120 saat içinde çekilmezlerse ne olacak? Bakan açıkladı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TRT World Forum'da yaptığı konuşmada, ara verilen Barış Pınarı Harekâtı'na ilişkin, "35 saatimiz kaldı. 35 saat içerisinde geri çekilmezlerse operasyonumuz tekrar başlayacak.'' ifadelerini kullandı.

GÜNDEM 21.10.2019, 09:45 21.10.2019, 15:53
120 saat içinde çekilmezlerse ne olacak? Bakan açıkladı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İstanbul'da düzenlenen TRT World Forum'da 120 saat ara verilen Barış Pınarı Harekâtı'na ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamalarından önemli satır başları şöyle:

"360 binden fazla Suriyeli dönüş yaptı"

''Suriye'deki çatışmanın sadece ve sadece siyasi bir şekilde çözülebileceğine inanıyoruz. 360 binden fazla Suriyeli Türkiye'den, terörden arındırdığımız iki bölgeye dönüş yaptı."

"Sivillere zarar vermemek için çaba sarf edildi"

"Müttefiklerimizin desteğini göremeyince tek başımıza artık bunu (Barış Pınarı Harekatı) yapmak zorundaydık. Sahada ABD ile güvenli bölge oluşturmak için çalışırken, ABD, YPG'ye silah temin etmeye devam etti. Operasyona başlar başlamaz herkese, BM'ye NATO'ya Avrupa Konseyi'ne İran rejimine Araplara AB büyükelçilerine bilgi verdik. Barış Pınarı Operasyonu'nda sadece teröristler hedef alındı, sivillere zarar vermemek için çok önemli çaba sarf edildi."

''Kürtlere karşı değiliz, terör örgütüne karşıyız"

"Barış Pınarı Harekatı başladığından beri gerçek dışı suçlamalar ve kara propaganda yapıldığını görüyoruz. Bu Türk-Kürt söylemi çok yanlış bir söylem. Kürtler bizim düşmanımız değil. Bizim Kürtlere karşı bir duruşumuz yok. Biz Kürtlere karşı değiliz terör örgütüne karşıyız. YPG Kürtleri temsil etmiyor. Biz bu ülkeyi işgal etmiyoruz. Bizim Suriye'deki demografiyi değiştirme gibi bir amacımız yok.''

"Asla kimyasal silah kullanmadık"

"Tarihimizde asla kimyasal silah kullanmadık. Bu da bir kara propagandadır. Biz bu konuda çok hassasız. Askerimiz ordumuz çok hassas. YPG/PYD operasyon başladığından beri Türkiye'ye saldırıyor. Bin 81 havan topu atıldı şehirlerimize. 4 şehidimiz var şu ana kadar. Neden bu tantana yapılıyor. Kuzey Suriye'de terör devleti yaratmak istiyorlardı, oyunu bozduk."

"Geri çekilmezlerse operasyon tekrar başlayacak"

"120 saatlik bir süre verildi. Bu anlaşmaya göre 120 saat içerisinde oradaki bütün unsurların geri çekilmesi gerekiyor. Yaptırımlarla yaşayamayız. Bunu da ifade ettik müzakereler sırasında. Bunlar da ortadan kaldırılacak. Taciz ateşleri devam ediyor. Taciz ateşlerine karşılık verdik. YPG/PYD unsurlarının şu anda kontrol ettiğimiz bölgeleri terk etmeye başladığını görüyoruz. 35 saatimiz kaldı. 35 saat içerisinde geri çekilmezlerse operasyonumuz tekrar başlayacak.''

Yorumlar (0)