi olma imkanı yakalayacaktır. Savunma sanayiinde ve diğer sektörlerde yüksek teknolojiye dayanan alanlarda ülkemizi hızla geliştirme çabamız sürmektedir. Sağlık alanında yatırım yapmanın ne denli önemli olduğunu pandemi döneminde net şekilde gördük. Enerji yatırımlarının da devletlerin enerjide yaşadığı krizlerde ne kadar önemli olduğunu öğrendik. Geride bıraktığımız 19 senede 3.5 trilyon Dolar harcayarak kurduğumuz altyapının hakkını vereceğiz.” 



Pirinkayalar Tüneli karbon salınımını 230 ton azaltacak 

Artvin ve Erzurum arasındaki Pirinkayalar Tüneli, 2 bin 272 metre uzunluğunda tek bir tüpten oluşuyor. Tüpün uzunluğu 1070 metre iken bağlantı yoluyla birlikte 3,34 kilometreyi bulan uzunluğa sahip oluyor. İki şehir arasındaki yolu 680 metre kısaltan proje ile senede yaklaşık 18 milyon TL tasarruf edilmesi ve karbon salınımının senede 230 ton kadar azalması bekleniyor. 



Yorumlar (0)