2 günlük yasağın perde arkası

Sokağa çıkma yasağı gece saat 00.00’da sona erdi ancak akıllarda İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun istifası kaldı. İşte Soylu'yu istifa noktasına getiren olaylar zinciri...

GÜNDEM 13.04.2020, 07:44
2 günlük yasağın perde arkası

64 milyon kişiyi ilgilendiren “48 saatlik sokağa çıkma yasağı kararı”nın ilan edilmesinden kısa süre sonra yaşanan panik ve arkasından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya yönelik yoğun eleştirilen, Bakan Soylu'nun istifası ile noktalanmıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın istifasını kabul etmediği  Süleyman Soylu'yu bu noktaya getiren olaylar zincirinin perde arkası ortaya çıktı.

Devlet tarafından yapılan "Evde Kal" çağrılarını halkın çok büyük kesimi dinlese de evde hayat bulamayanlar bilhassa gençlerin "kendinizi izole" edin çağrılarını umursamadığı, sosyal mesafe kurallarını da hiçe sayarak toplu hâlde etkinlikler yaptıkları görüldü.

3 Nisan'da 20 yaş altına "sokağa çıkma yasağı" getirildi.

20 yaş altı ve 65 yaş üstü vatandaşlara sokağa çıkma yasağı getirilmesine rağmen sokaklardaki hareketlilik azalmadı. Bilakis 5 büyükşehirde toplu taşımayı kullananların sayısı hayli arttı.

Sokağa çıkan 20-65 yaş arası vatandaşların büyük bölümünün geçerli sebep olmaksızın sokağa çıktığı tespit edildi. Denetim yapan ve evlerinizde kalın uyarılarında bulunan güvenlik güçlerinin kimlik kontrolleri sırasında "neden dışarıda olduğunu" sordukları vatandaşların büyük bölümünden "evde daraldım, evde canım sıkılıyor, hava almaya çıktım" gibi cevaplar alındı.

Hareketlilik çok arttı

2019 yılı nüfus sayımına göre 16 milyona yakın nüfusu olan İstanbul, hareketliliğin merkezi oldu. 2 Mart’ta 2 milyon 747 bin yolcu toplu taşıma araçlarını kullanırken bu sayı ilk korona vakasının görüldüğü 10 Mart’tan sonra düzenli bir şekilde düştü. 3 Nisan tarihinde 421 bine kadar indi. Ancak bu hareketliğini daha da asgariye indirmek için 3 Nisan’da 20 yaş altındakilerin de sokağa çıkması yasaklandı. Bu toplu ulaşım kullananların sayısını daha da aşağı çekti. Günlük yolcu sayısı 4 Nisan’da 296 bin, 5 Nisan’da 179 bine geriledi. Ancak hafta başından itibaren bu sayı yeniden önemli bir yükselişe imza attı. 65 yaş üstü ve 20 yas altına getirilen yasağa rağmen 10 Nisan’da 408 bine kadar yükseldi.

Ankara ve İzmir'de de durum aynı

Salgının etkili olduğu Ankara’da da aynı tablo gözlendi. 20 yaş altına yasak getirilmeden önce 3 Nisan’da 221 bin olan yolcu sayısı kısıtlama getirilmesine rağmen yerinde saydı. 10 Nisan’da toplu taşıma kullanan vatandaş sayısı 218 bin olarak rapor edildi. İzmir’de 3 Nisan’da 292 bin kişi olan yolcu hareketliliği 10 Nisan’da sadece 275 bine kadar geriledi.

5 şehirde halk sokağa döküldü

Tüm kısıtlamalara rağmen 25 ildeki yolcu sayısında ciddi bir düşüş yaşanmazken 5 büyükşehirde yolcu hareketliği tam tersine artı. 20 yaş altına yasak getirildikten sonra toplu ulaşım kullananların sayısı bir önceki haftaya göre Erzurum’da yüzde 2.82, Kahramanmaraş’ta yüzde 10.99, Sakarya’da yüzde 5.35, Samsun’da yüzde 4.36, Trabzon’da yüzde 11.44 artış gösterdi. Bu artışta hava sıcaklıklarının yükselmesi de etkili oldu.

Bilim Kurulu önerdi

10 Nisan'da ilan edilen 2 günlük sokağa çıkma yasağı kararı ise bilim kurulunun önerileri doğrultusunda son anda alındı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan raporda hafta sonu havaların hayli ısınacak olduğunun görülmesi üzerine Bilim Kurulu'nda "hafta sonu sokaktaki hareketlilik hiç istenmeyecek noktaya ulaşacak" kaygısına neden oldu.

Hafta sonu hava durumu raporu ile birlikte Bilim Kurulu'na, hususi araçlarla şehir içi seyahatin de arttığına ilişkin rapor iletildi. İki raporu önünde bulan Bilim Kurulu, izolasyonun daha da gevşeyeceği endişesiyle tedbir alınması gerektiğinde karar kıldılar. Bilim Kurulu aldığı ortak kararı Sağlık Bakanlığına iletti.

Bilim Kurulu'nun Cuma akşamı tavsiye kararını Sağlık Bakanlığına iletmesinin ardından birkaç saat içinde neler yaşandığı ise bilinmiyor.

O bir kaç saatlik zaman diliminde Sağlık Bakanlığının konuyu Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ilettiği, Erdoğan'ın da İçişleri Bakanlığına talimat verdiği, İçişleri Bakanlığının ise kısa sürede ayrıntılarını netleştirip geri dönüş yaptığı, onay çıktıktan sonra ivedilikle yasağı ilan ettiği öngörülüyor.

Soylu'nun eleştirildiği konu

Atılan tüm adımların halk sağlığını koruma amacı taşıdığı tartışılmaz olarak görülürken, birkaç saat içinde yaşanan ve ciddi kriz yönetimi gerektiren konuda İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun eleştirildiği konu ise yasağın hiçbir ayrıntı verilmeden ve esneklikler detaylandırılmadan son dakika şeklinde ve çok kısa bir başlık hâlinde halka duyrulması.

Oysa ki bu noktada da Süleyman Soylu'yu haklı kılan gerekçe, kararın ivedilikle bildirilerek evinde olmayan insanların evlerine dönebilecek sürenin tanınması, acil ihtiyacı olanların ihtiyaçlarını karşılamasına zaman verilmesi olarak değerlendiriliyor.

Yorumlar (0)