1 Temmuz sonrası için en çok merak edilen 10 soru, 10 cevap...

Kademeli normalleşme döneminde 1 Temmuz'un ardından yeni bir döneme giriliyor. Koronavirüsle mücadele kapsamında alınmış olan kimi tedbirler 1 Temmuz'da bitecek. İşte 1 Temmuz sonrasına ilişkin en çok merak edilen 10 soru ve yanıtları...

GÜNDEM 29.06.2021, 14:07
1 Temmuz sonrası için en çok merak edilen 10 soru, 10 cevap...

İçişleri Bakanlığı tarafından 27 Haziran tarihinde yayımlanmış olan genelgeyle beraber kademeli normalleşme döneminin üçüncü etabında da sürecek önlemlerle sona erecek tedbirler kamuoyuyla paylaşıldı.

İşte 10 maddede normal yaşama dönüşün üçüncü etabına dair merak edilenler...

1- Şehirler arası seyahat ve sokağa çıkma kısıtlaması sürecek mi?

Pazartesi ve cumartesi günleri akşam 22.00 ile sabah 05.00 arasında uygulanan ve pazarları ise bütün gün uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasıyla sınırlama süresince uygulanmış olan şehirler arası ulaşım kısıtlaması sona erecek.

2- Hangi saatler arasında iş yerleri açık olacak?

Bütün iş yerleri, ruhsatlarında bulunan faaliyet konusuna göre ilgili idarece belirlenen açılış ve kapanış saatleri çerçevesinde faaliyetlerini sürdürebilecek.

3- Sinema salonları, eğlence mekanları ve kapalı yüzme havuzları açılacak mı?

1 Haziran'daki genelgeyle açık yüzme havuzları faaliyete geçmişti. Yeni genelgeyle beraber yüzme havuzları da hizmet vermeye başlayacak.

Öncesinde koronavirüs tedbirleri sebebiyle faaliyetlerine ara verilmiş olan sinema salonları, sauna, hamamlar ve masaj salonlarıyla eğlence mekanları gibi iş yerleri de açılacak. Konaklama tesisleriyle bu iş yerlerinde gece saat 24.00'ten sonra canlı müzik de dahil müzik yayını gerçekleştirilmeyecek. Bu iş yerleri, ruhsatlarında bulunan çalışma saati için belirtilmiş olan saate dek müzik yayını olmaksızın yeme-içme servisi yapabilecek.

4- Lokanta, restoran ve kafe gibi yerlerde HES kodu sorulacak mı? 

Lokanta, kafe ve restoran gibi yerlerde öncesinde belirlenen "ateş ölçümü, maske takma ve HES kodu sorgulama" tedbirleri sürdürülecek. Masaların arasındaki mesafe 1,5 metre olacak ve aynı masadaki kişi sayısı sınırlandırılmayacak.

5- Kıraathane ve kahvehanelerde oyun oynanabilecek mi, nargile kafeler açık kalacak mı?

Kıraathanelerde ve kahvehanelerde kağıt ve taş oyunları oynanabilecek. Bu işletmeler için de masaların arasında mesafe 1,5 metre olacak, ayrıca müşteriler maske takacak. Nargile kafeler ve konaklama yerleri de dahil olmak üzere hiçbir iş yerinde nargile servisi olmayacak.

6- Festivaller ve konserler düzenlenebilecek mi?

Festival, konser, gençlik kampı gibi çeşitli etkinlikler, kişi başına asgari açık alanlarda 4, kapalı alanlarda ise 6 metrekarelik yer bırakılarak yapılabilecek. Etkinliklere, belirlenmiş olan kural ve esaslarla maske, temizlik ve mesafe kurallarına uyulması kaydıyla izin verilecek.

7- Ayakta yolcu alıncak mı ve toplu taşıma için kapasite sınırı gelecek mi?

1 Temmuz itibarıyla şehirler arası ve şehir içi bütün toplu taşıma araçlarının koltuk ve yolcu kapasite sınırlamalarına son verilecek, ayrıca maske zorunlu olmak koşuluyla ayakta yolcu alınabilecek. Öncesinde kısıtlı olan 18 yaş altı gençlerle 65 yaşın üzerindeki çocuklar da şehir içi toplu taşımayı saat kısıtlaması olmaksızın kullanabilecek.

8- Kamu kurumlarının hizmet saatleri nasıl olacak?

Kamu kurum ve kuruluşları için uygulanan 10.00-16.00 saatlerindeki mesai uygulaması sona erecek ve normal mesai şekline geri dönülecek. Devlet kurum ve kuruluşlarının günlük olarak çalışma başlangıç ve bitiş saatleriyle öğle dinlenme süresi, hizmetin ve bölgelerin özelliklerine göre valilerce belirlenecek.

9- Nikah ve düğün salonlarının durumu...

Nikah ve düğün törenleri için kapalı yerler için kişi başı asgari 6 metrekarelik yer bulundurma şartı sürecek, katılımcı sayısı kısıtlanmayacak.

Düğünlerde ve nikah törenlerinde yiyecek ve içecek ikramı 15 Haziran tarihinden itibaren yapılabiliyordu. Bu uygulama sürecek ancak etkinlikler sırasında canlı müzik de dahil olmak üzere tüm müzik yayınlarına gece 24.00'e dek izin verilecek.

Nişan, sünnet, kına gibi etkinlikler de 1 Temmuz sonrasında gerçekleştirilebilecek.

10- Piknik alanlarının tedbirleri nasıl olacak?

Mesire ve piknik alanları için metrekare başına 4 kişi düşecek şekilde ziyaretçilerin planlanması yapılacak. Piknik alanlarındaki masaların arasında en az üç metrelik mesafe koyulacak. Mangal yakılabilecek.

Yorumlar (0)