10 ülkeden 'Osman Kavala' çıkışı: Büyükelçiler Dışişleri'ne çağrıldı

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği, AİHM kararı doğrultusunda, tutuklu Osman Kavala'nın salıverilmesi için ülkemize çağrı yaptı. ABD, Fransa ve Almanya dahil 10 devletin başkentteki büyükelçileri, Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.

GÜNDEM 19.10.2021, 00:33 19.10.2021, 12:34
10 ülkeden 'Osman Kavala' çıkışı: Büyükelçiler Dışişleri'ne çağrıldı

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği, 4 senedir tutuklu bulunan Osman Kavala'nın, AİHM'in kararı doğrultusunda salıverilmesi çağrısında bulundu. Büyükelçilik, söz konusu çağrıyı yazılı bir şekilde sosyal medya üzerinden gerçekleştirdi.

"Dava geciktiriliyor"

Bahse konu açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

“Osman Kavala'nın tutukluluk halinin üzerinden 4 sene geçti. Davanın, serbest bırakılma kararının ardından yeni davaların ortaya çıkarılması ve farklı dosyaların bir araya getirilmesi yoluyla devamlı olarak geciktirilmesi, Türk yargı sisteminde demokrasiye olan saygıya, şeffaflık ve hukuk devleti ilkelerine gölge düşürmektedir.

“Dava hızlı ve adil bir şekilde sonuçlanmalı"

ABD, Yeni Zelanda, Finlandiya, Hollanda, Almanya, Kanada, Danimarka, Norveç, Fransa, ve İsveç büyükelçilikleri olarak Türkiye'nin milli kanunlarıyla ve uluslararası yükümlülükleriyle uyumlu bir şekilde, söz konusu davanın hızlı ve adil bir şekilde neticelendirilmesi gerektiği düşüncesindeyiz. AİHM'in bu konudaki kararları doğrultusunda Osman Kavala'nın ivedilikle salıverilmesinin sağlanması için Türkiye'ye çağrı yapıyoruz.”

Bakan Gül'den tepki

Diplomatların, görev aldıkları devletin hukukuna saygılı olmak zorunda olduğuna işaret eden Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, "Anayasamız doğrultusunda mahkemelerimize telkin ve öneride bulunmak hiçbir büyükelçinin görevi değildir. Hukukun üstünlüğünü gölgeleyen şey de bu had ve sınır tanımazlıktır." dedi.

10 büyükelçi Dışişleri'ne çağrıldı

ABD, Fransa ve Almanya dahil 10 devletin başkentteki büyükelçileri, Osman Kavala'ya dair açıklamaları sebebiyle Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.

10 büyükelçi uyarıldı

Dışişleri Bakanlığı'nca Osman Kavala'ya dair açıklamalarından dolayı bakanlığa çağrılmış olan 10 büyükelçinin uyarıldığı ifade edildi. Bakanlık çağrılan 10 ülkenin diplomatik misyon şefine yapmış oldukları açıklamanın "kabul edilemez" ve "hadsiz" olduğunu ifade etti.

Yorumlar (0)