0850 üzerinden 33 milyon dolandırdılar

Kars polisi, 0850’li hatlara yönelik 33 milyonluk operasyon düzenledi. Vatandaşları dolandıran şebeke, Kars polisinin operasyonuyla çökertildi.

GÜNDEM 29.01.2020, 12:16 29.01.2020, 12:19
0850 üzerinden 33 milyon dolandırdılar

Türkiye genelinde vatandaşları 0850’li hatlardan arayarak yaklaşık 33 milyon 500 bin lira dolandıran şebeke Kars polisi tarafından çökertildi.

Kars İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından, Kars merkezli 4 ay yürütülen dolandırıcılara yönelik teknik takip sonucunda İstanbul, Ankara, Bursa, Manisa ve Amasya şehirlerinde eş zamanlı operasyon gerçekleştirdi.

Yapılan operasyonda nitelikli dolandırıcılık ve suç işlemek maksadıyla örgüt kurma suçlarından yakalanıp gözaltına alınarak Kars’a getirilen 5’i kadın 19 zanlının emniyetteki işlemleri tamamlandı.

Nasıl çalışıyorlar?

Nitelikli dolandırıcılık örgütü üyeleri, Facebook, İnstagram ve Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerinde hesaplar açarak "kredi masrafları geri karşılanıyor aşağıdaki linke tıklayın", "kart aidatlarınızı geri yatırıyoruz aşağıdaki linke tıklayın" gibi sahte ilanlar veriyor.

Şüpheli şahıslara ait olan e-devlet ve bilinen banka sitelerinin görüntüsüne benzer kopya sitelere vatandaşları yönlendiriyorlar.

Yine vatandaşların burada boş kutucuklara kart aidatlarını ve kredi masraflarını alacakları düşüncesi ile tüm kart bilgileri ve kimlik bilgilerini veriyor. 

Bunun üzerine örgüt üyeleri vatandaşları 0850’li numaralardan arayarak kendi kopya sitelerine girdikleri saat dilimini söylüyor ve bu saatlerde işlem yapıp yapmadıklarının teyidini alıyor.

Vatandaşlara dolandırıldıklarını söyleyen telefondaki örgüt üyeleri, bu durumdan kurtarmak için vatandaşlardan onay aldıklarında “provizyonda kalan işleminizi iptal edelim” diyerek vatandaşlara gelen ve aslında kendilerine yaptırdıkları Havale, EFT ve alışveriş gibi işlemlerin şifrelerini alıyor.

33 milyon lira dolandırdılar

Örgüt üyelerinin Türkiye genelinde yüzlerce vatandaşı dolandırdığı ve banka hesaplarında suçlardan elde edilen yaklaşık 33 milyon 500 bin lira tutarında para transferi gerçekleştirildiği Kars polisinin çalışmasıyla ortaya çıktı.

“10 bin kişi daha dolandırılacaktı ama olmadı"

Örgüt üyelerinin dijital verilerini inceleyen Kars polisi, yukarıda bahsedilen yöntem ile dolandırılmaya müsait 10 bin 550 vatandaşa ait kimlik bilgisi, banka kartı numarası, banka kartı son kullanma tarihi ve kart arkasında yer alan güvenlik kodlarını şüphelilere ait bilgisayarlarda buldu.

Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ve Kars İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin teknik ve fiziki takipli özverili çalışmaları sayesinde 10 bin 550 vatandaşın örgüt üyeleri tarafından dolandırılmasının önüne geçildi.

Kars merkezli 6 ilde düzenlenen operasyonla çökertilen 0850’li şebekesinin 5’i kadın 19 şüphelisi Kars İl Emniyet Müdürlüğünden önce sağlık kontrollerinin yapılması için hastaneye ardından da adliyeye götürüldü.

Zanlılar bugün hakim karşısına çıkacak.

Yorumlar (0)