112’ye gelen trajikomik çağrılar pes dedirtti

Bingöl’de acil numaraların tek bir merkezde hizmet verdiği 112 Acil Çağrı Merkezi’ne gelen bazı aramalar acil durumdaki vatandaşlara hizmet verilmesini zorlaştırdığı gibi, her saniyenin çok önemli olduğu merkezde çok fazla zaman kaybının yaşanmasına neden oluyor. Gelen çağrılar arasında evde fare var, sevgilimden ayrıldım, içim yanıyor, itfaiyeyi bağlayın” diyenler bile oluyor.

GÜNDEM 21.10.2021, 17:05 22.10.2021, 12:36
112’ye gelen trajikomik çağrılar pes dedirtti

Bingöl Valiliği 112 Acil Çağrı Merkezi acil durumlarda vatandaşlara en kaliteli ve hızlı hizmeti vermek için artık tek numaradan hizmet veriyor. Şu anda acil numaraların tek numarada (112) birleşmesiyle 3 aydır hızlı bir şekilde hizmet veren merkez çalışanları bu süre içerisine 142 bin 184 çağrıyı yanıtladı. Bunlardan sadece 40 bin 128 adet gerçek acil yardım çağrısı iken, 102 bin 56 adet de asılsız çağrı gerçekleştirildi. 82 personelin çalıştığı 112 Acil Çağrı Merkezi’nde AFAD, Jandarma, Sağlık, Orman, Emniyet, İtfaiye gibi kurumların da temsilcileri bulunuyor.

“Her saniye çok kıymetli”

 Vatandaşların eskiden birçok farklı kurumun numarasını ezberlemek zorunda kaldığından zorlandığını belirten 112 Acil Çağrı Merkezi’nin Müdürü Medeni Amil artık tek numara ile hizmet verdiklerinin altını çizdi. Amil, 3 aydır kentte tek numara ile hizmet verdiklerinden bahsetti. Amil açıklamasında “Biz burada 19 Haziran 2021’den itibaren çalışmaya başladık. Çağrıları tek yerde topladık. 3 aylık sürede 142 bin çağrı geldi. Biz vatandaşlardan çağrı merkezini boş yere meşgul etmemelerini rica ediyoruz. Çünkü kaybolan her saniye vatandaşın ve mal ve can kaybına neden olabiliyor.”

“İçim yanıyor, itfaiyeyi bağlayın”

 3 aydır 112 Acil Çağrı Merkezi’nde görev yapmakta olan Arzu Vural da birçok trajikomik çağrılar aldıklarını söyledi. Vatandaşlardan bu konularda hassasiyet göstermelerini beklediklerini anlatan Vural, “Ciddi olmayan konularla ilgili çok çağrı alıyoruz. Örnek vermem gerekirse, erkek bir vatandaş “doğum sancım var” diye aramıştı. Onun dışında gece geç saatte “Evde fare var, kurtarın beni” diyen bir kişi vardı.  Bir tane de hiç unutmuyorum “Sevgilimden ayrıldım, içim yanıyor, itfaiyeyi bağlar mısınız?” diye aramıştı. Bu tarz birçok trajikomik çağrılar alabiliyoruz. Şu an anlatırken belki gülüyoruz ama aslında üzerinde durulması gereken ciddi bir konu. Vatandaşların bu konuda hassas olmalarını istiyoruz” diye konuştu.

 

                                         

Yorumlar (0)