14 Mayıs seçimleri: Oy kullanacakların 6 adımda dikkat etmesi gerekenler

14 Mayıs 2023 Pazar günü yapılacak Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerine kısa bir süre kaldı. Seçmenler oylarını 6 adımda verecek.

GÜNDEM 08.05.2023, 13:52 Merve Yüksel
14 Mayıs seçimleri: Oy kullanacakların 6 adımda dikkat etmesi gerekenler

Türkiye, seçim atmosferine girdi. 14 Mayıs’a kısa bir süre kala siyasilerin çalışmaları devam ediyor. Buna göre, seçmenler, yalnızca kaydının bulunduğu sandıklarda, adrese yollanan seçmen bilgi kağıdında yazan yer ve sandıkta oy kullanacak. İşte seçmenlerin oy kullanırken dikkat etmesi gerekenler:

1-Oy saatine dikkat edin, sandığa gitmeden önce hangi sandıkta oy kullanacağınızı tespit edin.

Seçmen kağıdı eline ulaşmayan kişiler e-Devlet sisteminden, YSK'nın internet sitesinden ya da Seçmen Sorgulama mobil uygulaması üzerinden hangi sandık ve bölgede oy kullanacağını öğrenebilecek.

Yurt genelinde oy verme işlemi 08.00-17.00 arasında gerçekleştirilecek.

2-T.C. kimlik kartınızı unutmayın.

Oy kullanacak kişiler, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasının bulunduğu, resmi daireler tarafından verilen soğuk damgalı kimlik kartı, sürücü belgesi, askerlik belgesi, evlenme cüzdanı, pasaport, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı üyelerine sağlanan mesleki kimlik kartı, askeri, noter ve avukat kimlik kartlarından bir tanesini başkana verecek ve seçmen sıra numarasını dile getirecek. Bu belgelerin eksik olması durumunda kişiler oy veremeyecek.

3- Kabine cep telefonu ile girmeyin.

Film makinesi, fotoğraf veya cep telefonu gibi haberleşme veya görüntü kaydedici cihazlarla kabine girmek yasak olacak. Bu cihazlar oy işleminin öncesinde iade alınmak üzere sandık kuruluna bırakılacak.

4- Oy pusulasına mühür haricinde farklı işaret bırakmayın.

Seçmenler, oy pusularında düşündükleri bağımsız aday, ittifak, siyasi parti veya cumhurbaşkanı adayı adına ayrılan kısımdan dışarı taşırmadan "EVET" veya "TERCİH" mührünü basacak. Oyun geçerliliğini koruması için pusulaya herhangi bir işaret bırakılmaması, imza atılmaması gerekecek.

5- Pusulaları tek zarfa koyun.

Seçmene, seçimler kapsamında iki farklı oy pusulası verilecek. Bütün oy pusulaları bir zarfa konulacak.

6- Oy kullandıktan sonra imza atmayı unutmayın.

Seçmen, oyunu kullanıp zarfı sandığın içine atmasının ardından sandık seçmen listesinde isminin olduğu yerin karşısına imza atması gerekecek.

Yorumlar (0)