10 Kasım 1938 gazete manşetleri: Babamızı kaybettik

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, 10 Kasım 1938'de ebediyete irtihalini, gazeteler duygu ve hüzün yüklü manşetlerle duyurdu. 

GÜNDEM 10.11.2023, 08:12 10.11.2023, 08:13
10 Kasım 1938 gazete manşetleri: Babamızı kaybettik

10 Kasım 1938 günü gazeteler, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu, Mustafa Kemal Atatürk'ün vefatına duyulan hüznü manşetlere taşıdı.

“Babamızı kaybettik”

En hüzünlü manşetler Türk basını tarafından o gün atıldı.

Ulusal gazeteler yıldırım baskılarıyla birlikte Atatürk’ün vefat haberini halka duyurdu.

Tan Gazetesi , "Babamızı Kaybettik", Ulus Gazetesi, "En Büyük Evladını ve Kurtarıcını Kaybettin. Türk Milleti, Sen Sağol", Cumhuriyet Gazetesi, "Atatürkümüzü Kaybettik", Son Posta Gazetesi: "Türk Milleti Ulu Şefini, İnsanlık Büyük Evladını Kaybetti", Kurun Gazetesi: "Atatürk Öldü. Türk Milleti Sen Sağol" manşetleriyle birlikte Atatürk'ün ebediyete yolculuğunu haberleştirdi.

Atatürk sevgisi koleksiyona dönüştü

Büyük matemin yer verildiği gazeteleri ülkenin dört bir tarafından toplayan koleksiyoner Gürkan Gürbüz, 10 Kasım tarihli gazetelerden hazırladığı koleksiyonunu "Tarihin Matem Sayfaları" ismiyle sergiliyor. Gürbüz, 10 Kasım gazetelerini toplama merakının Atatürk sevgisi sebebiyle başladığını ifade etti. Atatürk'ün vefat etmesinden 1953'te naaşının Anıtkabir'e götürülmesine kadarki süreçte, 10 Kasım tarihli bütün gazeteleri topladığını ifade eden Gürbüz, şunları söyledi:

"Çocukken, Atatürk'ün fotoğraflarını ders kitaplarında görüyordum. Onlara uzun uzun ve hayranlıkla bakıyordum. Bir gün eski 10 Kasım tarihli bir gazeteyi gördüm ve bundan etkilenerek, 10 Kasım gazeteleriyle kendimi sınırlamak koşuluyla bu koleksiyonu yapmaya başladım. Bu süreçte önce ulusal ardından yerel olarak çıkan gazeteleri topladım. Ardından Atatürk'ün vefatından sonra gerçekleştirilen törenlerin görüntülerini biriktirmeye başladım."

Yorumlar (0)