110 yerleşim yeri tahliye edildi

Orhan Tatar, deprem bölgelerindeki ikincil afetler sebebiyle 11 kentte 110 yerleşim yerinin boşaltıldığını bildirdi.

GÜNDEM 12.03.2023, 01:05
110 yerleşim yeri tahliye edildi

AFAD (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı) Acil Durum Yönetim Merkezi'nde gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Tatar, Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin akabinde yaklaşık olarak 16 bin artçı sarsıntının yaşandığını dile getirdi.

Ortalama beş dakikada bir artçı deprem yaşandığına işaret eden Tatar, yalnızca son 10 gün içinde yaşanan artçı sayısının 500'ün altında olduğunu belirtti.

Artçı depremlerin sürebileceğini ve yurttaşların çok dikkatli olması gerektiğini ifade eden Tatar, 1 Ocak'tan beri ülkemizde 22 bin kadar deprem yaşandığını söyledi.



"'İkincil afet' yaşanabiliyor"

Depremlere ilişkin yurttaşları panik ve korkuya sevk edecek açıklamalardan uzak durulması gerektiğinin altını çizen Tatar, şöyle konuştu:

"Büyük depremlerin ardından bizim 'ikincil afet' olarak nitelendirdiğimiz, yani depremlerin tetiklediği bazı hadiseler yaşanabiliyor. Heyelan, kaya düşmesi gibi bazı hareketler olabiliyor. Bu doğrultuda AFAD, depremlerin tetiklediği bahse konu ikincil afetleri yerinde tespit etmek, incelemek maksadıyla an itibarıyla inşaat mühendisi, jeofizik mühendisi, jeoloji mühendisi gibi birçok uzmanla sahada bu saptamaları yapmayı sürdürüyor.



"Köyler boşaltıldı"

Özellikle büyük çoğunluğu kırsalda kalmak kaydıyla 180 kadar yerleşim alanında bu tarz faaliyetler yapıldı. Tüm bu faaliyetlerin sonunda ise deprem bölgesindeki 11 kentte 110 köyümüz boşaltıldı."

Tatar ayrıca heyelan ve kaya düşmesini önleyecek biçimde 34 köyde ıslah faaliyeti yapıldığı bilgisini de aktardı.

Yorumlar (0)