2021 Türkiye için nasıl geçti? İşte yılın kısa bir özeti…

Türkiye, tüm dünya gibi 2021 yılını da koronavirüsün gölgesinde geçirdi. Dünyanın maskeleri, mesafeleri ve her zamankinden daha fazla hijyeni hayatının merkezine alması gerektiği bu yılda pandemiyle birlikte yeni yaşam dinamikleri de oluşmaya başladı.

GÜNDEM 01.01.2022, 12:38 06.01.2022, 20:20
2021 Türkiye için nasıl geçti? İşte yılın kısa bir özeti…

Türkiye için de koronavirüsün ana rol oynadığı, beraberinde maalesef üzücü birçok doğal afetin yaşandığı bir sene oldu 2021. Bu yazımızda 2021 yılının kısa bir “Türkiye’de yaşananlar” özetini sizlerle paylaşacağız.

Ocak

Türkiye’de koronavirüs aşılaması başladı

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından Çin’in koronavirüse karşı geliştirdiği CoronaVac aşısı için Acil Kullanım Onayı’nın alınması ve aşıda ilk dozun uygulanmasına aynı gün Ankara’da başlandı ve bu olay Türkiye için yılın ilk ve en önemli gelişmelerinden oldu.

Yine Ocak ayında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 17 şehirde toplamda 128 kişide koronavirüsün İngiltere varyantının görüldüğünü kaydetti.

Şubat

Boğaziçi Üniversitesi’nde rektör ataması protestoları…

2021 yılı Şubat ayına gelindiğinde Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör atama tartışmaları kamuoyunda sıkça kendisine yer buldu.

Üniversite rektörlüğüne atanan Prof. Dr. Melih Bulu’ya tepki gösteren bir grup öğrenci ve akademisyen, günlerce süren protesto gösterilerine başladı.

Üniversitenin Güney Kampüs’nde toplanıp eylem yapan protestocuların Kabe fotoğrafını yere sermesiyle protestoların kamuoyundaki etkisi daha da sert oldu ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından re’sen soruşturma açıldı. Melih Bulu ise uzun bir zaman sonra görevinden alındı.

Gara’da 13 şehidimizin naaşına ulaşıldı

Şubat ayının kahreden bir gelişmesi de MSB’nin Kuzey Irak’ta düzenlemiş olduğu Gara bölgesinde terör örgütü PKK’ya dair hedeflere dair Pençe-Kartal-2 Harekatı’nda 48 teröristin etkisizleştirilmesi ve operasyon esnasında mağarada terör örgütü PKK’nın katlettiği 12 tanesi Türk vatandaşı olmak üzere 13 kişinin naaşına ulaşılması oldu.

Erdoğan’dan tüm partilere yeni bir anayasa çağrısı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni anayasa için harekete geçeceğini ifade ettiği açıklamalar da Şubat ayında meydana geldi.

Koronavirüsle mücadele kapsamında alınan kararların yankı bulduğu bir ay oldu Şubat ayı.

Aramızdan ayrılanlar…

Türk Sanat Müziği’nin usta sanatçısı Hüner Coşkuner, İBB Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile Prof. Dr. Doğan Cüceloğlu aramızdan ayrıldı.

Mart

Yerli aşıda Faz-2 çalışmaları…

Takvimler Mart ayını gösterdiğinde koronavirüsle mücadelede “kontrollü normalleşme” sürecine geçiş yapıldı ve aynı ay yerli aşı çalışmalarına da hız verildi. Erciyes Üniversitesi’nde geliştirilmiş olan aşı adayının Faz-2 çalışmasının ikinci dozu da gönüllülere yapılmaya başlandı.

İstanbul Sözleşmesi’nden çıkıldı

Cumhurbaşkanı Kararı ile Türkiye Mart 2021’de Resmi Gazete’de yayımlanan kararla İstanbul Sözleşmesi’nden çıktı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan bu kararın beraberinde İnsan Hakları Eylem Planı’nı duyurdu.

HDP’ye kapatma davası açıldı

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nca HDP’nin kapatılması talebiyle Anayasa Mahkemesi’nde dava açıldı, Yüksek Mahkeme, eksiklik olduğu gerekçesiyle iddianamenin başsavcılığa iadesini yaptı.

Ardından iddianame tekrar düzenlenerek AYM’ye gönderildi. 21 Haziran tarihinde iddianame oy birliğiyle kabul edildi.

HDP’nin ardından 2 aylık bir ön savunma süreci başladı. HDP 4 aylık ek süre başvurusu yaptı. AYM tarafından HDP’ye 2 Eylül tarihinde 30 günlük ek süre verildi.

HDP tarafından 5 Kasım tarihinde yazılı ön savunma Anayasa Mahkemesi’ne sunuldu.

Tatvan’da 11 askerimiz şehit düştü

Bingöl’den Tatvan’a gitmek üzere kalkan askeri helikopter düştü ve olay neticesinde 11 askerimiz şehit oldu, 2 askerimiz ise yaralandı.

Nisan

Türkiye tam kapanmaya gitti

Koronavirüs tedbirleri dahilinde Türkiye, nisan ayı sonunda başlayarak 17 Mayıs’a dek süren ve kesintisiz bir şekilde sokağa çıkma kısıtlamasını içeren “tam kapanma” dönemine girdi.

Bu tarihte imalat, üretim, temizlik, gıda ve sağlık gibi alanlarda istisnai tutulan kuruluşların haricinde bütün iş yerlerinin faaliyetlerine ara verildi, eğitim kurumlarının tamamında yüz yüze eğitime ara verildi ve şehirler arası seyahatlerin tamamı izne tabi oldu, bütün sınavlar ertelendi.

Bakanlıklarda değişim

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, yeni Ticaret Bakanı Mehmet Muş ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin oldu.

Kuzey Irak’ta Avaşin-Basyan ve Metina bölgelerinde terörist hedeflerine eş zamanlı olarak Pençe-Şimşek ve Pençe Yıldırım operasyonları başlatıldı.

Mayıs

Taksim Camii açılışı yapıldı

2021 yılının ortalarına yaklaşırken 5. ayda MHP’nin 100 maddeden oluşan anayasa önerisi ve koronavirüs aşısıyla dünyanın gözü önündeki katliam İsrail’in Mescid’i Aksa’ya dair yaptığı gözü kara saldırılar dünya gündeminde olduğu gibi Türkiye gündeminde geniş bir yer buldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bütün dünyayı, bilhassa İslam Ülkeleri’ni etkili bir şekilde harekete geçmeye çağırdı. İstanbul’un yeni sembollerinden Taksim’e yapılmış olan Cami, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla kılınan cuma namazıyla ibadete resim olarak açıldı.

FETÖ operasyonları…

FETÖ’nün sözde Afrika yapılanması kurucusu İbrahim Tatar da İstanbul’da düzenlenmiş olan operasyonla gözaltına alındı.

Aşı kimliği uygulaması başladı

Koronavirüs salgını döneminde öncelikli gruplar arasına alınan muhtarlarla 40 yaşın üzerindeki avukatlarla sağlık çalışanlarının eşlerine ilk doz aşıları yapılmaya başlandı.

Koronavirüs aşısının iki dozunu olanların bakanlığın Hayat Eve Sığar uygulamasıyla “Türkiye Cumhuriyeti Aşı Kimliği” oluşturabilmesine ilişkin uygulama başlatıldı.

Haziran

123 milyar metreküplük doğal gaz keşfedildi

Fatih Sondaj Gemisi Sakarya gaz sahasında Amasra-1 kuyusunda 135 milyar metreküp büyüklüğünde yeni bir doğal gaz keşfi yaptı. Bu gelişme haziran ayının en önemli gelişmelerinden oldu.

Yerli aşının ismi belli oldu

Koronavirüsle mücadele dönemindeki önlemler bu ayda da gündemdeydi. Erdoğan yerli koronavirüs aşısının isminin “TURKOVAC” olduğunu söyledi:

“Kademeli normalleşme süreci”nin ikinci etabında ilkokullarda ve okul bünyesinde bulunan ana sınıflarında yüz yüze eğitime geçildi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nca HDP’nin kapatılması talebiyle dava açılırken, Anayasa Mahkemesi tarafından kabul edilen yaklaşık 850 sayfalık iddianamede 451 partili için siyasi yasak istendi.

Temmuz

Orman yangınları yüreğimizi yaktı!

Temmuz ayında Türkiye orman yangınlarıyla mücadele etti. Antalya Manavgat, Alanya ve Gündoğmuş’ta, Mersin, Adana ile Muğla’nın Köyceğiz, Milas ve Marmaris ilçelerinde çıkan ormanlık alanlardaki yangınlar temmuz ayına damgasını vurdu.

“Tosuncuk” Türkiye’de

Kamuoyunda “Tosuncuk” ismiyle bilinen Çiftlik Bank’ın kurucusu Mehmet Aydın Türkiye’ye getirildi ve hakkında süren soruşturmayla öncesinde açılan kamu davaları dahilinde İstanbul Havalimanı’nda gözaltına alındı.

Karadeniz’de doğal afet

Rize’de etkisini gösteren şiddetli sağanak yağış sele ve heyelana dönüştü. Artvin Arhavi’de de dere taşması sonucunda sel oldu.

Yine bu ayda yerli aşımız TURKOVAC’ın 3. doz klinik çalışması Ankara Şehir Hastanesi’nde başlatıldı.

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede 4. Ulusal Eylem Planı duyuruldu ve Konya Merkez Meram ilçesi Hasanköy Mahallesi’nde bir evde 7 kişi silahla vurularak yaşamını yitirdi.

Ağustos

Doğal afetlerle mücadele sürdü

Ülkemizde temmuz ayının sonunda meydana gelen orman yangınları ağustos ayında da sürerken Karadeniz’de etkisini gösteren aşırı yağış neticesinde gerçekleşen su baskını, sel ve heyelanlar da Türkiye’nin gündem konuları arasındaydı.

Sinop, Bartın ve Kastamonu’da selden etkilenen bölgeler, “Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi” ilan edildi, Muğla Milas’ta süren yangından dolayı Kemerköy Termik Santrali boşaltıldı.

Afganistan’daki gelişmeler

Taliban’ın Afganistan’ın başkenti Kabil’e girmesi sonrasında ülkedeki Türk vatandaşlarıyla Türk Silahlı Kuvvetleri personeli ülkemize getirildi.

Ferhan Şensoy yaşamını yitirdi

Sağlık Bakanlığı tarafından 15 yaş ile üzerindekiler ve kronik hastalığı olan 12 yaşın üstündekilere koronavirüs aşı hakkı verildi.

Ünlü sinema, tiyatro ve televizyon oyuncusu Ferhan Şensoy, 70 yaşında yaşama veda etti.

Eylül

2021 yılının Eylül ayına gelindiğinde, KVKK tarafından WhatsApp’a kişisel verilerin hukuka aykırı bir şekilde işlenmesini önlemek için gerekli teknik ve idari tedbirleri almadığı gerekçesiyle 1 milyon 950 bin TL idari para cezası verdi.

Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği ile New York Başkonsolosluğu’nun yer aldığı yeni Türkevi binası, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katıldığı tören ile açıldı.

AYM tarafından HDP’nin kapatılmasıyla istemli davada partinin savunma için ek süre talebini kabul etti.

Ekim

Yıl sonuna doğru yaklaşırken siyaset ve koronavirüs aşılama gündemi yine hareketliydi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Ekim ayında Roma’da yapılan G20 Liderler Zirvesi’nde Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden ile görüşme yaptı.

Faz-3 çalışmaları süren TURKOVAC aşısı 2 doz Sinovac aşısını olmuş ve koronavirüs olmamış gönüllülere 3. doz olarak uygulanmaya başladı.

Aramızdan ayrılanlar…

Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Oğuzhan Asiltürk, Milliyet Gazetesi yazarı Sami Kohen, Milli SİHA’ların öncü ismi Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Bayraktar ve Batı müziğinin Türkiye’deki öncülerinden Durul Gence ekim ayında yaşamını yitirdi.

AKM açıldı

İstanbul’da yenilenmiş olan AKM, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda düzenlenen bir törenle açıldı.

Kasım

Sezai Karakoç hayatını kaybetti

Sağlık Bakanı Fahrettin koca, TURKOVAC aşısının Acil Kullanım Onayı başvurusunun yapıldığını kaydetti.

Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesine dair karar, itirazların, Danıştay 10. Dairesinin ardından Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunca da reddedilmesinin ardından kesinleşti.

Şair, yazar ve fikir insanı Sezai Karakoç ile eski İçişleri Bakanı Hasan Fehmi Güneş, yaşamını yitirdi.

Aralık

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kurda yaşanan dalgalanmayı durdurarak istikrarlı bir ortam sağlamak maksadıyla serbest piyasa ekonomisi kuralları dahilinde yeni araçların devreye alınacağı bilgisini paylaştı.

Yeni yılda uygulanacak olan asgari ücretin 4 bin 253 TL olması kararlaştırıldı.

Görevden af talebi kabul olan Lütfi Elvan’ın yerine Nureddin Nebati getirildi.

Bakan Koca, koronavirüs varyantı Omicron’un Türkiye’de ilk kez belirlendiğini duyurdu.

Yorumlar (0)