Yargıtay’dan "haftalık izin" ile ilgili emsal karar!

Milyonlarca işçiyi yakından ilgilendiren emsal bir karar veren Yargıtay, haftalık iznin bölünemeyeceğine, 24 saatten az olamayacağına ve biriktirip izinle telafi edilemeyeceğine karar verdi. 

EMEK-SENDİKA 15.06.2022, 15:39 15.06.2022, 17:24
Yargıtay’dan "haftalık izin" ile ilgili emsal karar!

Özel bir firmada çalışan işçi, işten çıkarıldıktan sonra İş Mahkemesi'ne başvurdu.

Haftalık izin yargıya taşındı

Davacı işçi, davalı firmaya ait yurt içi ve yurt dışı projelerinde görev aldığını, haftanın 7 günü 08.00-22.00/23.00 arasında ve dini bayramların ilk günü hariç olmak üzere bütün genel tatillerde çalıştığını, davalı işveren tarafından iş sözleşmesinin haksız bir şekilde feshedilmesine rağmen işçilik haklarının ödenmediğini söyleyerek davalıdan, bir kısım işçilik alacaklarının tahsilini istedi.

Davalı firma avukatı ise söz konusu davacının, firmanın farklı inşaat projelerinde çalıştığını, projelerin tamamlanması ile birlikte sözleşmesinin de sonlandığını, brüt ücret hesaplamasında yurt dışında görev alan işçi olduğu göz önüne alınması gerektiğini, emsal ücret araştırmasına gerek olmadığını iddia etti. 

Banka ve bordro kayıtları teyit edildi

Ücretinin iş sözleşmesinde belirlendiğini, bu çerçevede bordrolar düzenlendiği ve banka aracılığıyla ödemelerin yapıldığını, banka ve bordro kayıtlarının birbirini teyit ettiğini aktararak davanın reddine karar verilmesini istedi. 

Mahkeme, kısmen davanın kabulüne karar verdi. Davalı şirket, kararı istinafa götürdü. Bölge Adliye Mahkemesi, söz konusu itirazı reddetti. Davalı şirketin temyiz etmesi üzerine Yargıtay 9. Hukuk Dairesi devreye girdi.

"Haftalık izin bölünürse, kullanılmamış kabul edilecek"

Emsal nitelikte bir karar veren Yüksek Mahkeme, haftalık iznin bölünmesi durumunda kullanılmamış sayılacağına vurgu yaptı. Kararda şu sözlere yer verildi:

"4857 sayılı İş Kanununun 46'ncı maddesinde, tatil gününden önce işçinin, iş günlerinde çalışmış olması şartıyla, 7 gün içinde 24 saat dinlenme hakkının olduğu ifade edilmiş, hafta tatili gününde işçinin çalışma karşılığı olmadan bir günlük ücret alacağı da 46'ncı maddenin ikinci fıkrasında belirtilmiştir. Hafta tatili izni kesintisiz olmak üzere en az 24 saattir. Bunun altında bir süre olarak haftalık izin verilmesi halinde, usulüne uygun bir içimde hafta tatili izni kullandığından bahsedilemez. Hafta tatili bölünerek kullandırılamaz. Hafta tatilinin 24 saatten az kullandırılması durumunda bu tatil, hiç kullandırılmamış olarak sayılır. Somut hadisede, İlk Derece Mahkemesi tarafından hükme esas alınan raporda davacının haftanın 7 günü çalıştığı anlaşılarak tatil alacağı hesaplanmıştır.  Dosyadaki mevcut delillere göre, davacı tanık beyanlarının kanıta elverişli, net ve açık olmadığı göz önüne alındığında hafta tatili çalışması iddiasının kanıtlanamadığı görülmekle, davacının hafta tatili alacağı isteğinin reddine karar verilmesi gerekirken kabulü hatalı bir karar olup, bozmayı gerektirmiştir."

Yorumlar (0)