TESK Başkanı Palandöken rakamı paylaştı: Esnaf işletmelerinin ne kadarı hasar gördü?

Bendevi Palandöken, deprem bölgesinde bulunan esnaf işletmelerinin yarısının ağır hasarlı olduğunu söyleyerek esnafın talebinin hibe desteği ve mevcut olan borçların 2 sene süreyle ertelenmesi olduğunu söyledi.

EMEK-SENDİKA 05.03.2023, 13:22 05.03.2023, 13:27
TESK Başkanı Palandöken rakamı paylaştı: Esnaf işletmelerinin ne kadarı hasar gördü?

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, deprem bölgesinde yer alan işletmelerin %18,29'unun orta hasarlı, %50,49'unun ise ağır hasarlı durumda olduğunu söyledi.

Palandöken yapmış olduğu yazılı paylaşımda, deprem bölgesinde bulunan esnaf ve sanatkarın borç ertelemesinden çok hibe destekleri ile ayağa kaldırılabileceğini söyledi.

Depremlerden olumsuz yönde etkilenen esnafın zararlarının belirlenip onların talepleri neticesinde projeler geliştirerek sorunların çözülmesi maksadıyla "Deprem Bilgi Formu" oluşturduklarını söyleyen Palandöken şu değerlendirmeleri yaptı:

TESK Başkanı Bendevi Palandöken

"Esnafımızın SSK ve Bağ-Kur gibi mevcuttaki borçları 2 sene süreyle faiz olmadan ertelenmeli"

"İnternet sayfamız üzerinden yayımlamış olduğumuz forma gelen başvurulara göre esnafımızın en büyük talebi hibe desteğinin verilmesi ve mevcut borçların 2 sene süreyle ertelenmesi hususunda. Esnaf ve sanatkarlarımızı tekrar ayağa kaldırmak ve ticari hayatı canlandırmak maksadıyla iş yerlerine, hasar durumu dikkate alınarak hibe desteği sağlanmalıdır. Bununla beraber esnaf ve sanatkarlarımız şu anda iş yapamadığından mevcut borçlarının da ödenebilmesi söz konusu değil. İş yerleri tekrar faaliyete geçene dek kredi ve kredi kartları başta olmak üzere esnafımızın SSK ve Bağ-Kur gibi borçları en azından 2 sene süreyle faizsiz bir şekilde ötelenmelidir."

Palandöken ayrıca deprem bölgesinde bulunan esnafın ilaç hakkı ve emeklilik de dahil olmak üzere bütün sağlık hizmetlerinden faydalanabilmelerine olanak verecek uygulamaların hayata geçirilmesini istedi.

Deprem Bilgi Formu'ndan edinilmiş olan verileri ilgili bakanlık ile paylaştıklarını söyleyen Palandöken, "Buna göre, deprem bölgesinde bulunan esnaf işletmelerinin yüzde 31,22'lik kısmı az hasarlı, %18,29'luk kısmı orta hasarlı ve %50,49'luk kısmı ise ağır hasarlı vaziyete. En fazla başvuru gelen şehirlerimiz ise Hatay, Adıyaman, Malatya ve Kahramanmaraş oldu." şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)