1915 Çanakkale Köprüsü’nde son durum: Yol yapımına başlanıyor

1915 Çanakkale Köprüsü’nde 87 tabliye bloğunun montaj işlemi haziran ortaları itibarıyla 106 metre uzunluğundaki yüzer vinçle yapılacak. Ardından inşaatın görsel eksiklikleri bitirilecek.

GÜNDEM 31.05.2021, 12:43 31.05.2021, 17:33
1915 Çanakkale Köprüsü’nde son durum: Yol yapımına başlanıyor

Çanakkale’nin Gelibolu ve Lapseki ilçeleri arasında yer alan “1915 Çanakkale Köprüsü”nün inşaat çalışmaları hızla sürüyor.

Asya ve Avrupa yakalarındaki 318 metre yüksekliğindeki kule ayaklarının tamamlanmasının ardından iki yakayı birbiriyle birleştiren kedi yolu sayesinde deniz üstü çalışmaları da hız kazanmış oldu.

Ocak ayında bitirilen “kedi yolu” sonrası bu ay içerisinde sona eren ana kablo montajıyla köprünün silueti de belirginleşti.

Tabliye bloklarının 56’ncısı da şantiye alanına getirildi

Proje “Çanakkale Boğazı’nın gerdanlığı” olarak isimlendiriliyor. Çalışmaların en önemli kademelerinden birini de tabliye blokları oluşturuyor.

ÇİMTAŞ firmasınca Kocaeli Gölcük ve Bursa Gemlik’teki fabrikalarda yapımı süren tabliye bloklarının 56’ncısı da Gelibolu’nun Sütlüce bölgesinde bulunan şantiye alanına getirildi.

Her biri 48 metre uzunluk, 45 metre genişlik ve 700 ton ağırlıkta olan tabliye blokları, bir zaman önce Çanakkale’ye gelen Singapur bayraklı 106 metre yüksekliğinde “Asian Hercules III” adlı yüzer bir vinç yardımıyla yerleştirilecek.

Haziran ayının ortalarında başlayacak

87 tabliye bloğu köprünün araç geçiş yolunu oluşturacak ve montajına ise haziran ayının ortalarında başlanılması düşünülüyor.

Tabliye montajı sonrası görsel eksikliklerin bitirilmesi ve testlerin de yapılmasıyla köprü açılışa hazır bir hale getirilecek.

“Dünyadaki en uzun asma köprü” olacak

Marmara Bölgesi’nin otoyol projeleriyle bir bütünlük içerisinde olacak bağlantı yollarındaki çalışmalar hızlandırıldı.

Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe Otoyolu Projesi dahilinde Umurbey ve Malkara Kavşağı arasında bulunan 8 kilometrelik kesimde toprak işleri, üst yapı işleri ve sanat yapıları devam ediyor.

Tarihi Gelibolu Yarımadası’nda Çanakkale Gelibolu ve Eceabat ilçelerindeki 47,5 kilometre uzunluğundaki yol yapımının 26,5 kilometresi bitti.

Köprü için bu yol en önemli güzergahlardan bir tanesi olacak.

Japonya’da Awaji Adası ve Kobe kentini birbirine bağlayan 1991 metre uzunluğundaki dünyanın en uzun asma köprüsü Akashi Kaikyö Köprüsü’nün unvanını da elinden alacak olan 1915 Çanakkale Köprüsü, Asya ve Avrupa arası için de mühim bir geçiş noktası olacak.

İki yakada bulunan şantiyelerde 5 bine yakın personel (649’u mühendis olmak üzere), 895 iş makinesiyle görev alıyor.

Köprünün kara çalışmaları da devam ediyor

Karada yapılan çalışmalar sonucunda şimdiye dek 4 hidrolik köprüsü, bir betonarme viyadük, 26 üst geçit, 3 alt geçit köprüsü, 218 menfez ve 35 alt geçidin inşası sona erdi.

17 üst geçit, 4 köprü, 4 alt geçit, 3 otoyol hizmet tesisi, 12 kavşak, 5 ücret toplama istasyonu, 3 kutu menfez, 2 bakım işletme merkeziyle köprü bünyesinde 2 betonarme yaklaşım viyadüğü ve otoyol projesinde bir betonarme viyadükteyse çalışmalar sürüyor.

Köprüdeki itme sürtme yöntemiyle gerçekleştirilen çalışmalarda 680 metre uzunluğunda olan Asya yaklaşım viyadüğünün kuzey ve güney tabliyelerinde yüzde 90’ı aşan fiziki gerçekleşme sağlandı.

Fabrikada tabliye imalatları dahilinde panellerin yapımı da sona erdi.

Blok imalatları konusunda ise yüzde 60’ın üzerinde fiziki gerçekleşmeye ulaşıldı. Fabrikada montaj ve imalatları biten mega blok ve blokların, Gelibolu Kuru Havuz Bölgesi’nde yer alan tabliye stok sahasına Gölcük’teki ÇİMTAŞ tesislerinden tahliyesi devam ediyor.

Çanakkale Deniz Zaferi’nin 107’nci senesinde hizmete açılacak

Tasarımı büyük inceliklerle yapılan köprünün iki ayağı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100’üncü senesiyle anlamlandırılarak 2023 metre olarak yapıldı.

Köprünün kule bağlantı ve unsurları, Türk bayrağına atıfta bulunarak beyaz ve kırmızı renklerde olacak. Her iki yakada yer alan kulelerin üst kısmı, Seyit Onbaşı’nın Çanakkale Savaşı’nda namluya sürmüş olduğu top mermisini temsil edecek düzeyde yapılacak.

770 metre yan açıklık, 2023 metre orta açıklık, 365 ve 680 metrelik yaklaşım viyadükleriyle Çanakkale Boğazı’nın ilk asma köprüsünün uzunluğu 4 bin 608 metre olacak.

“2x3” şeritle hizmete girecek olan köprü tabliyesi 3,5 metre yükseklik ve 45,06 metre genişlikte olacak. Tabliyenin iki kısmında yapılacak olan yürüme yolları ise bakım ve onarım maksadıyla kullanılacak.

Köprü Çanakkale Deniz Zaferi’nin 107. senesine rastlayan 18 Mart 2022’de hizmete girecek.

Yorumlar (0)