Türk-İş Başkanı'ndan taşeron ve EYT çıkışı: "Hemen yasayı çıkarın"

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, "Talebimiz, bir tane taşeron dışarıda kalmadan tamamını devletin çatısı altına alın, bir tane EYT'li dışarıda kalmadan hemen yasayı çıkarın" şeklinde konuştu.

EMEK-SENDİKA 01.10.2022, 17:30 03.10.2022, 08:22
Türk-İş Başkanı'ndan taşeron ve EYT çıkışı: "Hemen yasayı çıkarın"

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, emeklilikte yaşa takılanların (EY) yasa kapsamına alınmasını ve bütün taşeron işçilere kadro verilmesini istediklerini aktardı.

“İşverenler, sendikal örgütlenme istemiyor”

Atalay, bir otelde gerçekleştirilen TARIM-İŞ Sendikasının 21. Olağan Genel Kurulu’na katıldı.

Programda açıklama yapan Atalay, bazı işverenlerin, işyerlerinde sendikal örgütlenme istemediklerini öne sürdü.

Talebimi siyasilere, Meclis’e bir kez daha yineliyorum. Muhalefeti, ,ktidarı, bir grup toplantısında çıkıp desinler ki ‘Örgütlendi diye işçiyi kapının önüne koymayın, işçilere mobbing uygulamayın” sözlerini kullanan Atalay, “Hepiniz örgütlenin. Türk-İş’e falan değil işçi kimi istiyorsa ona gitsin ama yeter ki örgütlensin” açıklamasını yaptı.

“Ocak ayında aldığımız maaşı, aralık ayında da verin”

Örgütlenmenin olduğu işyerlerinde, iş kazalarında yaşanan düşüşe dikkat çeken Atalay, “merhametsiz işverenler” ile mücadele etmeleri gerektiğini aktardı.

Çalışma yaşamındaki güncel problemlere değinen Atalay, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Şimdi Türkiye’nin gündeminde ne var? Vergiyi konuşuyoruz. Diyoruz ki ‘Ocak ayında aldığımız parayı aralık ayında da verin.’ Geçen hafta vergiyle ilgili bir girişim yaptık. 3-5 yıldır konuşuyoruz. Bu problem çözülene kadar ülkenin gündeminde tutmaya devam ederiz. Neyi konuşuyoruz? 2018 yılında yaklaşık 700 bin taşeron işçi kadroya geçti, KİT’ler kaldı. 70 bin işçi var, bunları kadroya geçirin. Şimdi ‘tamam’ diyorlar ama bir o kadar daha işçi aldılar. Haydi 1 ay sonra KİT’leri kadroya geçirdiniz, onun dışında kiralık araçlar, ambulanslar, aklınıza ne geliyorsa var. Bunlar kalacak. Yine bunları konuşmaya devam edeceğiz. Talebimiz, bir taşeron dışarıda kalmadan tamamını devletin çatısı altına alın. EYT ile ilgili bir EYT’li dışarıda kalmadan bu yasayı hemen çıkarın. Geçici işçilerle ilgili problemin zannediyorum önümüzdeki günlerde büyük bir kısmını çözeriz. Bir tane geçici işçi dışarıda kalmasın.” 

İşçilerin problemlerinin çözümü için takipçi olacaklarını söyleyen Atalay, bankaların maaş promosyonlarının güncellenmesi gerektiğini dile getirdi.

Atalay, tarımın olmadığı bir yerde hiçbir şeyin öneminin bulunmadığını söyleyerek, dünyanın en büyük araştırma-geliştirme sistemlerinin Türkiye’de olduğunu fakat sağlıklı çalıştırılmadığını aktardı.

“Araştırma enstitüleri açılmalı”

TARIM-İŞ Sendikası Genel Başkanı İlhami Polat, son dönemde yaşanan gelişmelerin gıda ve tarımın önemini bir defa daha gösterdiğini, buna rağmen Türkiye’de tarımın milli gelir içindeki yerinin yüzde 5’lere kadar düştüğünü belirtti.

Türkiye’de 167 familya, 1320 cins ve 9 bin 996 tür bitki çeşitliliğinin olduğuna dikkat çeken Polat, Türkiye’de yetiştirilen gıda ürünlerinin, başka ülkelerde yetiştirilenlere kıyasla daha ucuza ihraç edildiğini aktardı.

Polat, “Ülkemiz, tarım zenginliğini değerlendirmeyen bir yer haline gelmiştir. Tarım daima yüzeysel konuşulmaktadır. Tarım, siyasetin üzerinde değerlendirilmesi gereken bir konudur” sözlerini kullandı.

Polat, tarımda enerji, tohum ve ilaç, hayvancılıkta ise yem, ilaç ve enerji sorunlarının çözülmesi gerektiğini belirterek, yerli tohum kullanımının önemine vurgu yaptı.

Araştırma enstitülerinin çalıştırılması gerektiğini ifade eden Polat, tarım sektöründeki en büyük problemlerden birinin de 5620 sayılı Kanun ile çalışan geçici işçiler olduğunu aktardı. Polat, geçici işçilere kadro verilmesi talebini yineledi.

Türkiye’de hayvancılık ve tarımla ilgili önemli faaliyetlerin olduğu, 55 tarımsal araştırma enstitüsü bulunduğunu söyleyen Polat, işçi sayısının azaldığı bu kurumlara acilen işçi alınması çağrısını yaptı.

Yorumlar (0)