TESK Başkanı’ndan küçük esnaf vurgusu: “Perakende Yasası düzenlenmeli”

İndirim aldatmacalarının durdurulması ve küçük esnafın korunması için ticaret alanında kurallar getirilmesi gerektiğini aktaran Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Perakende Yasası kesinlikle düzenlenmeli." dedi.

EMEK-SENDİKA 20.11.2022, 14:59 21.11.2022, 09:42
TESK Başkanı’ndan küçük esnaf vurgusu: “Perakende Yasası düzenlenmeli”

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, indirim aldatmacası ve küçük esnafın korunması hakkında yazılı açıklamada bulundu.

“Her kurum sadece kendi işini yapmalı”

Raf ile kasa arasında meydana gelen fiyat farklarının ceza verilerek önlenemeyeceğini ifade eden Palandöken, "Bu konu hakkında perakende sektörünü düzenleyecek bir yasa getirilmeli. e-Ticaret üzerinden yapılan satışlara dair düzenleme gayet yerinde oldu. Bu duruma benzer bir düzenlemenin perakende sektörü noktasında da uygulanması hem bu problemin yaşanmasının önüne geçemeyecek hem de herkes her önüne gelen işi yapamayacak. Eğer bir mağaza içerisinde bütün sektörlerin ürünleri satılırsa fiyatlar gerekli sürelerde yenilenmez. Bunun adına uygulanması gerekli olan tek husus, bir kurum bütün ürünlerin satışını yapmamalı, sadece kendi işini sergilemeli." değerlendirmesinde bulundu.

Fiyat istikrarsızlığının bütün alanları olumsuz yönde etkilediğine işaret eden Palandöken, zincir marketlerde meydana gelen fiyat yükselmelerinin tedarikçiden tüketiciye, vatandaştan esnafa kadar bütün bölgeleri doğrudan bir şekilde ilgilendirdiğini ifade etti.

Vatandaşın kolaylıkla alışveriş yapabilmesi adına ticari düzenlemenin mecburi olduğuna dikkat çeken Palandöken, tüketicilerin kaliteli ürünleri daha uygun bir fiyata alabilmesi için bir sistemin oluşturulması gerektiğini dile getirdi.

“Belirli kurallar getirilmeli”

Reklamda, stantta ve rafta müşteriyi kandırmaya yönelik yapılan kampanyaların gerçekleri yansıtmadığını aktaran Palandöken, “Eskiden indirim dönemlerinde meslek kuruluşlarından izin alınırdı. Artık indirim broşürlerinde, reklamlarda, stantlarda ve raflarda belirli ürünler yoluyla müşteriyi kandıracak şekilde kampanyalar düzenleniyor. Bir gün 100 lira olan ürün 30 liraya kadar inmiş. Bu şekilde bir kar marjı sağlanamaz. Bu nedenle Perakende Yasası kesinlikle düzenlenmeli." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)