Yıllık izinlerini kullanmayan işçilere kötü haber!

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, özel sektör çalışanlarını ilgilendiren emsal bir karar aldı. Karara göre kullanılmayan yıllık izinler heba olabilir.

EMEK-SENDİKA 01.04.2022, 18:47 03.04.2022, 11:19 Hakan Öksüz
Yıllık izinlerini kullanmayan işçilere kötü haber!

Yargıtay'a taşınan bir işçi davasının sonucunda emsal bir karar alındı. Son 16 yıl boyunca çalıştığı şirketten emekli olan işçi, izinsiz şekilde çalıştığını ancak yıllık izin ücretlerinin tarafına aktarılmadığını belirterek dava açtı.

2000 ile 2016 yılları arasındaki izinlerini biriktirdiğini aktaran işçi; ulusal bayram ve fazla mesai ücretlerinin kendisine ödenmesini istedi. İşveren kuruma ihtarname çektiğini ancak kıdem tazminatının tarafına aktarılmadığını bildiren işçi, bu ücretlerin kendisine ödenmesini talep etti. Dava açılan şirket ise bu iddiaların asılsız olduğunu bildirdi. 

Mahkeme tarafından kısmen kabul edilen davanın, davalı şirket tarafından bir üst mahkemeye götürülmesinin talep edildiği belirtildi. Bölge Adliye Mahkemesinin itirazları geri çevirmesi ve davalı şirketin kararı temyiz etmesi üzerine dava, Yargıtay 9. Hukuk Dairesine gitti.

"Hayatın doğal akışına aykırı"

Bir işçinin 16 yıl boyunca hiç izin kullanmadan çalışmasını, "hayatın doğal akışına aykırı" bulan Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, emsal bir karar aldı. Buna göre kullanılmayan yıllık izinler heba olacak. Çalışanlar, izinlerini yıllarca biriktiremeyecek. Bu karar, izinlerin biriktirerek paraya dönüştürmek isteyen çalışanların planını bozacak.

Yorumlar (0)