2. Abdülhamit dönemi projesiydi: Filyos Limanı açıldı

Yapımına 2016 senesinde başlanan Zonguldak’ın Çaycuma ilçesine bağlı Filyos’ta Filyos Limanı açıldı.

GÜNDEM 04.06.2021, 21:02 06.06.2021, 10:38
2. Abdülhamit dönemi projesiydi: Filyos Limanı açıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Zonguldak’ta bulunan Filyos Limanı’nın açılışında kamuoyuna önemli açıklamalar yaptı.

2. Abdülhamit döneminde yapılması planlanan projelerden olan Filyos Limanı’nın açılışının önemine dikkat çeken Erdoğan, limanla Zonguldak ve Türkiye ekonomisinin güç kazanacağını ifade etti.

Keşifle beraber limana tahsis edilmiş olan alan da genişletilmiş oldu.

Deniz tabanından 150 kilometrelik boru hattıyla gaz karaya ulaşacak. Liman dünya çapında teknolojik bir operasyona ev sahipliği yapacak. Doğal gaz 2023 senesinde limandaki işleme merkezinde ekonomiye kazandırılmış olacak.

Karadeniz’den Balkanlar ve Rusya’ya…

Rusya, Orta Doğu ve Balkanlar arasındaki kombine taşımacılık zincirinin aktarma merkezi olarak bütün bölgenin yükünü Filyos Limanı Karadeniz’den Rusya ve Balkanlar’a hatta İskandinav ülkelerine kadar taşıyacak.

14 metre derinliğinde olan rıhtım sayesinde 70 bin detveyt ton büyüklüğündeki genel kargo gemileri ve 8 bin TEU büyüklüğündeki konteyner gemilerine, 19 metre derinliğindeki rıhtımla 180 bin detveyt tonluk kuru yük gemileriyle beraber 14 bin TEU’luk konteyner gemilerine hizmet sunacak.

“Sultan 2. Abdülhamit döneminde planlanmıştı”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamaları şu şekilde:

“Osmanlı Padişahı Sultan 2. Abdülhamit zamanında planlanan ve Zonguldak Çaycuma’ya bağlı Filyos beldesinde 2016 senesinde yapılmasına başlanan Filyos Limanı’ndaki çalışmalar bitirildi ve bugün açılış yapıldı.

“Aynı anda 13 gemi yanaşabilecek”

Filyos limanına aynı anda farklı boyutlardaki 13 gemi yanaşıp elleçleme yaptırabilecek. 8 bin TFU’luk konteyner gemileri ve 70 bin detveyt tonluk genel kargo gemileri 14 metre rıhtım derinliği olan limana, 14 bin TEU’luk konteyner gemileri ve 180 bin detveyt tonluk kuru yük gemileri 19 metre derinliğindeki rıhtıma yanaşabilecek.

Filyos limanı Boğazların yükünü de hafifletmeye yardımcı olacak. Aslında Filyos Limanı Filyos Vadisi projesinin bir parçasıdır. Vadinin göbeğinde bulunan 600 metrekarelik alana sahip Filyos Endüstri bölgesini ilan ettik.

Yorumlar (0)