23 Nisan yurtta ve dünyada coşkuyla kutlanıyor

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı hem yurt içinde hem de yurt dışında gerçekleştirilen çeşitli etkinlikler ve törenlerle kutlanıyor.

GÜNDEM 23.04.2021, 18:00 23.04.2021, 21:45
23 Nisan yurtta ve dünyada coşkuyla kutlanıyor

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını gölgesinde kutlanılan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, tüm olumsuzluklara ve kısıtlamalara rağmen coşkuyla kutlanmaya devam ediyor.

Kutlamalara ilk olarak Ulus'taki Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde başlandı

3 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile TBMM'nin açılışının 101'inci yıl dönümü münasebetiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, Ulus'taki Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde düzenlenen törene katıldı.

Tören, Birinci Meclis'teki ilk konuşmayı gerçekleştiren Sinop Mebusu Şerif Bey'e ait ses kaydının dinletilmesi, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Törende konuşma yapan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, devletin ve milletin yanında yer alıyormuş gibi görünüp milli iradeye kast etme düşüncesinde olanların Cumhuriyet ruhuyla topyekûn çeliştiğini söyledi.

TBMM Başkanı Şentop, TBMM’nin ilk binasının, fiziksel özelliğinden öte yüceliğinin tarihin en zor döneminde, istiklal ve istikbal mücadelesine karargâh olmasından kaynaklandığını vurguladı.

Birinci Meclis üyelerinin hiçbir şart altında şahsi ya da siyasi çekişme içine girmediklerini kaydeden Şentop, istiklal için tam bir inançla dayanışma örneği sergilediklerini dile getirdi.

Bakü Büyükelçiliği’nde tören düzenlendi

Türkiye'nin Bakü Büyükelçiliği tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisinin (TBMM) açılışının 101. yılı ile 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla kutlama töreni gerçekleştirildi. Bakü Büyükelçiliği’nde yapılan törene başta Büyükelçi Cahit Bağcı olmak üzere büyükelçilik çalışanları ve Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Bakü Türk İlkokulundan öğrenciler katıldı.

Taksim’de Cumhuriyet Anıtı'na çelenk sunuldu

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğünce Taksim'deki Cumhuriyet Anıtı'nda tören düzenlendi. Törende İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlü Levent Yazıcı Cumhuriyet Anıtı'na çelenk sundu.

Kars’ta 23 Nisan kayaklarla kutlandı

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Kars'ın Sarıkamış ilçesinde kayak etkinliği düzenlendi.

İlçe Mili Eğitim Müdürlüğü bünyesindeki Sarıkamış Spor Lisesi öğrencileri, 2 bin 700 rakımlı Cıbıltepe Kayak Merkezi'ne yürüyerek çıktı.

Kayak ve snowboard takımlarını yanlarında götüren öğrenciler, kar kalınlığının 25 santimetreyi bulduğu pistte, Türk bayrağı ve Atatürk posteri ile kayak gösterisi yaptılar.

Trabzon’da Emniyet Müdürlüğü ekipleri kortej geçişi yaptı

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Trabzon Emniyet Müdürlüğü ekiplerince kentte kortej geçişi yapıldı.

Türk bayraklarıyla konvoy oluşturan Trabzon Emniyet Müdürlüğü ekipleri, şehri boydan boya dolaşarak kortej geçişi düzenledi.

Konvoyun geçişi sırasında ise vatandaşlar, evlerinin balkon ve camlarından alkışlarla konvoyu selamladı.

Yozgat’ta Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı törenle kutlandı

Yozgat'ta, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törenle kutlandı. Tören saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okunması ve çelenk bırakılması ise sürdü.

Eskişehir’de Valilik önünde tören düzenlendi

Eskişehir'de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Eskişehir Valiliği önünde tören yapıldı. Tören kapsamında İl Milli Eğitim Müdürü Hakan Cirit Atatürk Anıtı'na çelenk sundu. Sosyal mesafeli törende saygı duruşunun ardından istiklal marşı okundu.

Şanlıurfa’da Şehitlik Abide Alanı'nda tören yapıldı

Şanlıurfa'da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla kutlama törenleri düzenlendi. Şehitlik Abide Alanı'nda yapılan törende, İl Milli Eğitim Müdürü İsmail Yapıcıer anıta çelenk bıraktı.

Zonguldak'ta çocukların jestine sağlık çalışanlarından bayram tebriği

Zonguldak’ta sağlık çalışanlarına destek olmak amacıyla öğrencilerin gönderdiği resim ve mektuplara karşılık sağlık çalışanları da kısa bir video çekerek tüm çocukların "23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını" kutlayıp gönderilen mesaj ve resimler için teşekkür ettiler.

Ege’de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşkusu

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Ege illerinde coşkuyla kutlanıyor.

İzmir'de Cumhuriyet Meydanında salgın koşullarında yapılan tören, İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi'nin Atatürk Anıtı'na çelenk sunumuyla başladı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasından sonra ilkokul öğrencileri hazırladıkları şiirlerini okudu.

Törende konuşma yapan İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi, “Sizlerin azmi ve inancı bu memleketi şahlandıracaktır.  Biz sizlerin fikrinize, aklınıza ve yüreğinize sonsuz güveniyoruz. Gülen yüzlerinizde yarının aydınlık Türkiye’si var” diye konuştu.

Vatandaşlar bayraklarıyla pencerelere koştu

Denizli'de Valilik önündeki Atatürk Anıt'a İl Milli Eğitim Müdürü Süleyman Ekici'nin çelenk sunmasıyla başlayan törende Hürriyet İlkokulu öğrencilerinden Esma İpek, "Sen 23 Nisan'sın" adlı şiiri seslendirdi.

Sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle Denizli Büyükşehir Belediyesi Bandosu, evinde kalan vatandaşlara bayram coşkusunu yaşatmak için Denizli’nin cadde ve sokaklarında şarkılar ve marşlar çaldı. Vatandaşlar balkon ve pencerelerden bandoya alkışlarla destek verdi. Bazı vatandaşların ise duygulanıp ağladığı görüldü.

Manisa’da heyecan hâkimdi

Manisa'daki tören Cumhuriyet Meydanı'nda çelenk sunumu, İstiklal Marşı'nın okunması ve saygı duruşunda bulunulmasıyla başladı. Törende konuşma yapan İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Dikici, 23 Nisan’ın tüm dünya çocuklarına armağan edilmesine rağmen yalızca Türkiye’de kutlandığına dikkat çekti.

Törende ayrıca Yunusemre Mehmet Suphi Egemen İlkokulu öğrencileri yazdıkları şiirleri seslendirerek herkesten alkış aldı.

Uşak ve Aydın

Aydın'daki kutlamalar çerçevesinde İl Milli Eğitim Müdürü Seyfullah Okumuş tarafından Valilik önündeki Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu.

Sunumun ardından yapılan kısa konuşmalardan sonra ise ilkokul ve ortaokul öğrencileri yazdıkları şiirleri okudu.

Uşak'ta ise 15 Temmuz Şehitleri Meydanında sosyal mesafe içinde yapılan törende İl Milli Eğitim Müdürü Bülent Şahin, Atatürk Anıtı'na çelenk sundu.

İç Anadolu illerinde 23 Nisan coşkusu yaşanıyor

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kayseri, Kırıkkale, Niğde, Sivas, Kırşehir ve Nevşehir 'de törenlerle kutlandı.

Kırıkkale Cumhuriyet Meydanı'nda yapılan tören, Atatürk Anıtı'na çelenk konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Törene, İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Tüfekçi koronavirüs salgını nedeniyle az sayıda personel katıldı.

Öte yandan kentte trafik polisleri ve jandarma ekipleri,  araçlarını Türk bayraklarıyla süsleyip şehir merkezinde konvoy düzenledi.

Kayseri

Kayseri Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen tören, İl Milli Eğitim Müdürü Bilal Yılmaz Çandıroğlu tarafından Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasıyla başladı.

Öğrenci ve öğretmenlerin de kısmi olarak katıldığı törende saygı duruşunun ardından, İstiklal Marşı okundu.

Milli Eğitim Müdürü Çandıroğlu, yaptığı açıklamada salgın  nedeniyle etkinliğin buruk geçtiğini söyledi.

Niğde

Niğde'de Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleşen törende İl Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim Yaşar, Atatürk Anıtı'na çelenk sundu.

Daha sonra ise okul müdürleri ve öğretmenlerin katıldığı törende, saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı okundu.

Sivas

Vali Salih Ayhan'ın talimatıyla Sivas'ta üç kamyon, Türk bayrakları ve balonlarla süslendi. Aynı şekilde Vefa Sosyal Destek Grubu'nda görevli araçlar da süslenerek kamyon öncülüğünde kent merkezinde konvoy oluşturuldu.

Marşlar eşliğinde şehri gezen kamyon kasasındaki Nasrettin Hoca ile masal kahramanlarının kostümünü giyen görevliler, evlerinin camlarından kendilerini izleyen Sivaslıların bayramlarını kutladı. 

Nevşehir

İl Milli Eğitim Müdürü Murat Demir tarafından Nevşehir Valiliği önünde yapılan törende Atatürk Anıtına çelenk sunuldu.

Kısa tutulan program daha sonra ise saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı'nın okunmasıyla sona erdi.

Milli Eğitim İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve İl Emniyet Müdürlüğü ile Nevşehir Belediyesi’nin de destek verdiği araç konvoyu mahallelerde dolaştı.

Kırşehir

Kırşehir'de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı salgın sebebiyle online yapılan programla kutlandı.

Cacabey Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na İl Milli Eğitim Müdürü Şevket Karadeniz’in çelenk sunmasıyla başlayan kutlamaya öğrenciler de online olarak evlerinden katıldı.

Çevrimiçi düzenlenen kutlama programında Vali İbrahim Akın, öğrencilerin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutladı. Programda ayrıca çocuklar, şiirlerini okuyup müzik dinletisi sundular.

Yurt dışında da kutlama törenleri yapıldı

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinliği yurt içinde olduğu gibi yurt dışında da birçok ülke de gerçekleştirilen törenlerle kutlandı.

Azerbaycan

Türk dünyasından Azerbaycan’a gelen çocukların katılımıyla Başkent Bakü’de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinliği düzenlendi. Türk Kültür ve Miras Vakfı tarafından organize edilen etkinliğe Azerbaycan'ın yanı sıra Türkmenistan, Kazakistan, Türkiye, Macaristan, Özbekistan ve Kırgızistan’dan çocuklar katıldı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) açılışının 101'nci yılı ile 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC)’de törenle kutlandı. 

Başkent Lefkoşa'da bulunan Atatürk Anıtı'nda gerçekleşen tören, anıta çelenk sunulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.

Ülke genelinde gerçekleşen kutlamalar, KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Olgun Amcaoğlu'nun Bayrak Radyo Televizyonundan (BRT) yaptığı ulusa sesleniş konuşmasıyla başladı.

Amcaoğlu, radyodaki konuşmasında 23 Nisan 1920'de Ankara'da Atatürk ve silah arkadaşları tarafından yakılan bağımsızlık meşalesinin Anadolu’yu aydınlattığını ve 101 yılda Türkiye Cumhuriyeti’ni dev bir çınar haline taşıdığını söyledi.

Özbekistan

Orta Asya Türk devletlerinden olan Özbekistan’da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Özbekistan’ın başkenti Taşkent’teki Türk İlköğretim Okulu'nda, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla kutlama yapıldı. Taşkent Türk İlköğretim Okulu öğrenci ve öğretmenleri ile velilerin yer aldığı etkinlikte, İstiklal Marşı okundu. Daha sonra ise öğrenciler türkü ve şarkılar seslendirip 23 Nisan şiirleri okudu. Ayrıca etkinlikte çeşitli oyun ve yarışmalarda yapıldı.

Kırgızistan

Kırgızistan'da Türk öğrenciler, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı heyecan ve sevinçle kutladı.
Türkiye Büyük Millet Meclisinin (TBMM) açılışının 101. yılı ile 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı vesilesiyle Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Bişkek Türk İlkokulunda kutlama programı gerçekleştirildi.

Avustralya

Avustralya’da da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları çerçevesinde Ragbi Ligi Türk Takımı oyuncularının katılımıyla tören yapıldı. 

Kutlamalar çerçevesinde Sidney Hyde Park’taki Savaş Müzesinde bulunan Atatürk anıtına Ragbi Ligi Türk Takımı ve bir grup vatandaş çiçek bıraktı. Törene, Sidney Başkonsolosu Ali Sevim başta olmak üzere Türk yetkililer, oyuncular ve vatandaşlar katıldı.


 

Yorumlar (0)