18-30 yaş arası seçimlerde “oy kullanmayarak” politik tepki veriyor 

İstanbul’da yaşayan 400 genç üzerinde yapılan bir araştırmaya göre genç nesil, politik ve siyasi tepkisini seçimlerde “oy kullanmayarak” gösteriyor. “Sosyoekopolitik Gençlik Araştırması Raporu 2020”, oldukça dikkat çekici sonuçları ile yayınlandı. 

GÜNDEM 26.07.2021, 14:30
18-30 yaş arası seçimlerde “oy kullanmayarak” politik tepki veriyor 

Günümüzde ekonominin, siyasetin ve sosyal yapının en önemli kategorisi şüphesiz ki gençler. Gençlerin kararları, yaptıkları, yapmadıkları, tüketimleri ve alışkanlıkları; toplumun ve günlük hayatın pek çok sonucunu etkiliyor. Gençlerin politik yaklaşımı hakkında tarafsız ve politik bir sonuç yakalamak isteyen İstanbul gelişim Üniversitesi Kamuoyu ve Toplum Araştırmaları Merkezi, İstanbul’da yaşayan 18-30 yaş arası 400 genç üzerine bir araştırma yaptı. “Sosyoekopolitik Gençlik Araştırması Raporu 2020” ismi verilen araştırma sonucuna göre yeni nesil politik tepkilerini, bir önceki nesilden oldukça farklı veriyor. 

Geleneksel medyaya karşı duruyorlar 

Genç nesil gazete, televizyon ve radyo gibi geleneksel medya araçlarının tarafsız olmadığını düşündüğü için sosyal medyadaki iletişim kanallarını kullanmayı tercih ediyor. Bu konuyu Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Dr. Fırat Demirkol, şu şekilde açıklıyor: “’Genç nesil politikadan anlamıyor’, ‘gençlerin hiçbir şeyden haberi yok’ cümleleri, araştırma sonuçları itibarıyla geride kaldı. Gençler aslında her şeyin çokça farkında. Toplumsal olaylara duygusal değil gerçekçi yaklaşıyorlar. Olayları tüm açıları ile değerlendirip analiz ediyorlar ve bu analizlerini de paylaşıyorlar. Yeni neslin geçmiş kuşaklarla farkı aslında bu.” 

“Fikirlerini kendilerine saklamıyorlar” 

“Yeni nesil fikirlerini ve düşüncelerini kendine saklamıyor. Her şeyin takibini yapıyorlar, farkındalar ve bilgileri ışığında hareket edip tepki gösteriyorlar. Yalnızca geçmiş kuşağa göre yöntemleri oldukça farklı. Mesela sokağa çıkıp eylem yapmak ve slogan atmak yerine sosyal medyada paylaşım yapıyorlar. Bir siyasi partiye üye olmak yerine oy kullanmayarak tepkilerini gösteriyorlar. Gençlerin hiçbir şeyden haberi olmadığı eleştirisinin ortadan kalktığını düşünüyorum çünkü onların her şeyi bildiğini gördüm.” 



“Sosyal medyada özgür hissediyorlar” 

“Her şeyi takip edip bildikleri için de taraflı olan geleneksel medyaya güvenmeyip sosyal medyayı tercih ediyorlar. Ayrıca sosyal medyada özgür de hissediyorlar. Yaptığımız araştırmada ‘Hangi TV kanalından gündemi takip ediyorsunuz?’ diye sorduk ve gençlerin yüzde 30’u ‘TV seyretmiyorum’ dedi. Gençler tüm haberleri artık sosyal medyadan alıyor. Siyasal haber alma mekanizması olarak da siyasal tercihlerini gösterme mekanizması olarak da sosyal medyayı kullanıyorlar. Gençler, sosyal medyada kendi görüşlerini yazarak özgürleşiyor ve kamuoyu oluşturuyorlar.” 

Gençler politik mi apolitik mi? 

“Gençlerin sosyal medyada kendine kamuoyu yaratması, politik mi apolitik mi olduklarının cevabı niteliğinde. Hepsi politik ve bu şekilde gündemi etkiliyorlar. Bir konuyu kısa sürede gündem haline getirip devletin en üst makamlarına kadar ulaşabiliyorlar. Siyasiler de bu konudan çok fazla etkileniyor.” 

Oy kullanmayacağını söyleyenlerin oranı yüzde 30 

“Seçimler ve oy vermek hakkındaki sorulara ‘oy kullanmayacağım’ cevabını veren gençlerin oranı yüzde 30 civarında oldu. Gençlerin oy kullanmak istemiyor olmasının sebebi ise apolitik bir davranış değil tam aksine politik bir tepki. Gençler, mevcut siyasi şartlarda oy kullanmayacaklarını belirtiyorlar. Gençler ‘kararsızım’, ‘anlamıyorum’ demiyor. Tam aksine çözüm önerilerini beğenmediği için böyle bir tepki veriyorlar. Bu da ‘Ben mevcut koşuldan memnun değilim bana başka alternatifler sunun.’ demek. Bunu derken de oldukça rahat davranıyorlar.” 



“Partisiz muhalefet ve seçmenler” 

“Sonuçlara göre yeni nesil herhangi bir partiye körü körüne bağlı değil. 1990 ve sonrası, dünyaya biraz daha farklı bakıyor. Onlar, 60’ların ve 70’lerin politika tarzından uzaklar. Şu anda partisiz muhalefet ve partisiz seçmen kitlesi olarak beliriyorlar. Yeni nesil, ‘parti başkanı ne söylerse doğrudur’ şeklinde ilerlemiyor artık. Onlar bugün bir partiyi eleştirirken yarın öbür partiyi eleştiriyor. Birine karşı olmaları, diğer tarafın peşinden gidecekleri anlamına gelmiyor. Aynı şekilde gençler duygusal davranmıyor. Objektif bakıyorlar ve sonuçları analiz ediyorlar.” 

“Bundan sonraki süreçte siyasiler rahat olamayacak” 

“Bundan sonraki süreçte devletin her kademesindeki siyasetçi ‘Ben seçildim, benim seçmenim şu kadar.’ rahatlığına erişemeyecek. Gençler artık söylenenlere ve icraatlara göre kararını değiştirebiliyor. Bugün memnunken yarın memnun olmayabiliyor. Kimseyi sonsuza kadar desteklemiyor. Toplumun veya bireyin yaşadığına göre fikrini değiştirebiliyor. Aslında yeni nesil reel bir analiz yapıyor. Yani duygusal davranmıyorlar. Bu sebeple seçilen kişilerin toplumun, gençlerin taleplerini ve eksiklerini dinleyip yanıt vermek zorunda. Gençlerin bu davranış ve tutumları, bundan sonraki süreç için oldukça etkili. Siyasi partiler de şirketler de artık gençlerin bu süreci daha çok etkilediğini biliyor. Bunları siyasi tartışmalarda sık sık görüyoruz. Herkes gençlerin üzerinden yorum yapıyor ve onları önemsiyor. Fakat gençlerin klasik yöntemlerle anlaşılamadığını da görüyoruz.” 

“Gençleri anlamak için genç gibi düşünmek şart” 

“Gençleri anlamak için genç gibi düşünmek şart. Onların dilinden konuşmak şart. Gençler için artık dünya vatandaşlığı seçeneği var. Dünyanın herhangi bir yerindeki sorunla ilgilenmeleri için artık onun kendi sorunu olmasına gerek yok. ‘Bana dokunmayan yılan bin yaşasın’ demiyorlar. Bu da günümüzdeki şirketleri, siyasi partileri ve daha nicelerini oldukça zorlayan bir durum. Gençler aynı zamanda her konuda en iyi kararı alma yetisine sahipler çünkü olayları her açıdan değerlendiriyorlar.” 

Yorumlar (0)