2023 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde tekrar gündemde: Parmak boyası nedir? Neden kullanılır?

Halk arasında parmak boyası olarak da bilinen seçim mürekkebi 2023 yılı Cumhurbaşkanlığı seçimi için tekrar gündemde. 2009 senesinde vazgeçilen parmak boyası, seçmenlerin oy kullandıklarını ifade ediyordu. Peki seçimlerde parmak boyası olacak mı? Parmak boyası nedir, ne için kullanılır? İşte seçim mürekkebine ilişkin merak edilenler...

GÜNDEM 10.03.2023, 13:41
2023 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde tekrar gündemde: Parmak boyası nedir? Neden kullanılır?

2023 yılı Cumhurbaşkanlığı seçimleri için çok az bir zaman kaldı.

İç siyasetin gündeminde Cumhurbaşkanı adayları ve seçim tarihi yer alıyor.

Sandığa gidecek olan milyonlarca seçmen, kime oy kullanacağının yanında nasıl oy atacağına ilişkin de araştırma gerçekleştiriyor. Gündemde ise halkın "parmak boyası" olarak bildiği seçim mürekkebi konusu var.

Senelerce oy kullanmanın ritüeli olan parmak boyası, YSK'nın 2008 senesinde aldığı bir kararla kaldırılmış ve 2009 yılındaki yerel seçimlerden itibaren de kullanılmamıştı.

14 Mayıs'ta parmak boyası kullanılacak mı?

Seçimlerde kullanılan parmak boyası uygulaması tekrar gündem oldu. 14 Mayıs tarihinde parmak boyası uygulamasının kullanılıp kullanılmayacağı konusu bir hayli merak edildi. Yurttaşlardan "14 Mayıs'ta parmak boyası kullanılacak mı?" sorusuna Yüksek Seçim Kurulu'ndan bir cevap geldi.

Yüksek Seçim Kurulu, "yasal düzenlemenin yapılması" gerektiğini ifade ederek işlem yapılmasına yer olmadığı kararını paylaştı. Buna göre önümüzdeki seçimde parmak boyası kullanılmayacak.

Parmak boyası nedir?

Parmak boyası ya da seçim mürekkebi seçimlerde hileye karşı kullanılan mürekkebe verilen isim. Silinmez mürekkep olarak da bilinen parmak boyası sülfat, demir gibi kimyasalları içeriyor.

Yorumlar (0)