1915 Çanakkale Köprüsü zaferin 107’nci yıldönümünde açıldı: İşte dev köprünün özellikleri

Yapımı 5 yıl süren ve dünyanın sayılı projeleri arasında yer alan 1915 Çanakkale Köprüsü Çanakkale Zaferi’nin 107. yıldönümünde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılacağı bir tören ile kullanıma açılıyor. Köprü, yapımında yer alan simgeler sebebiyle "Simgelerin Köprüsü" olarak da nitelendiriliyor.

GÜNDEM 18.03.2022, 17:22 19.03.2022, 12:56
1915 Çanakkale Köprüsü zaferin 107’nci yıldönümünde açıldı: İşte dev köprünün özellikleri

Türkiye bugün ulaşım alanında attığı önemli adımlara bir yenisini daha eklemeye hazırlanıyor. Temeli 5 yıl önce atılan ve dünyanın orta açıklığı en uzun olan asma köprüsü olacak olan 1915 Çanakkale Köprüsü’nün yapım aşaması sona erdi. Böylelikle İstanbul’da yer alan köprülerin ardından Asya ve Avrupa kıtaları Çanakkale’de bir kez daha birleştirilmiş oldu. Ege’yi Trakya Bölgesi’ne bağlayacak olan 4 bin 608 metre uzunluğa sahip köprü Marmara – Çanakkale Otoyolu ile birlikte açılıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla özel bir tören eşliğinde Çanakkale Zaferi’nin 107’nci yıldönümünde köprünün açılışı gerçekleştiriliyor.

 “Çanakkale Zaferimizin nişanesi, Türkiye'nin tarihe damgası…”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açılışı bugün gerçekleştirilecek 1915 Çanakkale Köprüsü için bir tanıtım videosu paylaşmıştı. Erdoğan Twitter hesabı üzerinden gerçekleştirdiği paylaşımına “Çanakkale Zaferimizin nişanesi, Türkiye'nin tarihe damgası…” notunu da ekledi. 1915 Çanakkale Köprüsü yapımında yer alan simgeleriyle de dikkat çekiyor. Bu anlamda köprüye Simgelerin Köprüsü nitelendirmeleri de yapılıyor. 1915 Çanakkale Köprüsü’nün ana kuleleri Türk bayrağını temsilen kırmızı ve beyaz renge boyandı. Kule yükseklikleri 334 metreye ulaşan köprü bu anlamda da dünyanın en yüksek kulelerine sahip köprüsü olarak dikkat çekiyor. Çanakkale Savaşı’nda kritik bir öneme sahip Seyit Onbaşı’nın sırtında taşıdığı top mermisini sembolize eden figürler de kulelerin tepesinde yer alacak.

En’lerin projesi 1915 Çanakkale Köprüsü

Dünyanın en eşsiz projeleri arasında yer alan 1915 Çanakkale Köprüsü’nde kullanılan ana kabloların yapımında 162 bin kilometrelik tel kullanıldı. Bu dünyanın etrafını 4 kere dönebilecek bir uzunlukta. Köprü yapımında kullanılan beton ile nüfusu 25 bin olan bir ilçeye yetecek kadar bina yapılabiliyor. 1915 Çanakkale Köprüsü Malkara – Çanakkale Otoyolu’nun ulaşım süresini 6 dakikaya indirerek ülke ekonomisine de oldukça katkıda bulunuyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu projenin yatırım tutarının 2 milyar 545 milyon olduğunu ifade ederek bu projenin devletin kasasından para çıkmadan gerçekleştirildiğini vurguladı. Karaismailoğlu ayrıca dünyada yaşanan gelişmelere rağmen projenin yaklaşık 5100 personel ve 740 iş makinesi ile gece gündüz çalışılarak hedeflenen tarihten 1,5 yıl önce bitirildiğini de vurguladı.

Ekonomiye oldukça katkıda bulunacak

Proje ile birlikte akaryakıt tüketiminden 31 milyon euro’nun üzerinde, çevresel olarak yaklaşık 2 milyon euro ve zamandan da 380 milyon euro’nun üzerinde tasarruf sağlanarak toplam yıllık 415 milyon euro tasarruf sağlanmış olacak. Ayrıca projenin hedeflenen tarihten 1,5 yıl önce açılmasıyla beraber de ülke ekonomisine 628 milyon euro katkı sağlanmış olacak. Bakan Karaismailoğlu ayrıca dev proje ile 118 bin kişiye istihdam sağladıklarını ifade ederek Malkara – Çanakkale Otoyolu’nun gayrisafi yurtiçi hasılaya 2 milyar 442 milyon euro katkı verdiğini açıkladı. Ayrıca projenin üretime de 5 milyar 362 milyon euro’luk bir katkısı olduğu da belirtildi.



Simgeleriyle dikkat çekiyor

1915 Çanakkale Köprüsü 101 kilometrelik Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe Otoyolu Projesi kapsamında gerçekleştirilen bir proje. Köprü 2023 orta açıklığa ve 770’er metre yan açıklığa sahip. Böylelikle köprünün açıklık uzunlukları 3 bin 563 metreye ulaşıyor. 2023 metre olan orta açıklık Cumhuriyet’in 100. yıldönümünü simgeliyor. Öte yandan bu açıklık 1915 Çanakkale Köprüsü’nün dünyanın en uzun orta açıklıklı köprü olmasını da sağlıyor. Köprünün iki tarafından yer alan ve 680 ve 365 metrelerden oluşan yaklaşım viyadükleri ile beraber köprünün toplam uzunluğu 4 bin 406 metreye kadar ulaşıyor. Köprüde yer alan 318 metrelik çelik kuleleri - 3/18 olacak şekilde - Çanakkale Zaferi’nin kazanıldığı 18 Mart 1915 tarihini simgeliyor. İki kule arasında tasarlanan ikiz tabliye de dünyadaki sayılı örneklerden biri olarak dikkat çekiyor. Bu anlamda 1915 Çanakkale Köprüsü dünyada ikiz tabliye olarak 2 bin metrenin üzerine çıkan ilk köprü. 318 metre yüksekliğe sahip çelik kuleler üzerinde yer alan mimari figürlerle beraber kule yükseklikleri 334 metreye ulaşıyor. Bu anlamda da köprü dünyanın en yüksek kulelerine sahip asma köprü unvanını ulaşıyor. Köprü ile beraber Malkara-Çanakkale Otoyolu da güzergahı 40 kilometre kısalıyor.



1,5 saatlik mesafe 6 dakikaya düşürüldü

1915 Çanakkale Köprüsü sayesinde iki kıta arasındaki 1,5 saatlik seyahat süresi 6 dakikaya düşürüldü. Bölgelerin kalkınması konusunda büyük başarı sağlayacak olan köprünün temeli 18 Mart 2017 tarihinde atıldı. Açılışına Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanı sıra devlet erkanı, Türk ve yabancı uyruklu misafirlerin de katıldığı köprünün yapımı hakkında bir belgesel oluşturuldu. Belgesel bugün televizyon üzerinden gösterime girecek.



"Projemiz ile ülkemiz, dünyanın en büyükleri arasına ismini yazdırdı"

1915 Çanakkale Köprüsü'nün açılış töreninde konuşma gerçekleştiren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismalioğlu, şunları kaydetti: "Projemiz sayesinde ülkemiz istihdamda, ihracatta, üretimde ve yatırımda dünyanın devleri arasında ismini altın harflerle yazdırdı. Köprümüzün teknik özellikleri ve mimarisi bugünden itibaren 100'üncü yılın destanı olarak ebediyen yaşayacak. Simge yapılarımızdan biri olacak olan projemiz, bugünden itibaren milletimizle buluşuyor. Köprünün ve otoyolun hizmete açılmasıyla birlikte hizmet, ticaret, üretim, turizm ve ulaşım sektörlerinde canlanma yakalanacak. Pekin'den Londra'ya uzanan kesintisiz ticaretin yolu, buradan geçecek. Feribotla uzun saatler süren iki yaka arasındaki geçiş süresi artık yalnızca 6 dakikaya inmiş durumda. Projemizi planlanandan 1,5 sene önce tamamlamanın haklı gururunu yaşıyoruz. Amacımız, ülkemizin rekabet gücünü küreselde artırmak; toplumumuzun yaşam kalitesinin yükseltilmesine büyük katkılar sağlamak; ulaşım sektörümüzün dengeli, akıllı, sürdürülebilir, kesintisiz, çevreye duyarlı, konforlu, ekonomik ve güvenli olmasını sağlamaktır. Bugün gerçekleştirdiğimiz açılışın ardından hedeflediğimiz Türkiye fotoğrafını daha da netleştirmiş bulunuyoruz."

 

"Köprü, Doğu ile Batı'nın tarihinde yeni bir aşama olacaktır"

1915 Çanakkale Köprüsü'nün açılış törenine katılarak kısa bir konuşma gerçekleştiren Güney Kore Başbakanı Kim Boo-kyum, tarihi açılışla ilgili şunları dile getirdi: "Bugün, Türkiye Cumhuriyeti'nde önemli bir yere sahip olan 1915 Çanakkale Köprüsü'nün açılışına davet edilmenin mutluluğunu ve gururunu yaşıyorum. Güney Kore hükümeti adına Türkiye Cumhuriyeti'ne teşekkür ederim. Bu köprü, açıldığı andan itibaren, Doğu ile Batı'nın tarihinde yeni bir aşama olacak ve dönüm noktasını beraberinde getirecektir. İnsanlık tarihi bakımından oldukça önemli olan bu köprü, aralarında kan bağı olan iki kardeş ülke Türkiye ile Güney Kore'nin iş birliği içerisinde birlikte yaptığı köprüdür. Bu sebeple her iki ülke için de köprünün anlamı mühimdir."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 1915 Çanakkale Köprüsü açılış töreninde gerçekleştirdiği konuşma için tıklayınız.

Yorumlar (0)