100 yıllık destan: 30 Ağustos Zafer Bayramı… Her yer kırmızı her yer beyaz…

Kurtuluş Savaşı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk liderliğinde 100 yıl önce bugün kazanıldı. Dünyanın görebileceği en büyük kahramanlık destanı bu topraklarda yazıldı. Türk ulusunun her bir üyesinde bu destanda imzası var. Modern, çağdaş, demokratik ve laik Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı bu zaferin yıl dönümünde Atatürk'ü, tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi saygı ve minnetle anıyoruz... 

GÜNDEM 30.08.2022, 09:31
100 yıllık destan: 30 Ağustos Zafer Bayramı… Her yer kırmızı her yer beyaz…

30 Ağustos 1922’de Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün başlattığı bağımsızlık ateşi aynı ruh ve heyecanla devam ediyor. Atatürk, 30 Ağustos Zaferi’nden 2 sene sonra 1924’te savaşın geçtiği yerde yaptığı konuşmada zaferi anlattı ve ardından yapılacak devrimlerden bahsetti. Atatürk, toplumu dönüştürecek olan laiklik ilkesine dayalı büyük devrimlere dikkat çekiyordu.

“Türk tarihinin en büyük dönüm noktasıdır”

“Efendiler, Afyonkarahisar-Dumlupınar Meydan Muharebesi ve son aşaması bu 30 Ağustos Savaşı, Türk tarihinin en büyük dönüm noktasını oluşturur. Bir milletin ruhu ele geçirilmedikçe, bir milletin irade ve azmi kırılmadıkça, o millete egemen olmanın imkânı yoktur. Türk milleti son mücadeleleriyle, burada kazandığı zaferlerle, gösterdiği irade ve azim ile bilinen bu gerçekleri bir kez daha tarihin sinesine çelik kalemle kazımış bulunuyor. Şüphe etmemelidir ki genç Türk Cumhuriyeti’nin ve yeni Türk devletinin temeli burada sağlamlaştırıldı. Sonsuz hayatı burada taçlandırıldı.”

İlk tören Anıtkabir’de

30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 100. yıl dönümü, resmi törenlerle başkent Ankara’da başlayacak. Saat 11.00’de devlet töreni yapılacak. Daha sonra TBMM tören alanından Ulus eski Meclis binasına resmi geçit gerçekleşecek. İstanbul’daki resmi törenlerin adresi ise her sene olduğu gibi Vatan Caddesi olacak. 10.30’da törenler başlayacak

Cumhuriyetimizin ve devrimlerin habercisi olarak değerlendirilen 30 Ağustos, bütün yurtta coşkuyla kutlanacak. İzmir, Ankara ve İstanbul’daki etkinlikler şu şekilde: 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi: İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, İYİ Parti lideri Meral Akşener’in de katılacağı törenlerin adresi Yenikapı olacak. Gün içinde gösteri ve söyleşilerle devam edecek olan etkinlikler 21.15’te Mor ve Ötesi konseriyle sona erecek.  

Ankara Büyükşehir Belediyesi: Hafta boyunca kutlamalar sürecek. Athena, bu akşam saat 20.00’de Gençlik Parkı’nda konser verecek. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi: Gelenekselleşen Kordon’daki “Fener Alayı” yürüyüşünden sonra Zeynep Bastık, Kültürpark’ta saat 20.00’de konser verecek.

Büyük Taarruza giden süreç nasıl başladı?

Tarihler 13 Eylül 1921'i işaret ederken, Türk Ordusu Sakarya'da büyük bir zafer elde etti.

Kurtuluş Savaşı'nın dönüm noktası olarak değerlendirilen Sakarya Meydan Muharebesi, 1683’te Viyana Seferi'nin ardından başlayan geri çekilmenin son aşamasıydı. Sakarya Savaşı'nda "Gazi" unvanını elde eden Mustafa Kemal Atatürk, "Hatt-ı müdafaa yoktur, sath-ı müdafaa vardır. Bu satıh bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı vatandaş kanıyla sulanmadıkça vatan terk olunamaz" açıklamasını hafızalara kazıdı.

Büyük Sakarya zaferinin ardından Meclis'te, halk arasında ve basında Büyük Taarruz için baskı ortaya çıkmaya başladı. Gazi Mustafa Kemal, ordunun hazırlıklarını tamamlaması için zaman talep ederek baskılara karşılık verdi.

Ta ki 1922 yılının haziran ayına kadar...

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, yalnızca Batı Cephesi Komutanı İsmet İnönü, Genelkurmay Başkanı Fevzi Çakmak, Milli Savunma Bakanı Mirliva Kazım Paşa'ya Büyük Taarruz'un başlaması yönünde talimat verdi. Büyük Taarruz'un bütün hazırlıkları ve planlaması Fevzi Çakmak tarafından gerçekleştirilirken, Ankara'dan 26 Ağustos 1922 Cumartesi günü Akşehir'e geçen Gazi Mustafa Kemal tarafından taarruz emri verildi.

Dönemin Genelkurmay Başkanı Fevzi Çakmak, Meclis'e gönderdiği ve TBMM İcra Vekilleri Heyeti Başkanı Rauf Orbay tarafından okunan telgrafta şu sözlere yer verdi:

"Efendiler, Milletimizin ve fedakar halkımızın her türlü zorluklara göğüs gererek vücuda getirdiği kahraman ordumuz, dünyada benzeri bulunmayan fedakar ve kabiliyetli insanlardan oluşmaktadır. Kendilerine cevaben yüce heyetiniz namına, hükümet adına ve millet namına bilgilendirmede bulunduğum üzere, bu taarruzlar sebebiyle memleket ve milletin tamamıyla hemfikir olduğunu arz ederim. Davamız haktır, arzumuz ilahi adaletin yerine gelmesidir. Kurtuluş sağlanacaktır. Cenab-ı Hak her çeşit takdirin üstünde yer alan kahraman ordumuza her türlü başarıları ihsan buyursun. Muvaffak olacağız.”

“İlk hedefiniz Akdeniz, ileri!”

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü ve Fevzi Çakmak’ın Kocatepe'den 26 Ağustos sabahı başlattığı Büyük Taarruz neticesinde, 27 Ağustos günü Afyonkarahisar'ın alınmasıyla devam etti. 28 ve 29 Ağustos’ta süren taarruz, 30 Ağustos'ta Dumlupınar'da Başkomutan Atatürk tarafından idare edilen Başkomutanlık Meydan Savaşı'yla zaferle neticelendi. Aynı günün gecesinde ise Kütahya işgalden kurtarıldı.

Afyonkarahisar'dan başlayan Dumlupınar'a uzanan Büyük Taarruz, zaferle sonuçlandı. Savaş meydanında incelemelerde bulunan Gazi Mustafa Kemal Atatürk, çevresindekilere "Bu manzara utanç vericidir. Fakat biz burada vatanımızı savunuyoruz. Sorumluluk bizde değildir" sözlerini kullanırken, ordulara o emri verdi:

"Ordular! İlk hedefiniz Akdeniz'dir. İleri!" 

Yorumlar (0)