2013'teki maden faciasına dair yeni karar: 6 yönetici yargılanacak!

2013'te Zonguldak'taki bir maden ocağında meydana gelen metan gazı püskürmesi nedeniyle 8 işçi yaşamını yitirmişti. Maden ocağının yöneticisi olan 6 kişi hakkındaki soruşturma izni talebi reddedilmişti. Anayasa Mahkemesi, yapılan bireysel başvuruyu inceledi ve söz konusu kararı kaldırdı. 6 yöneticinin yargılanmasına 25 Ekim'de başlanacağı kaydedildi. İşte detaylar...

GÜNDEM 21.10.2022, 19:55 22.10.2022, 14:37 Hakan Öksüz
2013'teki maden faciasına dair yeni karar: 6 yönetici yargılanacak!

7 Ocak 2013'te Türkiye Taşkömürü Kurumuna (TTK) ait Zonguldak Kozlu'daki maden ocağında metan gazı püskürmesi meydana gelmişti. Maden ocağında yaşanan gaz püskürmesi nedeniyle 8 kişi hayatını kaybetmişti. TTK'nın Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı'nın yanı sıra kurum yöneticisi olan 5 kişi hakkında soruşturma açılmasına yönelik izin talebi geri çevrilmişti. 

Anayasa Mahkemesi başvuruyu onayladı

Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığı, söz konusu kamu görevlilerine yönelik etkin bir soruşturma yönetilmediği gerekçesiyle Ankara Bölge İdare Mahkemesine itirazını sundu. İtirazın reddedilmesi üzerine Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunuldu. Anayasa Mahkemesi başvuruyu onayladı, Ankara Bölge İdare Mahkemesi tarafından verilen soruşturma izninin reddedilmesine dair kararı kaldırdı.

Sanıklar hakkında istenen cezalar belli oldu

Anayasa Mahkemesi tarafından verilen karar üzerine 6 sanık hakkında iddianame düzenlendi. Zonguldak 3. Ağır Ceza Mahkemesi, gönderilen iddianameyi kabul etti. Söz konusu 6 sanık hakkında "taksirle ölümü ve yaralamaya neden olma" suçlamasıyla 2 yıldan 15'er yıla kadar hahip cezası istendi. Bu 6 sanık hakkında "görevi kötüye kullanma" suçlamasıyla ise 3 aydan birer yıla kadar hapis cezası talep edildi. 6 sanığın yargılamasının başlayacağı tarihin 25 Ekim olduğu kaydedildi.

Yorumlar (0)